Οδηγίες προς γονείς-εκδρομείς: πώς να κρατάτε σε ισορροπία τη διατροφική ρουτίνα του παιδιού σας! thumbnail
Όταν τα παιδιά έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής και τρώνε με συγκεκριμένα ωράρια τότε μπορούμε να όχι μόνο να καταφέρουμε να ρυθμίσουμε την πείνα τους αλλά και να τα μάθουμε να έχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά την ποικιλία των τροφών που δέχονται να καταναλώσουν.

Οδηγίες προς γονείς-εκδρομείς: πώς να κρατάτε σε ισορροπία τη διατροφική ρουτίνα του παιδιού σας!


Κάποτε ένας φίλος είχε πει «Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων. Οι άνθρωποι και οι γονείς με μικρά παιδιά…» Το κείμενο που ακολουθεί είναι αυστηρώς ακατάλληλο για όσους επιθυμούν να τεκνοποιήσουν σύντομα. Παρόλα αυτά ας το κρατήσουν κάπου φυλαγμένο για να το επαναφέρουν στη μνήμη τους όταν έρθει αυτή η δύσκολη στιγμή.
Στο μεγάλωμα το παιδιών υπάρχουν πράγματι πολλές δύσκολες στιγμές και αν δεν είσαι εξοπλισμένος με περισσότερη υπομονή κι από αυτή που μπορείς να φαντασθείς τότε μην το επιχειρήσεις. Εκτός κι αν έχεις από τώρα καβάτζα να στα μεγαλώσουν άλλοι. Το έχω δει κι αυτό να συμβαίνει πολλές φορές με τη μόνη διαφορά ότι τα όρια στα παιδιά τα βάζουν οι γονείς και κανένας άλλος. Κι όταν έρθει η ώρα της εφηβείας τότε κάθε γονιός νιώθει ανυπεράσπιστος μπροστά στο θηρίο που μεγάλωσε εν αγνοία του.


Ένα σημαντικό θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε γονιός που μεγαλώνει κυρίως κατ’ αποκλειστικότητα τα παιδιά του είναι το θέμα του φαγητού, γιατί αν τα μεγαλώνει άλλος τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα. Συνήθως τρώνε ότι θέλουν και σπάνια μπορεί να βρεθεί κάποιος να τους χαλάσει το χατίρι…


Ένα από τα θέματα που θεωρώ ότι αξίζει να μεταφέρω την εμπειρία μου έχει να κάνει με το φαγητό πριν και μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Εικόνες όπως αυτές που πηγαίνει η οικογένεια στην ταβέρνα και τα πιτσιρίκια τσακίζουν το ψωμί που έρχεται με το στρώσιμο του τραπεζιού χορταίνοντας προκαταβολικά αφήνοντάς σε μετά να αναρωτιέσαι γιατί παρήγγειλες τόσα πιάτα, αποτελεί μέρος της καλοκαιρινής καθημερινότητας των διακοπών.


Η καλή μέρα ξεκινά απ’ την ζεστή πρωινή λιακάδα. Η καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για να κάτσει στο τραπέζι η οικογένεια να φάνε όλοι μαζί το πρωινό τους. Χωρίς την πίεση του ασφυκτικού ωραρίου μπορούν γονείς και παιδιά να δοκιμάσουν και νέες γεύσεις από αυτές που συνηθίζουν να λαμβάνουν τους χειμερινούς μήνες. Με έμφαση στα πολλά φρούτα του καλοκαιριού αλλά και την άνεση του χρόνου μπορούν να δοκιμάσουν πολλά και διαφορετικά πρωινά. 


Γενικά η κατανάλωση ενός καλού – θρεπτικού πρωινού αποτελεί ουσιαστικής σημασίας όχι μόνο για την σχολική καθημερινότητα των παιδιών αλλά και για τις ώρες που θα ακολουθήσουν στη θάλασσα αφού τα παιδιά συνήθως μπαίνουν με την άφιξη και βγαίνουν με την αναχώρηση από την παραλία. Η διαρκής δραστηριότητα και το κολύμπι μέσα σε δυο τρεις ώρες θα εξαντλήσουν όλα τα ενεργειακά αποθέματα των παιδιών και όσο παίζουν δεν θα σας παραπονεθούν, αλλά όταν αργότερα θα έρθουν αντιμέτωπα με τη θέα του φαγητού, τότε αυτό θα τα καταστήσει πραγματικά θηρία.


Προτού όμως μιλήσουμε για το φαγητό, υπάρχει κάτι εξίσου σημαντικό που συνήθως ξεχνούν οι περισσότεροι και αυτό δεν είναι άλλο από το πολυτιμότατο νερό. Έχει υπολογισθεί ότι για κάθε 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας υπό συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας απαιτείται για κάθε οργανισμό περίπου 250 -500 ml νερού. Αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό ή ένα μικρό μπουκαλάκι νερό για κάθε μια ώρα δραστηριότητας υπό την επίδραση των ηλιακών ακτινών. Το γεγονός αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα ενυδάτωσης κάθε ανθρώπου για την προστασία του από φαινόμενα θερμοπληξίας και εξάντλησης. Ακόμα και όσον αφορά την μεγάλη μας ανησυχία για την πιθανότητα εγκαυμάτων ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός μπορεί να προστατεύσει εξίσου καλά με οποιοδήποτε αντηλιακό.


Όσον αφορά την προσωπική μου άποψη για τα αντηλιακά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι αν είμαστε διαρκώς με ένα μπουκάλι αντηλιακό πάνω από το παιδί του στερούμε τη δυνατότητα να συλλέξει μέσω της έκθεσης των ηλιακών ακτινών στο γυμνό δέρμα την πολύτιμη βιταμίνη D που θα το βοηθήσει να αναπτύξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Μισή ώρα πριν φτάσουμε στην παραλία, μια ώρα μετά, και όσο γίνεται αποφυγή της έκθεσης τις πιο επικίνδυνες ώρες μεταξύ 1-3μμ το παιδικό κορμί θα συνηθίσει να παράγει σε ικανές ποσότητες την δική του ποσότητα μελανίνης και σύντομα δεν θα χρειάζεται ούτε σταγόνα αντηλιακού. 


Και τώρα από την θεωρία ας περάσουμε στην πράξη. Αφήνοντας τα «πρέπει», τα «οπωσδήποτε» και τα «επιβάλλεται» θα σου περιγράψω τι κάνω εγώ με τα δικά μου παιδιά που φέτος το καλοκαίρι έκλεισαν αισίως τα επτά, έξι και τρία έτη.


Συνήθως ξεκινάμε για την παραλία κατά τις 11πμ για να προλάβουν να έχουν απολαύσει τη θάλασσα μέχρι τις 2μμ. Επειδή είναι πραγματικά δύσκολο να τα σταματήσεις από το παιχνίδι για τους δώσει όσο νερό χρειάζονται φροντίζουμε να έχουν πιει τουλάχιστον από τρία με τέσσαρα ποτήρια νερό πριν ξεκινήσουμε για την παραλία φροντίζοντας το τελευταίο από αυτά είναι πριν μπούμε στο αυτοκίνητο, φορτωμένοι με όσα δεν μπορείς να φανταστείς που μπορεί να τους φανούν χρήσιμα για να χαρούν το μπάνιο τους. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να έχουμε από ένα ατομικό μπουκαλάκι νερό ώστε να ελέγχουμε την ποσότητα νερού που θα πιούνε και στη συνέχεια τους δίνουμε κι άλλο αν έρθουν να το ζητήσουν από μόνα τους. Τέλος λίγο πριν ετοιμασθούμε για την επιστροφή τους δίνουμε να φάνε κάποιο φρούτο που θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ενυδάτωσή τους αλλά και να μετριάσει την πείνα τους γι αργότερα.


Αν στη συνέχεια πάμε σε κάποια ταβέρνα από μόνα τους θα πιούν τουλάχιστον ένα με δυο ποτήρια νερό μόλις δουν το δροσερό μπουκάλι να έρχεται στο τραπέζι. Πριν παραγγείλουμε συνεννοούμαι με το σερβιτόρο να ΜΗ φέρει ψωμί στο τραπέζι πριν έρθουν τα πρώτα πιάτα, διαφορετικά θα χορτάσουν με το ψωμί και θα περιφρονήσουν το φαγητό τους. Στην παραγγελία περιλαμβάνονται και τουλάχιστον δυο διαφορετικές σαλάτες. 


Αν μετά την παραλία επιστρέψουμε στο σπίτι και μέχρι να κάνουν μπάνιο τους προσφέρω από ένα ποτήρι νερό και λίγο πριν καθίσουμε στο τραπέζι τους δίνω από ένα επιπλέον ποτήρι νερό ώστε να μη το ζητάνε συνέχεια κατά τη διάρκεια του γεύματος. Άλλωστε οι γνώστες περί της σωστής διατροφής έχουν υπόψη τους ότι οι μεγάλες ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος δυσχεραίνουν τη χώνεψη και γεμίζουν το στομάχι μειώνοντας την επιθυμία των παιδιών να ολοκληρώσουν σωστά το γεύμα τους.


Καθότι πολλά παιδιά έχουν μια δυσκολία στο να καταναλώσουν λαχανικά συνήθως μέχρι να ετοιμασθεί το τραπέζι τους προσφέρω μικρά μπαστουνάκια από αγγουράκι και ροδέλες με πιπεριά αλατισμένες με φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι που το τρώνε πολύ ευχάριστα και μετριάζει κάπως την πείνα τους αλλά και τους παρέχει μια επιπλέον φυσική ενυδάτωση. Στη συνέχεια είτε είμαστε στην ταβέρνα είτε στο σπίτι σερβίρουμε στο πιάτο τους μια μικρή ποσότητα σαλάτα ώστε πριν ξεκινήσουν να τρώνε το φαγητό να έχουν καταναλώσει μια μικρή αλλά σημαντική ποσότητα λαχανικών που θα έχει καλύψει επάξια τις ανάγκες του από αυτή την ομάδα τροφών.


Όσον αφορά το ψωμί που ανεξαιρέτως αποτελεί από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές των παιδιών στο τραπέζι φροντίζουμε να υπάρχει κομμένη από μια φέτα στον καθένα ώστε να εξασφαλίσουμε να χορτάσουν κυρίως με το φαγητό τους. Στη δική μου οικογένεια πάντως προτιμάμε αντί για ψωμί να έχουμε στο τραπέζι μικρά κρίθινα Κρητικά παξιμάδια που χορταίνουν καλύτερα αλλά κυρίως έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.


Όσον αφορά τα γεύματα της εβδομάδος έχουμε τουλάχιστον δυο φορές τη βδομάδα φασολάκια ή μπάμιες που ως πρωτεΐνη τα συνοδεύουμε με τυρί φέτα, μια φορά ψάρι, μια φορά κοτόπουλο, μια φορά κάποιο κρέας που συνήθως είναι κατσικάκι στο φούρνο, μια φορά ζυμαρικά και ακόμα και το καλοκαίρι μια φορά όσπρια.


Τα μεσημέρια μετά το φαγητό υπάρχει υποχρεωτικός ύπνος για όλους που συνήθως τα ωθείς με γκρίνιες και κλάματα στο κρεβάτι αλλά σύντομα πέφτουν σε βαθύ ύπνο και μετά δυσκολίας τα ξυπνάμε κατά τις έξι το απόγευμα για να κοιμηθούν μια λογική ώρα το βράδυ και να βρουν κι οι γονείς λίγο χρόνο για να τον περάσουν μόνοι τους.


Τα απογεύματα έχουμε κρατήσει μια συνήθεια από το χειμώνα όπου τους αρέσει να φτιάχνουμε στο μπλέντερ ένα χυμό με φρέσκα φρούτα, φυσικό γιαούρτι και λίγο μέλι και που στη συνέχεια θα συμπληρώσουμε με κάποιο μικρό σπιτικό γλυκό όπως ένα κομμάτι κέικ ή ένα κουλουράκι ή ένα παγωτίνι που θα τους δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να παίξουν μέχρι αργά το απόγευμα.


Πριν το βραδινό και μέχρι να ετοιμασθούν για το βραδινό τους δίνουμε από ένα μικρό πιάτο με διάφορα φρούτα και λίγους μουσκεμένους ξηρούς καρπούς που η πείνα απ’ το παιχνίδι κάνει ακόμα και τα πιο δύσκολα να μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν και νέες γεύσεις.


Το βραδινό τους συνήθως είναι κάτι πιο απλό και μπορεί να είναι ένα με δυο καλαμάκια σουβλάκι με μια αλάδωτη πίτα ή μπορεί να τους ψήσουμε κάποια πιτάκια από αυτά που τα ψήνεις απευθείας από την κατάψυξη με βάσει τα λαχανικά και το τυρί ή μπορεί να τους φτιάξουμε μια σπιτική πίτσα ή μια ελαφριά ομελέτα με λαχανικά ή κάποιο τοστ με διπλό τυρί για να καλύψει τις ανάγκες τους σε ασβέστιο και πρωτεΐνη αλλά πάντα συνοδεία κάποιας μικρή σαλάτα ή αγγουράκι που έχει προηγηθεί ώστε να χορτάσουν καλύτερα.


Κλείνοντας με την εμπειρία μου ως γονιός αλλά και ως επιστήμονας στον τομέα της διατροφής και παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν όχι μόνο τα δικά μου παιδιά αλλά και αρκετά που πέρασαν φιλοξενούμενα από τα σπίτι μας θέλω να καταλήξω πως όταν τα παιδιά έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής και τρώνε με συγκεκριμένα ωράρια τότε μπορούμε να όχι μόνο να καταφέρουμε να ρυθμίσουμε την πείνα τους αλλά και να τα μάθουμε να έχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά την ποικιλία των τροφών που δέχονται να καταναλώσουν.


Προσωπικά πιστεύω πως αν οι ίδιοι οι γονείς εφαρμόζουν σωστές διατροφικές συνήθειες και όταν μέσα στο σπίτι δεν υπάρχουν σε αφθονία τροφές όπως γλυκά, παγωτά και άλλα μη θρεπτικά τρόφιμα τότε τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν σωστά το σώμα τους. Αν παράλληλα έχουν και την αφοσίωση των γονέων μέσω της προσωπικής ενασχόλησης μαζί τους, φροντίζοντας να τους αφιερώνουν ολόψυχα τον ελεύθερο χρόνο που θα κερδίσουν από το χρόνο των διακοπών τους, τότε η οικογένεια προετοιμάζεται γεμάτη με πολλά ψυχικά εφόδια για να αντιμετωπίσει τη σχολική χρονιά που θα έρθει σύντομα.


Γράφει ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, διαιτολόγος – διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders


Διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών www.keadd.gr


Πηγή: diatrofi.gr


Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ:


Πώς να αναπτύξετε υψηλό Διατροφικό IQ στα παιδιά σας;


Η κόρη μου είναι 19 μηνών και σπάνια τρώει κανονικό φαγητό. Της αρέσει να τσιμπολογάει


"Το παιδί μου δεν τρώει": τι να κάνω;


Αφήστε το παιδί σας να γεμίζει μόνο του το πιάτο του!


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X