Αυτοσαμποτάρισμα: Πώς βάζουμε μόνοι μας εμπόδια στον εαυτό μας  thumbnail

Αυτοσαμποτάρισμα: Πώς βάζουμε μόνοι μας εμπόδια στον εαυτό μας

Το «αυτοσαμποτάρισμα» – αυτή η επικριτική φωνή που μας βάζει τρικλοποδιά!


Από την εκπαιδευτική συμβουλευτική ψυχολόγο Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου


Τι συμβαίνει, όταν ο σαμποτέρ μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός;


Κάποιοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για εμάς και οι εμπειρίες που μοιραζόμαστε μαζί τους μας επηρεάζουν τόσο πολύ, ώστε μερικές φορές άθελά μας συμπε-ριφερόμαστε με έναν τρόπο σύμφωνο με τις προσδοκίες τους. Κάθε άνθρωπος όμως θέλει το καλό του και προσπαθεί για το καλύτερο. Τι είναι τότε αυτό που κάνει κάποιους να δίνουν την εντύπωση ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτύχουν; Πώς μπορεί να μας αφορά κι εμάς αυτό το «αυτοσαμποτάρισμα»;


Πρόκειται για έναν τρόπο συμπεριφοράς που δεν γίνεται πάντα συνειδητά αλλά καθοδηγείται από βαθύτερα συναισθήματα – γι'αυτό και είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τα αίτιά του. Πολλοί άνθρωποι, καθοδηγούμενοι από τη χαμηλή τους αυτοεκτίμηση, δημιουργούν αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Ετσι, ακόμα και όταν έχουν κάθε καλή διάθεση να βελτιωθούν ή να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους, εγκαταλείπουν την προσπάθεια με ευκολία και ακυρώνουν με κάποιον τρόπο την προσπάθεια τους. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:


* Κάποιος που θέλει να χάσει βάρος και να αρχίσει να τρέφεται πιο υγιεινά, ενώ ξεκινά την προσπάθεια με υψηλά κίνητρα και στόχους με την πρώτη δυσκολία νιώθει ότι δεν θα τα βγάλει πέρα, υποκύπτει σε έναν πειρασμό και, αντί να συγχωρέσει τον εαυτό του, παραιτείται από την προσπάθεια. Υποκινείται από τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση, η οποία του λέει ποιον πας να πείσεις, δεν Θα τα καταφέρεις, καλύτερα να τα παρατήσεις, σου αξίζει να είσαι έτσι, χοντρέ.


* Κάποιος που είναι κλειστός χαρακτήρας και δεν μοιράζεται εύκολα τα συναισθήματά του με τους άλλους δυσκολεύεται να συνάψει σχέσεις Μόλις πάει να ανοιχτεί, φοβάται και υποχωρεί από μια σχέση, επειδή η χαμηλή του αυτοεκτίμηση τον κάνει να πιστεύει πως ό,τι κρύβεται μέσα του είναι άξιο απόρριψης Έτσι, εγκαταλείπει την προσπάθεια να ανοιχτεί σε άλλους και υπακούει στην εσωτερική φωνή της χαμηλής αυτοεκτίμησης που του λέει: Δεν πρέπει να δούνε τι κρύβεις μέσα σου, δεν είναι ωραίο, θα σε απορρίψουν τέτοιος που είσαι και θα πληγωθείς.


Σε αυτά τα παραδείγματα διαπιστώνουμε ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύει πολλές φορές τους ανθρώπους να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν μια προσπάθεια, θέλει ιδιαίτερη επιμονή, διαύγεια και χρόνο για να μπορέσει κάποιος να καταφέρει να πετύχει εναν στόχο. Αν όμως δεν έχει πρώτα φροντίσει να χτίσει μέαα του μια γερή βάση ισχυρής αυτοεκτίμησης cm προσπάθειες είναι σχεδόν καταδικασμένες να γκρεμιστούν με το παραμικρό» Εντοπίστε αυτή τη «φωνή» που ακουτε μέαα σας και σας ασκεί αυστηρή κριτική, και σας μειώνει που υποβιβάζει κάθε ηροσπάθειά σας που σας κάνει να δειλιάζετε. Αν σας βοηθάει, μπορειτε να τη φανταστείτε σαν ένα μικρό άσχημο κακό τερατάκι που σας βάζει τρικλοποδιές!


Αυτό το τερατάκι υπάρχει μόνο αν εσείς του δίνετε σημασία. Χρησιμοποιεί τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες σας για να παίζει μαζί σας. Όταν όμως αδιαφορείτε για όσα λέει, εξαφανίζεται!


Αντίθετα, μπορείτε να ενισχύσετε τη δική σας φωνή, τον «καλό σας εαυτό». Είναι εκείνο το κομμάτι του εαυτού σας που νιώθει περηφάνια, καμάρι, ηρεμία, καλοσύνη, ευτυχία, εκείνο το κομμάτι που «φουσκώνει» από ικανοποίηση, όποτε νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Αν σας βοηθάει, φανταστείτε το κομμάτι αυτό σαν ένα πλάσμα τρυφερό, ανθρώπινο, δυνατό, ανθεκτικό, που δεν φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα, που πιστεύει στον εαυτό του. Αφήστε αυτό το πλάσμα να απαντάει με θάρρος στο τερατάκι, να υπερασπίζεται τη θέση του, να υποστηρίζει τις επιλογές του, να μη φοβάται την αποτυχία!


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο της Δρ. Εμμανουηλίδου Γυρίζω σελίδα στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X