Νέα θεραπεία για οσφυαλγία-ισχιαλγία-αυχενικό σύνδρομο thumbnail
Διαρκεί μόνο 5 λεπτά και μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους για μήνες ή και χρόνια!

Νέα θεραπεία για οσφυαλγία-ισχιαλγία-αυχενικό σύνδρομο

Γράφει ο Νικόλαος Λ Μαραθεύτης


Νευροχειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης


Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών

Νέα θεραπεία της οσφυαλγίας, της ισχιαλγίας και του αυχενικού συνδρόμου
Στην σημερινή εποχή, είτε στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, είτε στο εξωτερικό, αναπτύσσεται μια νέα τάση στην αντιμετώπιση των παθήσεων. Πρόκειται για νέες θεραπείες, στα πιο συχνά προβλήματα υγείας, όπως η οσφυαλγία, η ισχιαλγία και το αυχενικό σύνδρομο. Το χαρακτηριστικό των θεραπειών αυτών είναι ότι δεν απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, στοιχίζουν ελάχιστα και είναι το ίδιο αποτελεσματικές όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις.


Η μακροχρόνια χορήγηση φαρμάκων σε πολλούς ασθενείς δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι δαπανηρή, επώδυνη και πολλές φορές ο ασθενής φοβάται να μπει στο χειρουργείο.


Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για παροχή ιατρικής παρέμβασης που δεν θα υστερεί σε αποτελεσματικότητα, θα είναι σαφώς οικονομικότερη, και θα επαναφέρει στην καλή υγεία τον ασθενή κάθε ηλικίας.


Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης γίνονται όλο και πιο συχνές. Αιτίες για αυτό στους νέους ανθρώπους, είναι η καθιστική ζωή, η αύξηση σωματικού βάρους, η έλλειψη άσκησης και η πολύωρη εργασία. Στους μεγαλύτερους στην ηλικία, είναι η αύξηση του μέσου όρου ζωής, και η εργασία σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω οικονομικής ανάγκης. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε όλο και περισσότερους ασθενείς που πονούν στη μέση και στον αυχένα, παίρνουν φάρμακα για καιρό, αλλά συνεχίζουν να υποφέρουν. Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, αυξάνοντας τις ιατρικές τους δαπάνες, ή υποβάλλονται σε ανοιχτές επεμβάσεις, με μεγάλο κόστος.


Κάποιοι από αυτούς δεν θα γίνουν καλά αν δεν χειρουργηθούν, αλλά δεν φτάνουν μέχρι το νυστέρι, για όλους τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Ένα ποσοστό όμως πάνω από το 80% του χρόνιου πόνου που δεν περνάει με φάρμακα, δηλαδή όλων αυτών των ασθενών, μπορεί τώρα να θεραπευτεί χωρίς χειρουργείο, απλά στο ιατρείο του εξειδικευμένου Χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης!


Πώς όμως φτάσαμε σε αυτήν την εξέλιξη; Είναι γνωστή εδώ και χρόνια η μέθοδος της νευρικής διήθησης των νευρικών ριζών της οσφυικής και της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Όλες αυτές οι μέθοδοι ανήκουν στις ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες της σπονδυλικής στήλης. Τις επεμβάσεις αυτές εκτελούμε στο χειρουργείο χρησιμοποιώντας ακτινολογική καθοδήγηση και υπό τοπική αναισθησία. Διαρκούν 30 λεπτά και μετά ο ασθενής κινητοποιείται σε λίγες ώρες. Μετά την επέμβαση απαιτείται ημερήσια νοσηλεία. Γίνονται, με χρήση ειδικού εξοπλισμού και από εξειδικευμένους χειρουργούς.


Το νέο όμως, είναι ότι τώρα πια οι ίδιες αυτές επεμβάσεις εξελίχθηκαν ακόμη περισσότερο και τώρα μπορούν να γίνονται με χρήση υπερήχων, χωρίς χειρουργείο, με απλό και ασφαλή τρόπο. Ο ειδικά εκπαιδευμένος χειρουργός, εφαρμόζει τη μέθοδο της νευρικής διήθησης με καθοδήγηση από υπέρηχο. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά διαρκεί μόνο 5 λεπτά και μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους για μήνες ή και χρόνια! Προσφέρει όλα όσα και οι χειρουργικές επεμβάσεις της νευρικής διήθησης, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει σε νοσοκομείο, δεν παίρνει καθόλου ακτινοβολία ο ασθενής και κινητοποιείται σε 20 λεπτά. Τόσο απλά!Η νέα αυτή μέθοδος γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη δυτική Ευρώπη. Έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό, τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους ασφαλιστικούς φορείς, αφού μειώνει δραστικά το κόστος θεραπείας και το χρόνο της ανάρρωσης. Εδώ και 2 χρόνια πλέον γίνεται και στην Ελλάδα!Με την τεχνική αυτή αποφεύγονται οι κακώσεις των μυών, των αγγείων και των νεύρων. Το πλεονέκτημα είναι ότι ο υπέρηχος είναι ανώδυνος, αναίμακτος και δίνει συνεχή εικόνα των εσωτερικών οργάνων, χωρίς καμία παρενέργεια ή ακτινοβολία. Το μόνο που απαιτείται είναι ένας σύγχρονος υπερηχογράφος και ο γιατρός με την ειδική γνώση.


Βέβαια, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των κατάλληλων ασθενών. Υπάρχει ο κίνδυνος ασθενείς που χρειάζονται μια κανονική δισκεκτομή (έστω και με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο) να υποβληθούν π.χ. σε μια τέτοια επέμβαση, που δεν θα τους προσφέρει τίποτα και δεν θα αποφύγουν τελικά την δισκεκτομή. Η σωστή επιλογή της μεθόδου και των ασθενών είναι ευθύνη του ειδικού χειρουργού. Συνεπώς, αν οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορεί να βλάψουν τον ασθενή, καθυστερώντας την σωστή θεραπεία.


Η σωστή ενημέρωση των ασθενών συμβάλλει καθοριστικά στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Οι χειρουργοί που γνωρίζουν τις τεχνικές αυτές, μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς τη χειρουργική φροντίδα του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, με τα ίδια ακριβώς ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως στις πιο προηγμένες ιατρικά χώρες του κόσμου. Έτσι βελτιώνουμε την υγεία όλων, μειώνοντας το υλικό και ηθικό κόστος της επεμβατικής θεραπείας. 


www.maratheftis.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X