«Οι ειδήσεις για τον κορωνοϊό στενοχωρούν τον άνδρα μου… Μπορώ εγώ να τον βοηθήσω;»

Ζούμε κάτι το οποίο δεν έχουμε ζήσει ξανά. Είμαι 65 και ποτέ δεν θυμάμαι κάτι αντίστοιχο. Αλλά άλλοι καιροί, άλλα μέσα, άλλες τεχνικές.

Τέλος πάντων, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αλλά αν και είναι δύσκολο, δεν είναι ανέφικτο. Να είναι καλά και τα παιδιά μου που βοηθούν! Όμως, δεν με απασχολεί αυτό τόσο αλλά το γεγονός πώς να σταματήσω τον άνδρα μου από το να βλέπει όλη την ώρα τηλεόραση… Ακούει τα ίδια και τα ίδια και είναι στενοχωρημένος.

Και είναι και σε ηλικία που σκέφτεται τον θάνατο συχνά, γιατί είναι 82… Από την άλλη όταν του λέω να σταματήσει να βλέπει τηλεόραση, δεν ακούει. Και αν του την κλείσω εγώ, φωνάζει. Πώς να του δείξω πως αυτό που κάνει είναι βλαβερό και ότι πρέπει να ενημερώνεται μόνο για τα βασικά;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Η νέα πραγματικότητα με την οποία είμαστε αντιμέτωποι ενέχει αβεβαιότητα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ο καθένας να προσπαθεί να βρίσκει τρόπους, ώστε να ελέγξει την κατάσταση. Η συνεχής ενημέρωση από τις ειδήσεις, δημιουργεί αυτό το αίσθημα, αλλά από την άλλη εντείνει το άγχος και τον φόβο για το μέλλον.

Είναι, λοιπόν σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση μόνο από έγκυρα μέσα και να θέτετε όρια στην ώρα που αφιερώνετε μέσα στη μέρα. Θα ήταν πιο αποδοτικό, αντί να απαγορεύετε έντονα στον άνδρα σας να παρακολουθεί συνεχώς τις ειδήσεις, να αφήσετε το περιθώριο σε εκείνον να εκφράσει τα συναισθήματα του, τις σκέψεις του και τις ανησυχίες του.

Οπότε, είναι βασικό να εστιάσετε στην επικοινωνία και να αναγνωρίσει το τι αισθάνεται ακριβώς, για να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση. Εστιάστε στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε, όπως το να εφαρμόζετε τις οδηγίες της πολιτείας και ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες υγιεινής για την ασφάλεια σας. Υιοθετήστε και διατηρήστε καινούριες συνήθειες, τις οποίες απολαμβάνετε μέρα στη μέρα, καθοδηγούμενες από τι έχει ανάγκη ο εαυτός σας.

Να εκφράζετε, και οι δύο, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας

Διατηρήστε την θετική σας στάση, καθώς μια αρνητική στάση απέναντι σε μια στρεσογόνα κατάσταση, δημιουργεί την αίσθηση της απώλειας ελέγχου και πυροδοτεί το άγχος. Επίσης, η επένδυση σε έναν ποιοτικό ύπνο είναι βασικό για πιο ήρεμη στάση και συμπεριφορά, καθώς η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα παραγωγής στρεσογόνων ορμονών.

Εστιάστε, λοιπόν στην επικοινωνία και την έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων και από τις δύο πλευρές και στοχεύστε να αποδεχτείτε την κατάσταση και αναζητείστε τρόπους να περάσετε ευχάριστα την καθημερινότητα για το επόμενο διάστημα. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να εκφράσετε περαιτέρω σκέψεις και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τις γραμμές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σχετικά με τον κορωνοϊό.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Το… μένουμε σπίτι έχει αρχίσει να με εκνευρίζει! Πώς να διαχειριστώ την ένταση που μου προκαλεί η οικογένειά μου;»

Κοινωνική απομόνωση και απώλεια ελέγχου. «Πώς θα βγω νικητής από όλο αυτό;»

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα