Ποιοι τύποι καρκίνου απειλούν την περιοχή του λαιμού;

Οι καρκίνοι στην περιοχή του τραχήλου της κεφαλής είναι υψηλής επικινδυνότητας και χρειάζεται γνώση και προσοχή ώστε να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα ανησυχητικά συμπτώματα και να απευθυνθούμε εγκαίρως στον ειδικό.

Πάμε να μάθουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εμφάνιση καρκίνου στην περιοχή του τραχήλου της κεφαλής.

 

 

 

 

 

Γράφει ο Ογκολόγος Δημήτρης Μωραΐτης, MD, PhD, FRCS, FACS

Η περιοχή της κεφαλής και του λαιμού είναι μια ανατομική χώρα που περικλείει διάφορα όργανα όπως το στόμα, ο λάρυγγας, ο φάρυγγας, οι σιελογόνοι αδένες, οι παραρίνιοι κόλποι, το δέρμα. Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή σε οποιοδήποτε από αυτές τις θέσεις.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων στην περιοχή;
Οι περισσότεροι κακοήθεις όγκοι της περιοχής οφείλονται στο κάπνισμα και στην κατάχρηση αλκοόλ. Οι όγκοι που εμφανίζονται στο δέρμα συνήθως οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή τους;
Αλλαγή του life-style και αποφυγή των βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ. Για τους καρκίνους του δέρματος αρκεί η χρήση αντηλιακών παραγώγων και η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;
Τα συμπτώματα συνήθως έχουν σχέση με τη θέση που αναπτύσσεται το νεόπλασμα. Έτσι ένας πολύποδας των φωνητικών χορδών μπορεί να παρουσιαστεί με βραχνάδα. Ένας πολύποδας στη μύτη μπορεί να εμφανιστεί με μπουκωμένο ρουθούνι ή με αιμορραγία από τη μύτη. Ένας όγκος στη γλώσσα εμφανίζεται ως μια πληγή που δεν κλείνει. Ένας όγκος στην παρωτίδα ή στο θυρεοειδή αδένα είναι ένα ψηλαφητό μόρφωμα που επιμένει για μήνες.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Τις περισσότερες φορές για τη διάγνωση αρκεί η κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση συμπληρώνεται συνήθως από την ενδοσκόπηση στο ιατρείο ή άλλες απαραίτητες απεικονιστικές ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Πώς γίνεται η θεραπεία;
Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική για τους καλοήθεις αλλά και τους κακοήθεις όγκους της περιοχής. Πολλοί από τους κακοήθεις όγκους θεραπεύονται και έχουν εξαιρετική πρόγνωση ειδικά εάν ανακαλυφθούν έγκαιρα. Για τους κακοήθεις όγκους εάν η νόσος είναι πιο εκτεταμένη μπορεί να χρειαστεί επικουρική θεραπεία συνήθως με ακτινοβόληση ή και χημειοθεραπεία.

 

Σχετικά άρθρα