Βούτυρο από ξηρούς καρπούς: Δείτε τα οφέλη του thumbnail
Τα επιλέγουμε γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά οξέα αλλά και αντιοξειδωτικά.

Βούτυρο από ξηρούς καρπούς: Δείτε τα οφέλη του

Με πιο γνωστό εκπρόσωπό τους το φυστικοβούτυρο, καταδικασμένο για χρόνια για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά με πολλούς αθωωτικούς παράγοντες στο πλευρό τους.


Τα επιλέγουμε γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά οξέα αλλά και αντιοξειδωτικά.


Τι πρέπει όμως να προσέχουμε;


Την προσθήκη υδρογονομένων ελαίων κατά την επεξεργασία τους. Αποφύγετε όσα στα θρεπτικά συστατικά τους αναφέρουν για παράδειγμα το φοινικέλαιο, γιατί θα επιβαρυνθείτε με trans λιπαρά οξέα.


Έχει ζάχαρη; για ακόμα μια φορά διαβάστε την διατροφική ετικέτα. Αν η γεύση σας παραείναι ευχάριστη, αναρωτηθείτε αν η κουταλιά που μόλις καταναλώσατε περιέχει και ένα κουταλάκι ζάχαρης μέσα της.


Μην αγοράσεις light: το φυστικοβούτυρο αλλά και τα υπόλοιπα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, αγοράζονται ακριβώς για αυτή τη χρήση. Δηλαδή για να αποδώσουν πολυακόρεστα (π.χ ταχίνι) ή μονοακόρεστα (π.χ φυστικοβούτυρο) λιπαρά οξέα. Αν επιλέξεις αυτό με τα μειωμένα λιπαρά, τότε μάλλον θα αγοράσεις κάτι πλούσιο σε άμυλο και ζάχαρη που ο ρόλος τους είναι να «γεμίσουν» την γεύση.


Τι πάει να πει «Φυσικό»; Φυσικό σημαίνει ότι δεν θα περιέχει τα παραπάνω (υδρογονωμένα έλαια, άμυλο και ζάχαρη), αλλά ίσως να περιέχει λίγο αλάτι. Επίσης είναι σημαντικό να μην έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, προκειμένου να μην έχουν καταστραφεί τα καλά λιπαρά οξέα.


 


Από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευαγγέλου Ζουμπανέα και την Μαρία Τουμπή/Διαιτολόγο-Διατροφολόγο (www.diatrofi.gr)

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X