Γλώσσα του σώματος: Πώς να αναγνωρίζετε τους ψεύτες  thumbnail

Γλώσσα του σώματος: Πώς να αναγνωρίζετε τους ψεύτες

Αποκαλύψτε τον ψεύτη!


Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος είναι το ότι μπορείτε να καταλαβαίνετε με μεγάλη ακρίβεια πότε κάποιος σας λέει ψέματα. Η διαίσθησή σας, βέβαια, δεν μπορεί να είναι 100% ακριβής αλλά με λίγη εξάσκηση μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση του πότε πέφτετε θύματα απάτης.


Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τι είδους ψέματα προσπαθείτε στην πραγματικότητα να ανιχνεύσετε. Οι τεχνικές που προτείνουμε παρακάτω αφορούν σε μεγάλα ψέματα και πιο συγκεκριμένα σε ψέματα που λένε οι άνθρωποι όταν αισθάνονται άβολα ή όταν φοβούνται την αλήθεια. Αυτές οι  τεχνικές δεν είναι ικανές να σας βοηθήσουν στην ανίχνευση της αλήθειας στα μικρά ψεματάκια και αυτά που βγαίνουν φυσικά. Αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν και είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως ανεξάρτητα από το είδος της αναλήθειας, ποτέ δεν θα μπορείτε να είστε βέβαιοι.


Μπορείτε, ωστόσο, βασιζόμενοι σε κοινά σημάδια, να διατηρείτε μια υγιή υποψία για όσα λέει ο συνομιλητής σας.
Η συγγραφέας του βιβλίου Liespotting, Pamela Meyer, διεξήγαγε μια έρευνα σχετικά με τους τρόπους που υπάρχουν για να καταλάβουμε τα κοινά πρότυπα στη γλώσσα του σώματός μας. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι οι ψεύτες συχνά παρουσιάζουν πολλά από τα σημάδια που συναντάμε σε ένα άτομο, το οποίο βρίσκεται σε άβολη κατάσταση, αλλά με μερικά επιπλέον και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.Ψεύτικα χαμόγελα


Οι άνθρωποι είναι κακοί στο να προσφέρουν ένα γνήσιο χαμόγελο όταν λένε ψέματα. Στην πραγματικότητα, ένα γνήσιο χαμόγελο, λέγεται πως είναι αδύνατον να είναι ψεύτικο. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από εμάς καταλήγουν να έχουν αδέξιο χαμόγελο στις οικογενειακές φωτογραφίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χαμόγελο βρίσκεται στα μάτια και πιο συγκεκριμένα στις ρυτίδες γύρω τους. Κάνουμε περισσότερες ρυτίδες όταν χαμογελάμε ειλικρινά γιατί το χαμόγελο σπρώχνει τα μάγουλά μας, τα οποία με τη σειρά τους ωθούν προς τα πάνω το δέρμα κοντά στα μάτια μας.


Γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά δύσκολο ένα αληθινό χαμόγελο να γίνει αντιληπτό ως ψεύτικο. Για να χαμογελάσει πραγματικά ένα άτομο θα πρέπει να νιώσει χαρά, και όταν βρίσκεται σε μια άβολη κατάσταση, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτό το λόγο ένα ανειλικρινές χαμόγελο αποτελεί έναν καλό ανιχνευτή του ψέματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.Υπερβολική επαφή με τα μάτια
Στους ψεύτες αρέσει να παραπλανούν όταν λένε ψέματα και έτσι συχνά προσπαθούν να διατηρούν την οπτική επαφή με τον συνομιλητή τους. Η υπερβολική επαφή με τα μάτια έχει συχνά ως αποτέλεσμα να προκαλεί μια μικρή αναστάτωση στον ψεύτη. Κανονικά οι άνθρωποι κινούνται όσο μιλάνε και δεν έχουν οπτική επαφή με τον συνομιλητή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Όταν όμως αισθάνονται άβολα, συχνά τρίβουν τα μάτια ή τον λαιμό τους και κοιτάζουν στο πλάι. Αντί να παρουσιάζουν τη θετική γλώσσα του σώματος που θα σήμαινε την άνεση, οι ψεύτες έχουν την τάση να επιλέγουν να παρουσιάζουν πολύ λίγα από εκείνα τα σημάδια. Αυτό, και από μόνο του, είναι μια απόδειξη ψεύδους. Για να «τσακώσετε» έναν ψεύτη εκτός από το να παρατηρήσετε την ασυνήθιστη και παρατεταμένη επαφή με τα μάτια, μπορείτε να δώσετε προσοχή  και τους ώμους του. Ψάξτε σημάδια όπως: σφιχτοί ώμοι και ασυνήθιστα μεγάλη οπτική επαφή. Με αυτές τις τεχνικές θα είστε πιο κοντά στο να αποκαλύψετε τον ψεύτη!Παράξενες συμπεριφορές
Εκτός από όλα αυτά τα μη λεκτικά σημάδια, θα πρέπει να δώσετε προσοχή και στο περιβάλλον. Οι ψεύτες συχνά προσθέτουν περισσότερες λεπτομέρειες στις ιστορίες τους, προτείνουν ποινές για τον "πραγματικό ένοχο" εάν έχουν κατηγορηθεί οι ίδιοι για κάτι και συνηθίζουν να απαντάνε σε ερωτήσεις με ερωτήσεις που κάνουν εκείνοι, ώστε να κερδίσουν χρόνο για να σκαρφιστούν μια πειστική απάντηση, αντί να σας πούνε την αλήθεια. Αυτές οι συμπεριφορές, όταν συνδυάζονται με το πρότυπο της αρνητικής γλώσσας του σώματος, αποτελούν τη σωστή συνταγή της αναξιόπιστης συμπεριφοράς.


Εξετάζοντάς τα ξεχωριστά, μπορεί να μην σημαίνουν πολλά, αλλά μαζί φανερώνουν την ατιμία. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να θυμάστε ότι μερικοί άνθρωποι βρίσκονται απλά σε δύσκολη και παρουσιάζουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως σας λένε ψέματα. Είναι απαραίτητο να έχετε υπ’ όψιν σας, τον τρόπο με τον οποίο το άτομο ενεργεί κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Παρακολουθήστε τις ιδιομορφίες του και τις κινήσεις των ματιών του, όταν ξέρετε ότι λέει την αλήθεια και κάνετε σύγκριση με τις φορές που νομίζετε ότι λέει ψέματα. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, αυτή η τεχνική η όποια αναφέρθηκε προηγουμένως δεν είναι επαρκής για την ανίχνευση ψεμάτων. Απαιτείται η εξέταση πολλών συναισθημάτων και η προσωπική σας εμπειρία από τη γνωριμία σας με αυτό το άτομο.


 


Από το βιβλίο των Allan και Barbara Pease Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X