Ετών 35 και ανύπαντρη. Είμαι αποτυχημένη;

Σε μια έρευνα με τίτλο: «Είμαι αποτυχημένη, δεν είμαι παντρεμένη, κοιτάξτε με όλοι», εξετάστηκαν τα γνώριμα και κοινωνικά μηνύματα που παίρνουν οι ανύπαντρες γυναίκες γύρω στα 35. Αν και το πλήθος των ανύπαντρων γυναικών έχει αυξηθεί, η ρετσινιά της ανύπαντρης σ’ αυτή την ηλικία δεν έχει μειωθεί, σύμφωνα με τις γυναίκες της έρευνας.

Από την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Οι ερευνητές τόνισαν τα εξής: «Βρήκαμε πως ο κοινωνικός περίγυρος των ανύπαντρων γυναικών τις πιέζει χαρακτηριστικά να συμμορφωθούν και να ακολουθήσουν τη συμβατική πορεία ζωής. Αυτή η πίεση έκανε τις γυναίκες να αισθάνονται είτε πολύ εκτεθειμένες είτε αόρατες από τις υποθέσεις των άλλων».

Ειδικοί ρώτησαν 32 μεσαίας τάξης, ανύπαντρες γυναίκες που πίστευαν πως συγκέντρωναν την προσοχή των άλλων εξαιτίας της ηλικίας τους και της οικογενειακής τους κατάστασης.

Αισθάνονταν τρομερά εκτεθειμένες σε περιστάσεις όπως το πιάσιμο της ανθοδέσμης σε γάμους. Αυτού του είδους τα γεγονότα προκαλούσαν ανεπιθύμητες, αδιάκριτες ερωτήσεις. Αόρατες αισθάνονταν, όταν οι άλλοι έκαναν υποθέσεις πως ήταν ήδη παντρεμένες με παιδιά ή όταν έπρεπε να εξηγήσουν το λόγο που ήταν ανύπαντρες. Αυτού του είδους οι καταστάσεις τις έκαναν να αισθάνονται πως η πραγματική ζωή τους δεν ήταν σημαντική ή περνούσε απαρατήρητη.

Πιο συγκεκριμένα η κοινωνική ζωή των ανύπαντρων γυναικών περιλαμβάνει:

  • Τη συνειδητοποίηση της αλλαγής της πραγματικότητας καθώς μεγαλώνουν. Για παράδειγμα, πως λιγοστεύουν οι ελεύθεροι άνδρες και πληθαίνουν οι κίνδυνοι της εγκυμοσύνης.
  • Την υπενθύμιση πως έχουν ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τις περισσότερες γυναίκες όταν οι άλλοι ρωτούν για την οικογενειακή τους κατάσταση και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων όπως κοινωνικές συγκεντρώσεις και γάμοι.
  • Αίσθημα ανασφάλειας και περιθωριοποίηση από την πατρική τους οικογένεια όταν οι γονείς και τ’ αδέρφια σχολιάζουν ότι είναι ανύπαντρες και κάνουν αστεία ή αγενή σχόλια.

Η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο. 
Από 25 έως 35 είναι μια περίοδος έντονης σκέψης και ανησυχίας για τις ανύπαντρες γυναίκες σχετικά με τη μελλοντική οικογενειακή τους πορεία.

Οι γυναίκες μεγαλύτερες από 35 είναι ικανοποιημένες με το γεγονός πως είναι ανύπαντρες και δεν εκφράζουν δυσαρέσκεια όπως οι νεότερες γυναίκες.

Οι γυναίκες 25-35 ένιωθαν περισσότερο στιγματισμένες, ίσως γιατί το να είσαι ανύπαντρη είναι πιο αποδεκτό πριν τα 25. Μετά απ΄ αυτή την ηλικία, αισθάνονται πως οι φίλοι, τα μέλη τις οικογένειας και οι άλλοι τους παρατηρούν εξεταστικά.

«Τα μέσα ενημέρωσης επίσης επιβάλουν αυτές τις ιδέες» λένε οι ειδικοί. «Για παράδειγμα, είναι πολύ δημοφιλείς, τύπου «Sex and the city» που δείχνουν γυναίκες πρωταγωνίστριες που είναι εστιασμένες στο να βρουν άνδρα και καταλήγουν οι περισσότερες να παντρευτούν.»

Σχετικά άρθρα