"Γρήγορα θα αργήσουμε": Τι να κάνετε όταν το παιδί χασομεράει  thumbnail
Είναι πάντα εκπληκτικό να βλέπεις ένα παιδί που συνήθως τριγυρίζει σαν σβούρα, να μεταμορφώνεται σε χελώνα, όταν εσείς βιάζεστε. Ο γονιός τρέχει πάνω κάτω σαν παλαβός για να ντυθούν όλοι, με το μάτι κολλημένο σ’ ένα ρολόι που πλησιάζει αμείλικτα να σημάνει την ώρα της κρίσης. Από την άλλη, ξάφνου, τα παιδιά μοιάζουν συνεπαρμένα με την ύφανση του χαλιού ή με μια πρόσφατη «αναοκαφή» στη μύτη τους. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο όταν ετοιμάζονται για το σχολείο - μπορούν να μετατρέψουν ακόμη κι έναν εικοσάλεπτο περίπατο σε δίωρη εξερεύνηση κάθε κάμπιας ή λακκούβας που θα βρεθεί στο διάβα τους

"Γρήγορα θα αργήσουμε": Τι να κάνετε όταν το παιδί χασομεράει

Είναι πάντα εκπληκτικό να βλέπεις ένα παιδί που συνήθως τριγυρίζει σαν σβούρα, να μεταμορφώνεται σε χελώνα, όταν εσείς βιάζεστε. Ο γονιός τρέχει πάνω κάτω σαν παλαβός για να ντυθούν όλοι, με το μάτι κολλημένο σ’ ένα ρολόι που πλησιάζει αμείλικτα να σημάνει την ώρα της κρίσης. Από την άλλη, ξάφνου, τα παιδιά μοιάζουν συνεπαρμένα με την ύφανση του χαλιού ή με μια πρόσφατη «αναοκαφή» στη μύτη τους. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο όταν ετοιμάζονται για το σχολείο – μπορούν να μετατρέψουν ακόμη κι έναν εικοσάλεπτο περίπατο σε δίωρη εξερεύνηση κάθε κάμπιας ή λακκούβας που θα βρεθεί στο διάβα τους.


Καμιά φορά γίνεται σκοπίμως -είναι ο τρόπος του παιδιού να διαλαλήσει την ανεξαρτησία του-άλλοτε πάλι είναι τελείως αθώο. Στην πραγματικότητα. το χασομέρι -η κωλυσιεργία- δεν είναι καθόλου ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το παιδί έχει διαφορετική αντίληψη του χρόνου από τον ενήλικα. Τα παιδιά ζουν στο παρόν και αντιλαμβάνονται ελάχιστα το μέλλον. Το χασομέρι γίνεται δυσάρεστο όταν τα παιδιά το κάνουν είτε για να προσελκύσουν την προσοχή, ή επειδή αισθάνονται ότι «τους κολλάτε» για να κάνουν πιο γρήγορα.


Η δική σας Συνήθως, αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας είναι αντίδραση ή να παίξετε τον γκρινιάρη δεσμοφύλακα ή να ζήσετε τη ζωή σας σύμφωνα με τους ρυθμούς ενός τρίχρονου πιτσιρικά. Πώς θα αρχίσει το παιδί σας να κινείται πιο γρήγορα χωρίς να καταφύγετε στα παπαγαλίστικα του τύπου: «Γρήγορα!» «Πάμε!» «Αργήσαμε!»;


Πρώτη σας Αντιμετωπίστε τα γεγονότα: μόνο εσείς βιάζεστε να διαβείτε το κατώφλι στην ώρα σας. Για να _το καταφέρετε φερθείτε με ρεαλισμό και φροντίστε να ετοιμάζεστε είκοσι λεπτά νωρίτερα και όχι πέντε.


Βεβαιωθείτε ότι δίνετε το «καλό παράδειγμα» συμβουλές ξεκινώντας πρώτοι. Μη στέκεστε από πάνω τους λέγοντας συνέχεια «Γρήγορα, γρήγορα!» Πείτε το μια φορά κι έπειτα φορέστε το πανωφόρι σας κι ανοίξτε την πόρτα. Πείτε ότι θα περιμένετε στο αυτοκίνητο. Κάποιος που περιμένει στο αυτοκίνητο ασκεί εκπληκτική επιρροή στο άτομο που χασομεράει μέσα στο σπίτι. 


Αν το παιδί χασομεράει επίτηδες και με αχαρακτήριστο τρόπο, συνήθως εκδηλώνει «αντάρτικο» ενάντια στις δικές σας επίμονες ενοχλήσεις. Επομένως, όταν λέτε στα παιδιά να κάνουν  γρήγορα, απλώς εκείνα θα κάνουν πιο σιγά


-Αφήστε τα παιδιά να βιώσουν τις συνέπειες της καθυστέρησής τους: θα χάσουν την προπόνηση στο κολυμβητήριο, δεν θα πάνε σι-νεμά, δεν προλαβαίνετε να τους διαβάσετε παραμύθι στο κρεβάτι ή θα μείνουν τιμωρία στο σχολείο μετά το μάθημα.


-Πείτε τους ότι φεύγετε σε δέκα λεπτά και τηρήστε το, για να καταλάβουν ότι πάντα σοβαρολογείτε με τα χρονικά περιθώρια που ορίζετε.


-Δημιουργήστε στα παιδιά σας μια σωστή αίσθηση κοινωνικού καθήκοντος, ένα μεγάλο μέρος της οποίας είναι η ετοιμότητα. 


Τη στιγμή που εσείς «βράζετε», επειδή το παιδί καθυστερεί πχ. σε μια βόλτα για να περιεργαστεί ένα βατραχάκι, συνειδητοποιήστε ότι εκείνο ζει ένα υπέροχο συναίσθημα που οι περισσότεροι ενήλικες έχουν χάσει. Στον κόσμο του παιδιού και η παραμικρή ανακάλυψη είναι ένα θαύμα, και πρέπει να ενθαρρύνετε την επιθυμία του παιδιού να εξερευνά.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X