Εμμηνόπαυση: κακός ύπνος και ενδεχόμενο καρδιοπάθειας thumbnail

Εμμηνόπαυση: κακός ύπνος και ενδεχόμενο καρδιοπάθειας

Οι δυσκολίες στον ύπνο από τις οποίες υποφέρουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από όχληση. Νέα έρευνα προτείνει συσχέτιση ανάμεσα στον χαμένο ύπνο και την αύξηση στους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.


Όταν η απώλεια ύπνου μετρήθηκε τόσο αντικειμενικά όσο και υποκειμενικά, οι ερευνητές βρήκαν ότι συνδέεται με ένα υψηλότερο ρίσκο συσσώρευσης πλάκας (plaque buildup) στα αιμοφόρα αγγεία και πύκνωσης των αρτηριακών τοιχωμάτων (thickening of artery walls).


"Τα αποτελέσματα συνιστούν ότι ο λίγος ή ο κακός ύπνος έχει σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών γεγονότων (cardiovascular events) όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό" επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια Rebecca Thurston, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοσυμπεριφορικής Υγείας για Γυναίκες στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.


Ο αυξημένος κίνδυνος, διευκρίνισε, "κυμαίνεται πιθανόν ανάμεσα στα μικρά με μεσαία επίπεδα -όχι σε υψηλά".


Η Thurston δεν μπορούσε να εξηγήσει τη σύνδεση και πρόσθεσε ότι η μελέτη δεν αποδείκνυε ότι τα προβλήματα ύπνου αυξάνουν τους κινδύνους για την καρδιά. Αλλά "μετρήσαμε πολλά πράγματα που υποδεικνύουν γιατί ο ύπνος ενδέχεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Για παράδειγμα φλεγμονώδεις παράγοντες (inflammatory factors), παράγοντες του νευρικού συστήματος (nervous system factors), κατάθλιψη – δεν ερμηνεύουν όμως τη σύνδεση που είδαμε. Τα προβλήματα ύπνου είναι γνωστό ότι είναι συχνά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση είναι ακόμη περίοδος επιταχυνόμενου ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων. To εάν τα προβλήματα ύπνου βοηθούν στο να εξηγήσουν την επιτάχυνση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης δεν μας είναι γνωστό αλλά θα επικεντρωθούμε σε αυτή την ερώτηση στο μέλλον."


Για τις ανάγκες της έρευνας η ομάδα της Thurston εξέτασε 256 γυναίκες, ηλικίας 40 με 60 ετών. Φορούσαν μόνιτορ στον καρπό για τρεις μέρες για να εκτιμηθεί αντικειμενικά η ποιότητα ύπνου και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την τελευταία και τη διάθεση τους. Έκαναν επίσης εξετάσεις αίματος και υπερηχογραφήματα των αρτηριών.


Καμμία από τις γυναίκες δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας, δεν ήταν σε θεραπεία με ορμόνες, δεν δούλευε σε βραδυνή βάρδια, δεν έπαιρνε υπνωτικά.


Για κάθε ώρα χαμένου ύπνου η συσσώρευση πλάκας (plaque buildup) στα αιμοφόρα αγγεία ανέβαινε. Τα υψηλότερα ποσοστά πύκνωσης των αρτηριακών τοιχωμάτων (thickening of artery walls) εντοπίστηκαν σε γυναίκες που κοιμούνταν μόνο πέντε ή έξι ώρες τη νύχτα. Ωστόσο, ούτε ο ύπνος που διαρκούσε πάνω από εφτά ώρες, ήταν προστατευτικός. Οι γυναίκες που ανέφεραν ανεπαρκή ύπνο είχαν επίσης μεγαλύτερη πήξη στα αγγεία (thickening of the vessels).


H συσχέτιση επέμενε ακόμα και αφού οι ερευνητές είχαν λάβει υπόψη άλλες παραμέτρους, όπως η διάθεση.


Η σχέση ανάμεσα στον κακό ύπνο και το ενδεχόμενο καρδιοπάθειας είναι γνωστή εδώ και κάποιο καιρό, σημειώνει η Susan Steinbaum, Διευθύντρια του Τμήματος Καρδιακής Υγείας Γυναικών στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης. Παρόλα αυτά – συνεχίζει η ίδια – "η μελέτη προσθέτει πολύτιμες πληροφορίες αφού συμπεριλαμβάνει τόσο αντικειμενικές όσο και υποκειμενικές μετρήσεις ύπνου. Γνωρίζουμε ότι με την έλλειψη ύπνου υφίστανται αυξημένες πιθανότητες υψηλής πίεσης, παχυσαρκίας και οι φλεγμονώδεις δείκτες (inflammatory markers) και οι ορμόνες του στρες ανεβαίνουν. Με τους αντικειμενικούς δείκτες στη νέα έρευνα ενισχύεται η ιδέα ότι η έλλειψη ύπνου είναι επιβλαβής για την υγεία. Οι γυναίκες πρέπει να περιμένουν από τον γιατρό τους ότι θα δίνει προσοχή και θα προτείνει λύσεις εάν δεν κοιμούνται καλά."


Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα για τον Ύπνο, οι υγιεινές συνήθειες γύρω από τον ύπνο είναι ζωτικής σημασίας και μια γκάμα σχετικών συμβουλών περιλαμβάνει το να πέφτει και να σηκώνεται κανείς από το κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Ένα χαλαρωτικό τελετουργικό μακριά από τα έντονα φώτα (όπως για παράδειγμα το άκουσμα μουσικής) ίσως βοηθούσε. Το να αποφεύγετε τον ελαφρύ ύπνο, ειδικά το απόγευμα, θα συμβάλλει στο να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ. Η συχνή άσκηση είναι επίσης ευεργετική.


Τα ευρήματα ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Βορειο-Αμερικάνικης Ένωσης για την Εμμηνόπαυση στο Ορλάντο. Η έρευνα που παρουσιάζεται στα meetings θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό και αξιολογηθεί από συναδέλφους.   


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X