Κριθαρότο με κοτόπουλο

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">5 κ.σ ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 καρότο τριμμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 σκελίδα σκόρδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 ασπρομανίταρα μεγάλα κομμένα σε φέτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">10 ντοματίνια κομμένα στη μέση</span></li>
<li><span style="font-size: small;">350 γραμ. κριθαράκι χονδρό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 λίτρο ζωμός κότας (ζεστός)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομένο)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Λίγο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι φρεσκοτριμμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Λίγο παλαιωμένο λαδοτύρι Νάξου (ή τριμμένο τυρί)</span></li>
<li></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Για το κριθαρότο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να βγάλει το γήινο άρωμά του.  Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας. Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως όταν φτιάχνουμε ριζότο. Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον.  Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.  Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο. Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι. Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente. Όταν φτιάχνω αυτό το πιάτο στο σπίτι μου, στα τελευταία λεπτά του βρασμού ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Όταν είναι έτοιμο πασπαλίζουμε τριμμένο τυρί. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως. Προσέξτε γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του, μαλακώνει πολύ και στεγνώνει και χάνει τη μαγεία του.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα