Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Πρώτη σεξουαλική επαφή: Απορίες και απαντήσεις
Πρώτη σεξουαλική επαφή: Απορίες και απαντήσεις thumbnail

Καλλιόπη, 16 ετών

Πρώτη σεξουαλική επαφή: Απορίες και απαντήσεις

ΕΡΩΤΗΜΑ
Κάνοντας σεξ σε ηλικία των 16 για πρώτη φορά, τι θα πρέπει να προσέχει μία κοπέλα για να μην μείνει έγκυος; Πώς πρέπει να προετοιμαστεί; Τα αντισυλληπτικά χάπια θέλουν χορήγηση γυναικολόγου απαραίτητα; Πόσο εύκολο είναι να σπάσει το προφυλακτικό την πρώτη φορά της ερωτικής επαφής; Εφ’όσον έχει έρθει περίοδος μετά οι μέρες είναι γόνιμες; Τέλος ο γυναικολογος μπορει να αναγνωρισει αν εχουμε κανει σεξ;


Στο ερώτημα απάντησε ο Μακρής Γιώργος – Μάριος, Γυναικολόγος – ΜαιευτήραςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απαραίτητη είναι η χρήση του προφυλακτικού και να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση του εμβολιασμού ενάντια στον HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το προφυλακτικό είναι η λιγότερο σίγουρη μέθοδος αντισύλληψης, αλλά και η δημοφιλέστερη. Καλό είναι η εκσπερμάτιση να γίνεται εκτός του κόλπου ("απόσυρση") και να χρησιμοποιείται μία ασφαλέστερη μέθοδος όπως τα αντισυλληπτικά χάπια. Καλό είναι να έχει προηγηθεί επίσκεψη στο γυναικολόγο σας για να διευκρινίσει εάν μπορείτε να τα λάβετε.  Δεν είναι σπάνιο να σπάσει το προφυλακτικό , ιδιαίτερα όταν η ύγρανση του κόλπου δεν είναι ικανοποιητική, όπως όταν υπάρχει πόνος. Γόνιμες και επικίνδυνες για κύηση είναι κυρίως οι μέρες στα μισά της περιόδου. Σε ένα κύκλο 28 ημερών, πιο γόνιμες είναι η 12η έως τη 16η μέρα. Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω πως μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή υπάρχει ρήξη του παρθενικού υμένα.


 


Με εκτίμηση


Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc,
Γυναικολόγος- Μαιευτήρας,
Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος (EBCOG- ESGO accreditation ),

Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Γ Μ/Γ κλινικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ. Νοσοκομείο "Αττικό",
Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής "Johannes Gutenberg", Mainz, Γερμανίας,
Ιατρείο: Λεωφ. Κηφισιάς 25, Αμπελόκηποι

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X