Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Ψυχαναγκασμός / Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
 Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;  thumbnail

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Αναγνώστης μας ρωτά: 


ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΡΙΧΟΤΙΛΛΟΜΑΝΙΑ ΑΥΠΝΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ… ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΧΩ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η ΑΠΛΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ; ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΛΑ ΣΤΙΣ ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ;


Απαντά ο  Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Γρηγόρης Βασλαματζής. Αγαπητέ κύριε, εγκεφαλος και ψυχισμός είναι δυο αλληλοεπηρεαζόμενα συστήματα, οπότε σε καθε διαταραχή έχουμε καποιες δυσλειτουργίες και στα δύο. Αυτό πού ενδιαφέρει κλινικά είναι εαν στην περίπτωση σας θα χρειαστεί μόνο ψυχοθεραπεία (πού είναι η μέθοδος εκλογής) ή θα συνοδευτεί και απο φαρμακευτική αγωγή. Αυτό θα το κρίνει ενας ψυχίατρος πού θα σας δεί και θα τον εμπιστευθείτε, λαμβανοντας υπόψη σας ότι η θεραπεία σας θα απαιτήσει χρόνο. Στο Αιγινητειο Νοσοκομείο ασχολούνται με τη ψυχοθεραπεία Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής στο Τμήμα Θεραπειών Συμπεριφορας, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε.


Μπορείτε να διαβάσετε επίσης : ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; 

 

Τι είναι η ΙΨΔ;
Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ), που ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές, είναι μια κατάσταση που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να επιμένει για χρόνια. Το άτομο που πάσχει από ΙΨΔ παγιδεύεται από μιά σειρά επαναληπτικών σκέψεων(ιδεοληψίες – obsessions) και συμπεριφορών(ψυχαναγκασμοί – compulsions), που αν και δίχως νόημα ακόμη και για τον ίδιο τον πάσχοντα, προκαλούν μεγάλη δυσφορία και είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.

Η ΙΨΔ εμφανίζεται σε ένα φάσμα βαρύτητας που εκτείνεται από το μέτριο έως το πολύ σοβαρό, εάν είναι όμως σοβαρή και παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να καταστρέψει την δυνατότητα του ατόμου να λειτουργήσει ικανοποιητικά στην εργασία του, στο σχολείο ή ακόμη και στο σπίτι του. Το καλά νέα είναι ότι, ύστερα από εντατικές έρευνες των τελευταίων ετών, σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την ΙΨΔ που είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν την φυσική ιστορία της διαταραχής όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι στην Αγγλική Βιβλιογραφία, η διαταραχή είναι γνωστή με τα αρχικά OCD από το Obsessive-Compulsive Disorder.

Πόσο συχνή είναι η ΙΨΔ;
Για πάρα πολλά χρόνια οι ψυχίατροι πίστευαν ότι η ΙΨΔ ήταν ένα σπάνιο πρόβλημα, διότι μόνο λίγοι από τους ασθενείς αναζητούσαν επαγγελματική βοήθεια. Αυτό γινόταν κυρίως λόγω του 'παράξενου' περιεχομένου των ιδεοληψιών, που οι ασθενείς προσπαθούσαν να αποκρύψουν από τους άλλους, όσο και λόγω της έλλειψης κατάλληλης θεραπείας. Το αποτέλεσμα ήταν η νόσος να υποεκτιμηθεί μέχρι την διενέργεια ειδικών επιδημιολογικών μελετών στον γενικό πληθυσμό, πρώτα στις ΗΠΑ και μετά και σε άλλες χώρες, που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι ένα ποσοστό 2% του πληθυσμού πάσχει από ΙΨΔ. Το νούμερο αυτό περιλαμβάνει βεβαίως όλες τις μορφές από τις πιό ελαφριές που είναι και οι περισσότερες έως και τις πιο βαριές που είναι οι λιγότερες, ωστόσο ανεβάζει την ΙΨΔ ως την τέταρτη πιό συχνή ψυχική διαταραχή, μετά την κατάθλιψη, τις φοβίες και την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Η ΙΨΔ σύμφωνα με αυτές τις έρευνες είναι 5 φορές πιό συχνή από την σχιζοφρένεια και την μανιοκατάθλιψη και δυο φορές πιο συχνή από την διαταραχή πανικού. Με βάση το νούμερο αυτό υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα πάνω από 100.000 άνθρωποι πρέπει να πάσχουν αυτή την στιγμή από ΙΨΔ ποικίλης βαρύτητας. Οι γυναίκες φαίνεται να πάσχουν λίγο πιό συχνά αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, αν και το εύρημα αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες που έχουν δείξει ίδια αναλογία.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X