Oι 4 λόγοι που οι άνδρες σήμερα κάνουν λιγότερο σεξ  thumbnail
Ξεφυλλίζοντας τις έρευνες του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου έμεινα περισσότερο σ’αυτή που αφορά άνδρες 20 έως 35 χρόνων, μέσου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι το 14,3% δεν είχε καμία σεξουαλική επαφή το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το 21,7% είχε περίπου μία επαφή το μήνα κατά μέσο όρο. Γιατί λοιπόν το 36% περίπου των ερωτηθέντων ανδρών έχουν αραιές έως καθόλου σεξουαλικές επαφές ;

Oι 4 λόγοι που οι άνδρες σήμερα κάνουν λιγότερο σεξ

Ξεφυλλίζοντας τις έρευνες του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου έμεινα περισσότερο σ’αυτή που αφορά άνδρες 20 έως 35 χρόνων, μέσου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι το 14,3% δεν είχε καμία σεξουαλική επαφή το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το 21,7% είχε περίπου μία επαφή το μήνα κατά μέσο όρο. Γιατί λοιπόν το 36% περίπου των ερωτηθέντων ανδρών έχουν αραιές έως καθόλου σεξουαλικές επαφές ;


Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού ΙνστιτούτουΠρώτον, θα λέγαμε ότι αυτό αντικατοπτρίζει το επίπεδο ερωτικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και τις ευρύτερες αντιλήψεις περί σεξουαλικότητας στη σύγχρονη κοινωνία. Να υπογραμμίσουμε ότι το ποσοστό βγαίνει τόσο υψηλό γιατί από τους ερωτηθέντες οι μισοί και πλέον δήλωσαν ότι δεν είχαν μόνιμη σχέση το τελευταίο εξάμηνο. Άρα η σεξουαλικότητα έχει πάψει να αντιμετωπίζεται σαν θέμα ανάμεσα στο ζευγάρι και μεταπίπτει σιγά-σιγά σε ατομικό πρόβλημα, το οποίο ο καθένας προσπαθεί να λύσει μέσα από ερωτικά παιχνίδια του Ιντερνέτ. Η ιστορία θυμίζει τα μαγειρέματα στις εκπομπές μαγειρικής, που τελικά «χορταίνουν» τους τηλεθεατές μέσα από την εικονική πραγματικότητα.Αυτή η απλουστευμένη προσέγγιση της σεξουαλικότητας μπορεί να ικανοποιεί τους χρήστες, λειτουργώντας σαν μορφή εκτόνωσης ή σαν βιαστικό κυνήγι του οργασμού. Δημιουργεί όμως τεράστιες δυσκολίες όταν οι άνδρες αυτοί επιχειρήσουν να λειτουργήσουν σε μία σχέση. Οι περισσότεροι άνδρες φαίνεται ότι διατηρούν παράλληλα τις αυνανιστικές τους συνήθειες, από τις οποίες δυσκολεύονται να απαλλαγούν και φαίνεται ότι εισπράττουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το σεξ μέσω Ιντερνέτ, παρά από τη σύντροφό τους. Πρόκειται στην ουσία για μια μορφή νεύρωσης, στα πλαίσια μιας καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.Η σύντροφος από την πλευρά της εισπράττει αυτή την συμπεριφορά σαν απόρριψη, με την έννοια ότι δεν καλύπτει την ερωτική επιθυμία του άνδρα.
Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι η επαγγελματική υπεραπασχόληση στα πλαίσια της προσπάθειας επιβίωσης απομακρύνει τους άνδρες από την ερωτική επιθυμία. Δεν προλαβαίνουν τελικά να σκεφθούν ερωτικά.


Ένας τρίτος λόγος είναι τα εξωπραγματικά πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς, που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και το Ιντερνέτ. Τα τέλεια κορμιά, οι ακούραστοι εραστές, οι χλιδάτες διακοπές τρομάζουν και ακινητοποιούν τους νέους, σε μια εποχή που η συμπεριφορά των γυναικών έχει γίνει αρκετά επιθετική και διεκδικητική.Ένας τέταρτος λόγος είναι το γεγονός ότι η ανεργία και η οικονομική ανέχεια βλάπτει σοβαρά τον ανδρισμό, ακινητοποιώντας μια σημαντική μερίδα του ανδρικού πληθυσμού.Υπάρχουν όμως και αισιόδοξα μηνύματα από την έρευνα αυτή. Το 40% των ανδρών έχει πολύ καλή σεξουαλική ζωή, τόσο από πλευράς συχνότητας επαφών, όσο και από πλευράς σεξουαλικής ικανοποίησης. Είναι λοιπόν φανερό ότι η εποχή μας, διαμορφώνει άνδρες «δύο ταχυτήτων» στο σεξ. Από τη μία πλευρά άνδρες με περισσότερο δυναμικό χαρακτήρα και δομημένη προσωπικότητα, που καταφέρνουν να ακολουθούν τις σημερινές γρήγορες εξελίξεις και αυξημένες απαιτήσεις και από την άλλη μεριά άνδρες που τυχαίνει να είναι περισσότερο ανασφαλείς, συνεσταλμένοι και ντροπαλοί, που παραμένουν θεατές στο ερωτικό γίγνεσθαι. Για τους άνδρες αυτούς υπάρχει η λύση της σεξοθεραπείας, αλλά και άλλου τύπου ψυχολογικών θεραπειών, εφόσον όμως έχουν προσωπικό κίνητρο να μπουν στο παιχνίδι της ρεαλιστικής σεξουαλικότητας. Ένα πρώτο βήμα για τη λύση του προβλήματος θα ήταν η πλατειά και ήρεμη συζήτηση-διαπραγμάτευση ανάμεσα στο ζευγάρι, βάζοντας στην ίδια ζυγαριά τα «θέλω μου» και τα «θέλω σου», τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τα όνειρα και τις προσδοκίες του καθενός.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X