Νίκος Κουρής- Η κατάθλιψη, ο Φάουστ και οι προσωπικές αδυναμίες thumbnail
Ο Νίκος Κουρής γεννήθηκε στην Αθήνα, κάπου μεταξύ Νέου Κόσμου και Νέας Σμύρνης. Ο Νίκος Κουρής μπορεί σήμερα να θεωρείται ένας από τους πιο ωραίους άνδρες ηθοποιούς, όμως εξιστορεί πως όταν ήταν παιδί η εικόνα του ήταν εντελώς διαφορετική: Ήταν πολύ συνεσταλμένος και πολύ καχεκτικός.

Νίκος Κουρής- Η κατάθλιψη, ο Φάουστ και οι προσωπικές αδυναμίες

Ο Νίκος Κουρής γεννήθηκε στην Αθήνα, κάπου μεταξύ Νέου Κόσμου και Νέας Σμύρνης.


Ο Νίκος Κουρής μπορεί σήμερα να θεωρείται ένας από τους πιο ωραίους άνδρες ηθοποιούς, όμως εξιστορεί πως όταν ήταν παιδί η εικόνα του ήταν εντελώς διαφορετική: Ήταν πολύ συνεσταλμένος και πολύ καχεκτικός. Όταν ήταν στο σχολείο, ήταν πολύ κοντός, 1,50, και πολύ αδύνατος. Μετά τα 16 άρχισα να παίρνει λίγο τα πάνω του.Θα πει ότι δεν ήθελε από μικρός να γίνει ηθοποιός. Η ιδέα του ήρθα όταν πήγαινε δευτέρα λυκείου – στα Ανάβρυτα – και είδε μια παράσταση με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τον Δον Ζουάν του Μολιέρου, βασισμένο σε μια συρραφή μαθημάτων του Λουί Ζουβέ. Τότε, πλέον, άλλοι ήθελαν να γίνουν γιατροί, άλλοι δικηγόροι, ο ίδιος ήθελε να γίνει ηθοποιός.Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική, όταν αποφάσισε να φοιτήσει στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του θεατρικού οργανισμού Μορφές, από όπου και αποφοίτησε το 1996. Έχει συμμετάσχει σε 14 θεατρικές παραστάσεις, σε 5 τηλεοπτικές σειρές και σε 5 κινηματογραφικές ταινίες. Ακόμη, έχει πρωταγωνιστήσει 4 φορές στην Επίδαυρο.Συγκεκριμένα, έχει πάρει μέρος στις παραστάσεις: «Καθαροί πια», «Σε σας που με ακούτε», «Το σχολείο των γυναικών», «Αντιγόνη», «Τορκουάτο Τάσσο», «Τουρκαρέ», «Βερενίκη», «Σάρα Σάμσον». Με το Εθνικό Θέατρο: «Ορέστεια», «Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ», «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», «Ο κλήρος του μεσημεριού», «Πέρσες», «Η φυγή» και στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι».Στον κινηματογράφο στις: «Αυτή η νύχτα μένει», «Beautiful people», «Αληθινή ζωή», «Όλο το βάρος του κόσμου», «Βροχή», ενώ στην τηλεόραση έχει στο ενεργητικό του τις: «Γη και Ουρανός», «Ίχνη», «Αληθινές ιστορίες», «Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα», «4».
 Ο Νίκος Κουρής είναι πατέρας ενός αγοριού που απέκτησε με την ηθοποιό και χορεύτρια Έλενα Τοπαλίδου.Δεν έχει παντρευτεί γιατί – όπως λέει – δεν πιστεύει στον τρόπο που γίνεται αυτό το μυστήριο… Δεν τον πείθει πολύ! Η συμβίωση πιστεύει ότι είναι ένα άλλο πράγμα… Αν βρεί όμως έναν τρόπο που να του είναι πειστικός και να του αρέσει και να αρέσει και στη σύντροφό του μπορεί και να το κάνει. 


Κατάθλιψη 


Ο Νίκος Κουρής σε μια συνένετευξή του παραδέχθηκε ότι πέρασε κατάθλιψη για 16 ολόκληρα χρόνια. Είπε ότι από τα 20 του μέχρι τα 36 πέρασε βαθιά κατάθλιψη. Αυτή δεν εκφραζόταν πάντα ως κατάθλιψη, εκφραζόταν ως υπερενέργεια, ως τρομερό άγχος, και όχι ως "δεν θέλω να κάνω τίποτα", αν και υπήρχαν και τέτοιες στιγμές. Είπε ακόμα ότι είχε κινδυνέψει ψυχικά αλλά και σωματικά από την κατάθλιψη.Την ξεπέρασε με τη γέννηση του γιού του και στα 40 του δηλώνει ότι βρίσκεται στην καλύτερη φάση της  ζωής του, πιο ώριμος, πιο ήρεμος και λιγότερο νάρκισσος.Όταν γεννήθηκε ο γιος του ήταν 35 ετών. Αν και τη θεωρεί καλή ηλικία για τον άνδρα να κάνει παιδί, δεν ήταν συνειδητή επιλογή. Ήρθε, λέει, τυχαία, κάτι σαν δώρο και έχει αλλάξει όλη του τη ζωή και τις προτεραιότητες του. 


Ο ΦάουστΟ Νίκος Κουρής υποδύεται τον Φάουστ δυο χρόνια μετά την ομώνυμη παράσταση του Μαρμάρινου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου.


Κουρής


Για το θέμα λέει στη real ότι ο Φάουστ που ξόδεψε όλη του τη ζωή στην απόκτηση γνώσης χωρίς όμως να φτάσει στην αλήθεια και χαράμισε έτσι τα νιάτα του, δεν μπορεί παρά να είναι με την ψυχή χωρισμένη στα δύο. Απελπισμένος και ταυτόχρονα ανικανοποίητος. Ο ίδιος – συνεχίζει – στα 43 του κατανοεί απολύτως την ανάγκη του να κάνει μια επανεκκίνηση, να ξαναβρεί την όρεξη για τη ζωή του, να της δώσει νέο νόημα, να ανοίξει δρόμο για να περάσει η επιθυμία του ανάμεσα στις συμπληγάδες μιας αβυσσαλέας πραγματικότητας. Πέρα από τα όρια του δυτικού ορθολογισμού που στηρίζεται στη βεβαιότητα…


Έκανε πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 11 Δεκεμβρίου 2015.


 Φάουστ


Παίχτηκε και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκη 9,10 και 11 Φεβρουαρίου 2016


 Για το χαρακτήρα που υποδύεται"Ο Φάουστ δεν ερμηνεύεται" εκτιμά ο Νίκος Κουρής. "Είναι ένας ήρωας στο μη περαιτέρω, στο κόκκινο". Το έργο περιέχει όλα τα είδη θεάτρου και το μεγάλο στοίχημα είναι ο στίχος, η βαθύτητα, όχι το χιούμορ ή το βάρος, αλλά η βαθύτητα της ύπαρξης μαζί με την επιφάνειά του. Πιστεύει ότι το έργο περιέχει την πρόκληση που συναντά κάποιος κάθε πρωί, δηλαδή "να ξεκινήσει το ίδιο σαν άλλο". Αναφερόμενος στο αν ταιριάζει με τον ήρωά του απαντά καταφατικά, λέγοντας ότι μοιάζει στον ψυχισμό. Και ο ίδιος – όπως το θέατρο – έχει την απαίτηση, όπως και νάσαι να είσαι με όρεξη να κάνεις επανεκκίνηση. "Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω" προσθέτει "αλλά είμαι χαρούμενος όσο με πολύ λίγους ρόλους".


Νίκος Κουρής: «Ο Φάουστ δεν ερμηνεύεται»


Οι κριτικές


Κριτικοί έγραψαν ότι είναι ο πρώτος Φάουστ που κατάφερε να κρατήσει συγκεντρωμένο το κοινό για δυόμιση ώρες αλλά και να γίνει κατανοητός. Καταφέρνει να δείξει καθαρά τα στάδια από τα οποία περνάει ο ήρωας του, την αρχική βαρεμάρα, τον ενθουσιασμό στην προοπτική μιας νέας «ζωής», την ανυπομονησία του για να ρίξει την 16χρονη Μαργαρίτα, την αμφιβολία και την αμφισβήτηση αν είναι στο σωστό μονοπάτι και τέλος, την απόλυτη κατάρρευση. Με τον Αργύρη Πανταζάρα που υποδύεται τον Μεφιστοφελή παλεύουν εντυπωσιακά στη σκηνή. Και οι δυο τους – λένε οι κριτικοί – φαίνεται να αντιμετωπίζουν το έργο σαν παρτιτούρα που δεν μπορείς να αλλάξεις ούτε κόμμα και η μία λέξη σε πάει στην επόμενη. 


 Οι μικρές λεπτομέρειες που αποκαλύπτει για τον εαυτό του:*Έχει εμμονή με το θερμός για καφέ: «Μου αρέσει να πίνω καφέ».


* Αγαπημένο του φαγητό; «διακόσια αγαπημένα! Από τοστ με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα μέχρι μακαρόνια με κιμά και γεμιστά».*Το σπορ που τον ενθουσιάζει είναι –τι άλλο;- «το καλό ποδόσφαιρο», και δηλώνει φανατικός οπαδός της Μπαρτσελόνα.


*Το αγαπημένο του τραγούδι είναι «“o Αύγουστος” του Νίκου Παπάζογλου»,


* Το βιβλίο που λατρεύει είναι «οι Αδελφοί Καραμαζόφ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Διαβάζοντας το, μπορείς να ταξιδέψεις στην φαντασία και την ανθρώπινη ύπαρξη».


* Όσο για το ταξίδι των ονείρων του; «Δεν υπάρχει ταξίδι των ονείρων μου. Εύχομαι να μπορώ να ταξιδεύω πολύ». 


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X