Τι περιλαμβάνει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και από τι σε προφυλάσσει thumbnail
Οι ουρολοιμώξεις επίσης ταλαιπωρούνε συχνά. Αίτιο συνήθως είναι το «κολοβακτηρίδιο» και αναγνωριστικά σημάδια είναι το τσούξιμο στην ούρηση και η συχνουρία. Πριν τη θεραπεία δεν ξεχνάμε να στείλουμε τα ούρα για μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια, ενώ η θεραπεία χρειάζεται συνηθέστερα αντιβίωση. Προληπτικά δρα η κατανάλωση άνω των 2,5 λίτρων υγρών καθημερινά και τα Cranberries.....

Τι περιλαμβάνει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και από τι σε προφυλάσσει

Γράφει ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Μακρής Γιώργος-Μάριος  MD, PhD, MSc.Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και οι καλοκαιρινές ιδιαιτερότητες.


 


Το γυναικείο γεννητικό σύστημα επιτελεί τον απαράμιλλο σκοπό να φιλοξενήσει στη μήτρα το αναπτυσσόμενο έμβρυο και να το γεννήσει. Η καλή του κατάσταση πιστοποιείται κατά τη γυναικολογική εξέταση που καλό είναι να πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο. Ο ετήσιος έλεγχος έχει πολλαπλά οφέλη για την έγκαιρη διάγνωση μιας υποκείμενης ασθένειας, που μπορεί να μην αφορά μόνο το γεννητικό της σύστημα. 


Η γυναίκα σε κάθε ηλικιακό της φάσμα έχει διαφορετικές απαιτήσεις από την επίσκεψη στο γυναικολόγο της.


Η έφηβη και νεαρή γυναίκα πριν την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής δεν έχει συνήθως επισκεφτεί γυναικολόγο. Παρ’ όλα αυτά το νεαρό κορίτσι έχει ανάγκη μιας πρώτης αναγνωριστικής επίσκεψης, με τη συνοδεία καλύτερα της μητέρας. Η γυναικολογική προσέγγιση περιλαμβάνει την ενημέρωση για τις ιδιαιτερότητες της εμμήνου ρύσεως της εφήβου, τον τρόπο αναγνώρισης του φυσιολογικού και μη και τη σωστή φροντίδα του σώματός της. Η συζήτηση συνεχίζεται με  τη συμβουλή σε θέματα προφύλαξης από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αποφυγή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και την προφύλαξη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέσω του εμβολιασμού. Η κλινική εξέταση ακολουθεί. Επαρκής χρόνος οφείλει να δίδεται για να εκφράσει η έφηβη όλες τις απορίες της και φυσικά να αισθανθεί άνετα.


Το καλοκαίρι είναι συνήθως ευκαιρία για παραπάνω διασκέδαση. Η ανεμελιά αυτή δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα θέματα προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την αποφυγή μιας απρογραμμάτιστης κύησης. Το προφυλακτικό είναι τα απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού δίπλα στο αντιηλιακό!


Για τη γυναίκα της αναπαραγωγικής ηλικίας τα θέματα ποικίλλουν: ένας προγραμματισμένος γυναικολογικός έλεγχος, ένα πρόβλημα στο παπ τεστ, γυναικολογικής φύσεως ενοχλήσεις, θέματα σύλληψης, εγκυμοσύνη, πρόβλημα στην ούρηση, διαταραχές της περιόδου, κύστεις στις ωοθήκες, ινομυώματα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αξιόλογο κομμάτι της νεολαίας έχει εμβολιαστεί κατά του ιού HPV, όμως ο προληπτικός έλεγχος για παθολογία του τραχήλου συνεχίζει να διεξάγεται κανονικά.


Η προσωπική επαφή με το γυναικολόγο χρειάζεται προκειμένου η γυναίκα να εκφράσει όλα τα θέματα που την απασχολούν, να πάρει χρόνο ώστε να μπορέσει να δεχτεί την κατά τα άλλα άβολη γυναικολογική εξέταση και φυσικά να αισθανθεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί η θεραπευτική σχέση μεταξύ γιατρού και θεραπευόμενου. Με τυπική ευλάβεια η επίσκεψη στο γυναικολόγο ξεκινά με το αναλυτικό ιστορικό και συνεχίζεται με τη λεπτομερή γυναικολογική κλινική εξέταση: επισκόπηση και ψηλάφηση.


Το παπ τεστ συνήθως πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 21 ετών. Για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας , σήμερα επίσης υπάρχει και το τεστ ανίχνευσης των ιών HPV που μπορεί να γίνει μόνο του είτε σε συνδυασμό με το παπ τεστ, καθώς επίσης και  ειδικοί μοριακοί δείκτες. Το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το παπ τεστ και το HPV τεστ διαφοροποιείται από την ηλικία της γυναίκας και το ιστορικό της. 


Το υπερηχογράφημα είναι χρήσιμο εργαλείο και συνήθως φωτίζει τα παθολογικά ευρήματα της κλινικής εξέτασης.


Η μαστογραφία απαραίτητα συμπληρώνει τον κλινικό έλεγχο της γυναίκας από την ηλικία των 40 και άνω, εκτός και εάν υπάρχουν λόγοι να πραγματοποιείται νωρίτερα.


Δεν είναι λίγες οι φορές που αξιοποιούνται οι ειδικές γνώσεις που προσφέρουν οι 4 υποειδικότητες της γυναικολογίας (γυναικολογική ενδοκρινολογία, ουρογυναικολογία, εμβρυομητρική ιατρική, γυναικολογική ογκολογία).


Η συχνότερη βέβαια γυναικολογικού τύπου ενόχληση του καλοκαιριού είναι οι κολπίτιδες. Συχνότερη είναι η μυκητιασικής αιτιολογίας, που εγκαθίσταται ευκολότερα εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας στην περιοχή του αιδοίου. Συμπτώματα είναι η φαγούρα, το αίσθημα καψίματος και τα «παράξενα» ή δύσοσμα υγρά στην περιοχή. Πέρα από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προληπτικά χρειάζεται τακτικό πλύσιμο της περιοχής, αερισμός με άνετα ρούχα, βαμβακερά κατά προτίμηση εσώρουχα, αλλαγή του βρεγμένου μαγιό, καθαρή πετσέτα στην παραλία και προσεκτική επιλογή των σεξουαλικών συντρόφων.


Οι ουρολοιμώξεις επίσης ταλαιπωρούνε συχνά. Αίτιο συνήθως είναι το «κολοβακτηρίδιο» και αναγνωριστικά σημάδια είναι το τσούξιμο στην ούρηση και η συχνουρία. Πριν τη θεραπεία δεν ξεχνάμε να στείλουμε τα ούρα για μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια, ενώ η θεραπεία χρειάζεται συνηθέστερα αντιβίωση. Προληπτικά δρα η κατανάλωση άνω των 2,5 λίτρων υγρών καθημερινά και τα Cranberries.


Η περι- και μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα πρώτιστα πρέπει να γνωρίζει ότι μετά τον ένα χρόνο από το τέλος της τελευταίας περιόδου δεν πρέπει να ξαναδεί αίμα στον κόλπο της. Είναι η ηλικία που πλήττεται από τα επακόλουθα της απόσυρσης των οιστρογόνων, όπως είναι ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος, η οστεοπόρωση και οι διαταραχές του θυμικού. Η γυναίκα πρέπει να ενημερώνεται για το τι θα περιμένει στη μεταβατική αυτή φάση και πώς θα τα αντιμετωπίσει (φουντώματα, εφιδρώσεις, αϋπνία). Ακόμη ο γυναικολόγος καλό είναι να την ενημερώνει για «ύποπτα» σημεία, πχ νεοεμφανισθείσα μάζα στο μαστό, στη μασχάλη ή στην κοιλιά, κολπική αιμορραγία, ανορεξία, απότομη απώλεια βάρους.


Η έκθεση του σώματος το καλοκαίρι συνήθως δίνει στη γυναίκα να ψάξει το μαστό της και δεν είναι λίγες οι φορές που έγκαιρα θα εντοπίσει μια παθολογία γρηγορότερα από το γιατρό.


Οι διαταραχές της σεξουαλικής ζωής δεν θίγονται με άνεση από τις ασθενείς. Καλό είναι να παίρνει η γυναίκα τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εκφράσει την πραγματική κατάσταση στο σημαντικό αυτό κομμάτι της καθημερινότητάς της. Και φυσικά δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί όσο και εάν θεωρείται ότι έχει …παρέλθει αυτή η εποχή. Και επειδή το καλοκαίρι μπορεί να φέρει πιο κοντά το ζευγάρι δεν πρέπει να παραλείπεται η κατάλληλη προετοιμασία του κόλπου με το προκαταρκτικό παιχνίδι. Όταν η εφύγρανση δεν είναι αρκετή τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα τζελ με βάση το νερό. Σκευάσματα όπως παραφίνη και βαζελίνη καλό είναι να αποφεύγονται. Ακόμη μπορεί να ενισχύεται το τοίχωμα του κόλπου σε τακτική εβδομαδιαία βάση με ενδοκολπικά σκευάσματα που περιέχουν ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο ή αλόη. Το τι βέβαια είναι κατάλληλο για την κάθε ασθενή (φυσικές ουσίες ή οιστρογόνα, τοπικές ή συστηματικές θεραπείες) καλό είναι να υπαγορεύεται από τον γιατρό.


Η ακράτεια των ούρων επίσης είναι ένα ερώτημα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που είχαν εργώδεις κολπικούς τοκετούς και φλερτάρουν με τη μέση ηλικία. Τα συμπτώματα, όταν είναι ακόμη ελαφρού βαθμού ακράτεια στην προσπάθεια, μειώνονται το καλοκαίρι. Η ευκαιρία όμως που μας δίνουν οι καλοκαιρινές διακοπές να έχουμε παραπάνω ελεύθερο χρόνο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με επένδυση σε ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους και του εγκαρσίου μυός. Όταν η άσκηση γίνει συνήθεια και διενεργείται σωστά, τότε επιβραδύνεται σημαντικά η εξέλιξη της ακράτειας.


Ο ετήσιος έλεγχος λοιπόν της γυναίκας δεν είναι απλά ένα παπ τεστ. Δεν είναι ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Οι δύο αυτές εξετάσεις μάλιστα δεν είναι ετησίως απαραίτητες παρά τη ριζωμένη πεποίθηση. Ο ετήσιος έλεγχος είναι η επαφή με το γυναικολόγο , η συζήτηση και πάνω απ’ όλα η κλινική εξέταση, που θα αναδείξει τα πραγματικά θέματα που απασχολούν την υγεία της γυναίκας. Το καλοκαίρι είναι εδώ για να μας βοηθήσει να προσέξουμε τον εαυτό μας και να επενδύσουμε χρόνο στην υγεία μας!


 


Με τιμή,


Μακρής Γιώργος-  Μάριος MD, PhD, MSc,
Μαιευτήρας- Γυναικολόγος,
Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος  (EBCOG- ESGO accreditation ),


Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής "Ευρωκλινικής ", Αθήνα,
Επιστημονικός Συνεργάτης Γυναικολογικής κ Μαιευτικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου  "Johannes Gutenberg", Mainz, Γερμανία,
Ιατρείο: Παπαδιαμαντοπούλου 18, Ιλίσια, Αθήνα
Τηλέφωνο : 00306974877613
 
Makris George- Marios, MD, PhD, MSc,
Obstetrician- Gynecologist,
Gynaecologic Oncologist ( EBCOG-ESGO accreditation ),


Director of Gynecology Department "Euroclinic" Athens, Greece
Private Office : Papadiamantopoulou 18, Ilisia, Athens, Greece
Tel: 00306974877613


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X