Οι 5 τύποι προσωπικότητας: Εσείς σε ποιον ανήκετε;

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όχι μόνο ως προς τα βιολογικά του χαρακτηριστικά αλλά και όσον αφορά την προσωπικότητά του. Ωστόσο δεν είναι και τόσο δύσκολο να κατηγοριοποιήσουμε τους ανθρώπους με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά τους, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και αντιδρούν σε αυτή.

Οι ψυχολόγοι συχνά αναφέρονται στη θεωρία του Big Five που ξεκίνησε να δομείται από τους ψυχολόγους Robert McCrae και Paul Costa το 1990. Υπάρχουν 5 τύποι προσωπικότητας σύμφωνα με το Big Five.

  1. Οι ευσυνείδητες προσωπικότητες. Ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες της ηθικής ειδικά στην εργασία τους αλλά και στις κοινωνικές τους συναναστροφές και έχουν έντονη την ανάγκη να είναι δίκαιοι με τους άλλους. Συνηθίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για ένα πράγμα που τους αρέσει πολύ και να εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε αυτό παρά σε πολλά και διαφορετικά πράγματα. Στα μάτια των ανθρώπων που δεν είναι τόσο ευσυνείδητοι, τα άτομα αυτά φαντάζουν εμμονικά και χαρακτηρίζονται συχνά ως ξεροκέφαλα.
  2. Τα συμπονετικά άτομα. Είναι ιδιαίτερα φιλικά και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι ότι προσπαθούν να δημιουργούν θετικό και ευχάριστο κλίμα στις συναναστροφές τους. Η αξιοπιστία τους είναι ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό τους. Είναι ήρεμοι και αποφεύγουν τον ανταγωνισμό και τις αντιδικείες.
  3. Οι εξωστρεφείς. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η ευκολία στην επικοινωνία με τα άτομα που συναναστρέφονται και η διάθεση να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο όλο και πιο πολύ. Μιλούν πολύ, είναι δραστήριοι και δεν αισθάνονται άσχημα όταν γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε μια παρέα, το αντίθετο μάλιστα… Όσοι δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία συχνά κατηγορούν τα άτομα αυτά ως εγωκεντρικά που ζητούν απεγνωσμένα την προσοχή των άλλων
  4. Οι “νευρωτικοί”. Αντιδρούν πολύ αρνητικά σε απρόσμενες καταστάσεις ή δημιουργούν αρνητικά σενάρια στην καθημερινότητά τους, συχνά αγχώνονται πολύ, θυμώνουν εύκολα και ξεσπούν… Στα μάτια των άλλων φαίνονται άτομα ανασφαλή και ασταθή.
  5. Οι εξερευνητές. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θέλουν συνεχώς να μαθαίνουν καινούργια πράγματα, είναι διαρκώς σε μια πνευματική αναζήτηση και επιδιώκουν πάντα να είναι δημιουργικοί στη ζωή τους. Αποφεύγουν την ρουτίνα και επιδιώκουν το πάθος σε κάθε τους μορφή. Πολλές φορές δεν είναι ρεαλιστές και χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου για να τους επαναφέρει στην πραγματικότητα.

Σχετικά άρθρα