Έρευνα: σεξουαλικός προσανατολισμός και διατροφή  thumbnail

Έρευνα: σεξουαλικός προσανατολισμός και διατροφή

Πολλές γυναίκες στις ΗΠΑ αισθάνονται πίεση να προσαρμοστούν στις επιταγές της κοινωνίας, ειδικότερα σχετικά με το βάρος. Ωστόσο η πολιτιστική αποδοχή του μεγαλύτερου βάρους από την κοινότητα LGBT θέτει υπό αμφισβήτηση τις τυπικές προσδοκίες γύρω από την απώλεια βάρους. Γυναίκες με λεσβιακό ή αμφιφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό είναι περισσότερο πιθανό να είναι παχύσαρκες απ' ό,τι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες αλλά λιγότερο ενδεχόμενο να θεωρούν τον εαυτό τους υπέρβαρο ή να θέλουν να χάσουν βάρος.


Όταν πρόκειται για τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε τα παραπάνω κιλά και την παχυσαρκία, συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη το πολιτισμικό υπόβαθρο των γυναικών με λεσβιακό ή αμφιφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Τρέχουσα έρευνα που χρηματοδοτείται από το αμερικάνικο Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών (Office on Women's Health) διαπιστώνει ότι οι γυναίκες με τη συγκεκριμένη σεξουαλική προτίμηση ενδιαφέρονται περισσότερο για τη βελτίωση της φυσικής τους υγείας από την απώλεια βάρους – προτιμούν να νιώθουν υγιείς και να είναι πιο δραστήριες από το να χάσουν βάρος.


Αυτή η πληροφορία οδήγησε στο να σχεδιαστεί μια μελέτη ως εξής: Υγιές Βάρος στις Γυναίκες με λεσβιακό ή αμφιφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο στόχος του Γραφείου ήταν να αναπτυχθούν παρεμβάσεις διατροφικές και φυσικής δραστηριότητας για γυναίκες ηλικίας 40 ετών και πλέον. Σε συνεργασία με πέντε ερευνητικούς οργανισμούς που συνεργάζονταν με την LGBT κοινότητα το Γραφείο απευθύνθηκε σε 333 γυναίκες σε 10 πόλεις στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του υγιούς βάρους με στόχο να βοηθηθούν οι μεγαλύτερης ηλικίας υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες ώστε να φτάσουν σε ένα υγιές επίπεδο που θα συνεπαγόταν μειωμένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και βελτιωμένη κατάσταση ψυχικής υγείας.


Το Πρόγραμμα Υγιούς Βάρους εστίασε σε δραστηριότητες που θα συνέβαλαν στο να καταφεύγουν οι γυναίκες στην άσκηση κατά 20% περισσότερο, να καταναλώνουν 50% περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να μειώσουν στο μισό ζαχαρούχα και αλκοολούχα ποτά και να αναβαθμίσουν τη συνολική φυσική και πνευματική τους υγεία για καλύτερη ποιότητα ζωής. Η απώλεια κιλών και η μείωση της αναλογίας μέσης-ύψους ήταν δευτερεύοντες στόχοι για τους ερευνητές και δεν δόθηκε έμφαση σε αυτούς.


Το πώς η πρωτοβουλία του Γραφείου θα παρουσίαζε τις πιο υγιεινές επιλογές στις γυναίκες στις οποίες απευθύνθηκε θεωρήθηκε εξίσου σημαντικό με τις αλλαγές στις οποίες αποσκοπούσε. Με αυτό τον σκοπό, στα πλαίσια του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν σλόγκαν όπως SHE (Strong-Healthy-Energized) Δυνατή-Υγιής-Δραστήρια. Στις ομάδες ορίστηκαν επικεφαλής με τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό με τις γυναίκες που έπαιρναν μέρος, όπου αυτό κατέστη δυνατό. Στις συμμετέχουσες δόθηκε επίσης το περιθώριο επιλογής ποιών αλλαγών θα ήθελαν να επεξεργαστούν σε προτεραιότητα.


Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα. 95% όσων έλαβαν μέρος πέτυχαν τουλάχιστον έναν στόχο. 50% των γυναικών προσέγγισαν τις επιδιώξεις τους αναφορικά με τη φυσική δραστηριότητα. 51% πέτυχαν αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. 41% περιόρισαν την πρόσληψη αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα και 39% μείωσαν τα αναψυκτικά με γλυκαντικές ύλες. Αυτά τα δεδομένα μεταφράστηκαν και σε διαφοροποίηση του βάρους. 58% όσων συμμετείχαν έχασαν κάποιο βάρος και 19% απομείωσαν 5% του βάρους τους, το ελάχιστο που απαιτούνταν για να τους τοποθετήσει στα φυσιολογικά επίπεδα κινδύνων φυσικής υγείας. 64% είδαν κάποια ελάττωση στην αναλογία μέσης-ύψους και 28% άγγιξαν επίπεδο μείωσης 5%.


Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης έκτασης έρευνα που εξετάζει παρεμβάσεις σχετικά με το βάρος στις γυναίκες με λεσβιακό και αμφιφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό ηλικίας από 40 ετών και πάνω – στην πραγματικότητα μια από τις λίγες πρωτοβουλίες αναφορικά με θέματα δημόσιας υγείας στις γυναίκες αυτής της ομάδας.


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X