Σούπα με την γαλοπούλα που περίσσεψε και άγριο ρύζι: Πώς θα συντηρούμε τα περισσεύματά μας σωστά;

Υλικά:

  • 1 φλ. άγριο ρύζι γρήγορου ψησίματος ή στιγμιαίου
  • 3 φλ. ψιλοκομμένη μαγειρεμένη γαλοπούλα
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος με μειωμένα λιπαρά
  • 2 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • ¾ φλ. ψιλοκομμένο σέλινο
  • ¾ φλ. καρότα ψιλοκομμένα
  • ¼ φλ. ψιλοκομμένα ασκαλώνια
  • ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κ. γλ. αλάτι
  • ¼ κ. γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 φλ. ζωμό κοτόπουλου με μειωμένο νάτριο

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά
  2. Προσθέστε μανιτάρια, σέλινο, καρότα και κρεμμύδια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά
  3. Προσθέστε αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά ακόμη
  4. Προσθέστε το ζωμό και αφήστε να πάρει μια βράση, ξύνοντας τυχόν ροδισμένα κομμάτια
  5. Προσθέστε το ρύζι και μειώστε τη φωτιά για να σιγοβράσει
  6. Σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, 5 με 7 λεπτά
  7. Ανακατέψτε τη γαλοπούλα, τη κρέμα γάλακτος και το μαϊντανό και μαγειρέψτε μέχρι να ζεσταθούν, περίπου 2 λεπτά ακόμα
  8. Σερβίρετε

Οφέλη

Μετά τα μεγάλα φαγοπότια των γιορτών πάντοτε υπάρχει φαγητό που περισσεύει και πολλοί είναι εκείνοι που το πετούν. Ωστόσο, πέραν το ότι μπορεί να καταναλωθεί ξανά εάν συντηρηθεί σωστά υπάρχουν συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε με τα περισσεύματα που θα τους ξαναδώσουν ζωή. Μία μερίδα σούπα με γαλοπούλα και άγριο ρύζι έχει 78 θερμίδες, 36,9 γρ. πρωτεΐνης, 28,5 γρ. υδατανθράκων, 2,7 γρ. φυτικών ινών, 2,8 γρ. σακχάρων, 10,8 γρ. λιπαρών -κορεσμένα τα 3,7 γρ. 

Πώς να διατηρούμε σωστά τα περισσεύματά μας για να μην χαλάσουν;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως θα συντηρήσουμε σωστά ότι υπολείπεται για να αποφύγουμε τυχούσες τροφικές δηλητηριάσεις. Τα περισσεύματα μπορούν να διατηρηθούν για 3 έως 4 ημέρες στο ψυγείο. Εάν πιστεύετε ότι δεν θα μπορείτε να φάτε τα υπολείμματα μέσα σε τέσσερις ημέρες, καταψύξτε τα αμέσως. Τα κατεψυγμένα υπολείμματα θα παραμείνουν ασφαλή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά συνήθως έχουν καλύτερη γεύση αν καταναλωθούν μέσα σε 3 έως 4 μήνες.

Μετά από 3 έως 4 ημέρες, τα μικρόβια, ή αλλιώς βακτήρια, μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται σε υπολείμματα ψύξης. Αυτή η ανάπτυξη αυξάνει και τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, που ονομάζεται επίσης τροφιμογενής ασθένεια. Τα βακτήρια συνήθως δεν αλλάζουν τη γεύση, τη μυρωδιά ή την εμφάνιση του φαγητού. Επομένως, δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε εάν ένα τρόφιμο είναι επικίνδυνο για κατανάλωση. Εάν έχετε αμφιβολίες για την ασφάλεια ενός τροφίμου, είναι καλύτερο να το πετάξετε αμέσως.

Πόσο μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου;

Το καλύτερο σχέδιο είναι να βάλετε τα υπολείμματα στο ψυγείο αμέσως μετά το γεύμα σας. Το φαγητό που φτιάχνουμε για γιορτές ή πάρτυ θα πρέπει να κρυώσει μετά από δύο ώρες σε τυπική θερμοκρασία δωματίου. Εάν είναι πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο, το φαγητό δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα. 

Το κλειδί για την ασφάλεια των τροφίμων είναι να διατηρείτε το ζεστό φαγητό ζεστό και το κρύο φαγητό. Ο στόχος είναι να μειώσεις τον χρόνο που το φαγητό βρίσκεται στην «επικίνδυνη ζώνη». Αυτό σημαίνει μεταξύ τεσσάρων και εξήντα βαθμών Κελσίου, καθώς αυτό είναι το εύρος θερμοκρασίας όταν τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.

Κρατήστε ζεστά φαγητά σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 βαθμών σε ένα ζεστό δίσκο ή σε μια αργή κουζίνα. Τα κρύα ευπαθή τρόφιμα, όπως η σαλάτα κοτόπουλου ή τα σάντουιτς με κρύο κρέας, μπορούν να τοποθετηθούν σε πιάτα σερβιρίσματος σε μπολ με πάγο. 

Πώς μπορούμε να τα ξαναζεστάνουμε με ασφάλεια;

Ζεστάνετε τα υπολείμματα μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 74 βαθμούς Κελσίου. Ανακατέψτε το φαγητό όταν το ξαναζεσταίνετε για να βεβαιωθείτε ότι ζεσταίνεται ομοιόμορφα. Οι αργές κουζίνες δεν προτείνονται για το ζέσταμα των υπολειμμάτων, επειδή ο αργός ρυθμός που αυξάνει η θερμοκρασία μπορεί να προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Τα κατεψυγμένα υπολείμματα πρέπει να αποψύχονται πριν το μαγείρεμα. Επίσης, δεν πρέπει να αποψύχονται πάνω σε πάγκο. Μπορείτε να ξεπαγώσετε με ασφάλεια τα κατεψυγμένα τρόφιμα με τρεις τρόπους. Μπορείτε να το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων, να το μεταφέρετε στο ψυγείο για να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα ή να το βάλετε σε ένα στεγανό δοχείο σε κρύο νερό.

 

Σχετικά άρθρα