"Μαγειρεμένα" λαχανικά: τι κινδύνους κρύβουν και πώς να τους αντιμετωπίσεις

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου (<a href="http://www.nutrimed.gr">www.nutrimed.gr</a>)</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Μπορούν τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί των ωμών λαχανικών να εξαφανιστούν όταν αυτά μαγειρευτούν; Τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν τα μαγειρεμένα λαχανικά και πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε; </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Πράγματι, τα λαχανικά είναι πιο ασφαλή από μικροοργανισμούς, όταν τα καταναλώνουμε μαγειρεμένα, εφόσον όλα τα παθογόνα μικρόβια και οι ιοί των εντέρων θανατώνονται με τη θέρμανση. </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Συχνά, όμως, ο τρόπος που μαγειρεύουμε ή αποθηκεύουμε ένα τρόφιμο μετά το μαγείρεμα μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Σημεία SOS</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>1. Tα επεξεργασμένα</strong> λαχανικά όπως ο χυμός τομάτας και τα τοματάκια σε κονσέρβα επιδέχονται ιδιαίτερη προσοχή, εφόσον οι αλλοιώσεις κάποιων μικροοργανισμών μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνες γιατί εκκρίνουν τοξίνες, όπως οι μυκοτοξίνες. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και έλεγχος κατά τη διάρκεια παρασκευής και επεξεργασίας τέτοιων τροφίμων τόσο στη βιομηχανία, όσο και στο σπίτι μας. </span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>2. Τα φρέσκα</strong> τρόφιμα γίνονται πιο ευπαθή στην αλλοίωση όταν τεμαχίζονται, αφαιρείται ο φλοιός τους και ανακατεύονται με άλλα τρόφιμα. </span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>3. Προσοχή!</strong> Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μετά το μαγείρεμα για ώρα και όχι μόνο το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αποτελούν ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. </span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>4. Όταν ανακατέψουμε</strong> τρόφιμα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία με τρόφιμα που είναι ωμά, τότε ακόμη και τα επεξεργασμένα και «ασφαλή» τρόφιμα, μπορεί αν επιμολυνθούν. Αυτό σημαίνει πως, ενώ οι ψητές ή μαγειρεμένες μελιτζάνες που ζεσταίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να θεωρούνται ασφαλής, η μελιτζανοσαλάτα όπου τα υλικά πολτοποιούνται και παραμένουν σε αυτή τη μορφή στο ψυγείο για αρκετό διάστημα μετά την προετοιμασία, χωρίς να ξαναζεσταίνονται πριν από την κατανάλωση, μπορεί να είναι επικίνδυνες, λόγω των ωμών υλικών που προστίθενται! </span><br /><br /><span style="font-size: small;">Αρκεί, λοιπόν, αν είμαστε προσεκτικοί στις λεπτομέρειες για να απολαμβάνουμε τη γεύση και τη θρεπτική αξία των τροφίμων χωρίς κινδύνους.</span></p>

Σχετικά άρθρα