Σεξ: Πώς το άγχος επηρεάζει τη γονιμότητα  thumbnail
Το άγχος και η ψυχολογική πίεση μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στη υγεία μας γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης και της ανδρικής υπογονιμότητας. Πρόσφατη μελέτη συμπεριλάμβανε 193 άνδρες, ηλικίας 38-49 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν αναφορικά με γεγονότα που οδηγούν σε άγχος στη δουλειά

Σεξ: Πώς το άγχος επηρεάζει τη γονιμότητα

Από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων Θεσσαλονίκη 


Το άγχος και η ψυχολογική πίεση μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στη υγεία μας γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης και της ανδρικής υπογονιμότητας. Πρόσφατη μελέτη συμπεριλάμβανε 193 άνδρες, ηλικίας 38-49 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν αναφορικά με γεγονότα που οδηγούν σε άγχος στη δουλειά και στην καθημερινή ζωή.


Η αξιολόγηση έγινε με τη χρήση μίας υποκειμενικής και αντικειμενικής κλίμακας. Δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν από κάθε συμμετέχοντα αναλύθηκαν από τεχνικούς του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας αναφορικά με τη μορφολογία, κινητικότητα και συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Οι άνδρες που ανέφεραν ότι βίωσαν αγχώδη γεγονότα στην προσωπική τους ζωή, παρουσίασαν εξασθένηση της γονιμότητας, ενώ το άγχος στην επαγγελματική ζωή δεν κατέδειξε καταστροφική επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, το εργασιακό άγχος βρέθηκε να οδηγεί σε μείωση επιπέδων τεστοστερόνης.


"Οι άνδρες που βιώνουν άγχος είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό, και το σπέρμα που διαθέτουν έχει μεγλύτερες πιθανότητες να είναι παραμορφωμένο ή διαταραγμένης κινητικότητας» δηλώνει ο Dr. Pam Factor-Litvak, κύριος συγγραφέας και Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Mailman School of Public Health. Αυτά τα ελλείμματα θα μπορούσαν να συσχετισθούν με προβλήματα υπογονιμότητας».

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X