Καλαμάρι με ρύζι

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">2 καλαμάρια μέτρια φρέσκα καθαρισμένα (σύνολο 700 γραμ. περίπου)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/4 φλ. ελαιολαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κρεμμύδια ξερά κόκκινα ψιλοκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 σκ. σκόρδο σπασμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ πελτέ ντομάτας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/4 φλ. ούζο ή κρασί λευκό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φλ. ντομάτες τριμμένες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">5 φλ. ζεστό νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγο άνηθο (ή μάραθο ή μαϊντανό)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λεμόνι για το σερβίρισμα</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p class="m_4108385142410866696p1"><span style="font-size: small;"><span class="m_4108385142410866696s1"> Για την υπέροχη και νησίσιμη συνταγή, καλαμάρι με ρύζι κοκκινιστό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρα μικρά καλαμαράκια (γόνο). </span><span class="m_4108385142410866696s1">Σε περίπτωση που βάλουμε τα μεγάλα καλαμάρια, τα κ</span><span class="m_4108385142410866696s1">αθαρίζουμε αφαιρώντας<span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space">  </span>το κόκαλο και το μελάνι (με γάντια). Τρυπάμε κάτω κάτω και ρίχνουμε μπόλικο τρεχούμενο νερό, πλένοντάς τα πολύ καλά, να φύγει η άμμος από το εσωτερικό. </span>Τα κόβουμε σε φέτες (ροδέλες) και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Σε αυτό το στάδιο, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι και τα σκεπάζουμε με βρεγμένη καθαρή πετσέτα. Διατηρούνται για 1 ημέρα στη συντήρηση του ψυγείου στο ράφι με την πιο δυνατή ψύξη.<span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space"> </span>Ζεσταίνουμε μια μέτρια σε μέγεθος πλασοτέ κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά ) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.<span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space"> </span>Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το καλαμάρι (καλά στεγνωμένο) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να αλλάξει χρώμα. Αφαιρούμε το σκόρδο.<span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space"> </span>Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.<span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space"> </span><span class="m_4108385142410866696s1">Σβήνουμε με το ούζο και α</span><span class="m_4108385142410866696s1">φήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και 5 φ. βραστό νερό.<span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space"> </span></span><span class="m_4108385142410866696s1">Αλατοπιπερώνουμε και μισοσκεπάζουμε το φαγητό.<span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space"> </span></span>Σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) για περίπου 15 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Προς το τέλος του βρασμού αν θέλουμε πασπαλίζουμε άνηθο, μαϊντανό η μάραθο.<span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space"> </span>Σε αυτή τη φάση στην επιφάνεια του ρυζιού, θα έχουν σχηματιστεί τρυπούλες εδώ κι εκεί. Δεν ανακατεύουμε.<span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space"> </span><span class="m_4108385142410866696s1">Αποσύρουμε από την φωτιά. </span><span class="m_4108385142410866696s1">Βάζουμε καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά του.<span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space"> </span></span></span></p>
<p class="m_4108385142410866696p1"><span class="m_4108385142410866696s1" style="font-size: small;"><span class="m_4108385142410866696Apple-converted-space">πηγή: http://www.argiro.gr</span></span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα