Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Γαστρικό μανίκι – Καταπολέμηση της παχυσαρκίας
Γαστρικό μανίκι - Καταπολέμηση της παχυσαρκίας thumbnail

Γαστρικό μανίκι – Καταπολέμηση της παχυσαρκίας

To γαστρικό μανίκι είναι η βαριατρική επέμβαση στην οποία ένα μεγάλο τμήμα του στομάχου(80-85%) αφαιρείται και παραμένει το υπόλοιπο 15% που έχει σχήμα επιμήκους σωλήνα (ή σχήμα μπανάνας). Κάθετη επιμήκης γαστρεκτομή ή «γαστρικό μανίκι»
Είναι σχετικά καινούρια μέθοδος και αφορά την εκτομή των 2/3 περίπου του στομάχου με την χρήση ειδικού συρραπτικού εργαλείου.
Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και το αποτέλεσμά της είναι ο στόμαχος που παραμένει να είναι ένας επιμήκης σωλήνας («μανίκι») χωρητικότητας 150 – 200 ml.
Σε πολλές περιπτώσεις υπερ-παχυσαρκίας (ΔΜΣ>50) η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σαν το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης του ασθενούς και μόλις ο Χειρουργός το κρίνει σκόπιμο, προχωρεί στο δεύτερο στάδιο που είναι η χειρουργική επέμβαση της γαστρικής παράκαμψης (RYGB).Μετά την αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του στομάχου, τα εναπομείναν 15% έχει μικρή χωρητικότητα και έτσι ο ασθενής δεν μπορεί να φάει. Η απώλεια βάρους είναι ταχεία τον πρώτο χρόνο και μπορεί να φθάσει το 50-60% του πλεονάζοντος βάρους. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα 1-2 χρόνια σταθεροποιείται η απώλεια. Στο στομάχι όμως αρέσει να διαστέλλεται και να μεγαλώνει σε μέγεθος.


Από το 3ο έτος αρχίζει ο ασθενής να ξαναβάζει κιλά επειδή αυξάνει η χωρητικότητα του στομάχου. Μολις αρχίσει να διαστέλλεται το στομάχι χάνεται το αίσθημα του κορεσμού γιατί δεν ασκείται πίεση στο τοίχωμα του. Κατά μέσο όρο υπολογίζουμε ότι στα 5-6  χρόνια θα μπουν τα μισά από τα κιλά που χάθηκαν τον 1ο χρόνο.


Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι:  • Απλούστερη επέμβαση από τη γαστρική παράκαμψη

  • Δεν υπάρχει ξένο σώμα όπως ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος

  • Δεν προκαλεί δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών

  • Περιορισμός χωρητικότητας στομάχου, γρηγορότερος κορεσμός χωρίς αίσθημα πείνας

  • Λιγότερες περιεγχειρητικές επιπλοκές από τη γαστρική παράκαμψη

  • Επιτυγχάνεται κατά μέσο όρο απώλεια περίπου 60-70% του υπερβάλλοντος βάρους μέσα στη διετία

  • Δεν χρειάζεται τόσο στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση όσο η γαστρική παράκαμψη και ο δακτύλιος


Τα μειονεκτήματα είναι:


Είναι σχετικά νέα επέμβαση και δεν υπάρχουν στοιχεία για απώτερα αποτελέσματα. Πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το «γαστρικό μανίκι» έχει την τάση να διατείνεται (ξεχειλώνει) με το πέρασμα του χρόνου, επηρεάζοντας αρνητικά τα αποτελέσματα της επέμβασης.


Έχει περισσότερες περιεγχειρητικές επιπλοκές από το ρυθμιζόμενο γαστρικό δακτύλιο.


Γράφει ο Γενικός Χειρουργός | Αναστάσιος Τσεχπενάκης, MD, MSc, FACS – Γενική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική – Χειρουργική Ογκολογία


http://www.laparosurgery.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X