Τι δείχνουν τα χρώματα που επιλέγουμε για την ψυχολογία μας; thumbnail
Τα χρώματα διεγείρουν τον εγκέφαλό μας, ενώ από την αρχαιότητα είχαν τον ρόλο εναλλακτικής ψυχοθεραπείας. Οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν χρώματα για να επουλωθούν, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως χρωματοθεραπεία.

Τι δείχνουν τα χρώματα που επιλέγουμε για την ψυχολογία μας;

Γιατί κάποια άτομα επιλέγουν τα έντονα χρώματα στα ρούχα τους; Γιατί κάποια άλλα προτιμούν σκούρους ή πιο «ήσυχους» χρωματικούς συνδυασμούς;


Οι προτιμήσεις στα χρώματα είναι βαθιά ριζωμένες στη συναισθητική μας κατάσταση. Ενώ μας αρέσει να σκεφτόμαστε ότι λειτουργούμε με γνώμονα τη λογική, στην πραγματικότητα μας «κυβερνά» η ασυνείδητη και μυστηριώδης δύναμη του χρώματος.


Από πού όμως πηγάζουν οι προτιμήσεις στο χρώμα; Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι προτιμούν ορισμένα χρώματα σε σχέση με άλλους;


Η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι η προτίμηση σχετίζεται με την προσωπικότητά μας, καθώς κάθε χρώμα σχετίζεται με συγκεκριμένες αντιδράσεις του εγκεφάλου μας. Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι ένας γνωστός, αλλά λιγότερο διαδεδομένος κλάδος μελέτης, σχετικά με τις αντιλήψεις του εγκεφάλου και τον αντίκτυπο των χρωμάτων.


Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες, διακοσμητές χώρων, αλλά και από επαγγελματίες του μάρκετινγκ. Τα χρώματα διεγείρουν τον εγκέφαλό μας, ενώ από την αρχαιότητα είχαν τον ρόλο εναλλακτικής ψυχοθεραπείας. Οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν χρώματα για να επουλωθούν, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως χρωματοθεραπεία. Τα χρώματα αξιοποιούνταν από τους ίδιους, προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα να λειτουργήσει καλύτερα.


Με άλλα λόγια αισθανόμαστε… χρώματα! Το πώς ή τι νιώθουμε ποικίλλει από άτομο σε άτομο, γι' αυτό τα πιο ήρεμα άτομα επιλέγουν χρώματα που βρίσκονται στη γαλάζια πλευρά του φάσματος, άλλοι αισθάνονται οργή ή παθιάζονται, οπότε επιλέγουν χρώματα που βρίσκονται εντός του κόκκινου φάσματος («θερμά χρώματα»).


Με βάση το χρώμα και τις προτιμήσεις η προσωπικότητα μαρτυρά σε γενικές γραμμές τα εξής:


Κόκκινο


Συνδέεται με την ενέργεια, τον πόλεμο, τον κίνδυνο, τη δύναμη, την αποφασιστικότητα, καθώς και με το πάθος, την επιθυμία και την αγάπη. Το κόκκινο προσελκύει την προσοχή περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρώμα, ενώ μερικές φορές σηματοδοτεί… τον κίνδυνο.


Πορτοκαλί


Συνδυάζει την ενέργεια του κόκκινου και την ευτυχία του κίτρινου, ενώ συνδέεται με τη χαρά. Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει τον ενθουσιασμό, τη γοητεία, την ευτυχία, τη δημιουργικότητα, την αποφασιστικότητα, την έλξη, την ενθάρρυνση και την επιτυχία.


Κίτρινο


Συνδέεται με τη χαρά, την ευτυχία και την ενέργεια, ενώ διεγείρει την ψυχική δραστηριότητα. Το κίτρινο επιλέγεται από άτομα εργατικά και αρκετά ευέλικτα στην εργασία τους, τα οποία επιδιώκουν να εμπνεύσουν.


Τα άτομα του κίτρινου θέλουν να χαίρουν εκτίμησης από τον κόσμο γύρω τους, ενώ έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.


Μπλε


Εάν «ψηφίζετε» μπλε, τότε αγαπάτε την αρμονία, είστε αξιόπιστοι, ευαίσθητοι και σκέφτεστε τους δικούς σας ανθρώπους. Σας αρέσει να είναι όλα τακτοποιημένα και νιώθετε ότι η σταθερότητα είναι η πιο σημαντική πτυχή της ζωής.


Ροζ


Όταν βλέπουμε ένα ροζ φόρεμα συνήθως λέμε «όμορφο φόρεμα» και όχι «εντυπωσιακό φόρεμα». Το ροζ είναι πιο «ήσυχο», ενώ υποδηλώνει ότι τα άτομα που το επιλέγουν επιζητούν τη συναισθηματική τους υγείας.


Ενδεικτικά, στα τέλη της δεκαετίας του '70 ο ψυχολόγος, Alexander Schauss, διαπίστωσε ότι φυλακισμένοι που κοιτούσαν τοίχους και οροφές σε ροζ χρώμα παρουσίασαν μείωση της επιθετικότητάς τους.


Γκρι


Το γκρι είναι ουδέτερο χρώμα, το οποίο δεν έχει ισχυρή επίδραση στην διάθεση, παρά μόνο υποσυνείδητα. Σε γενικές γραμμές αποπνέει θετικό αέρα, εκτός και αν επιλέγεται διαρκώς, οποε ενδέχεται να μαρτυρά ένα λιγότερο ευτυχισμένο άτομο.


Πράσινο


Το πράσινο είναι χρώμα της φύσης. Συμβολίζει την ανάπτυξη, την αρμονία, τη φρεσκάδα και τη γονιμότητα. Το πράσινο συνδέεται με τη σταθερότητα και την αντοχή, συμβολίζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη, τη σοφία και την πίστη.


Οι λάτρεις του πράσινο είναι στοργικοί και πιστοί στις σχέσεις τους.


Καφέ


Είστε καλοί φίλοι και προσπαθείτε να είστε με τους άλλους όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστοι. Δεν επιθυμείτε εξάρσεις στη ζωή σας, κάτι που αποτυπώνεται και στην «ησυχία» του καφέ. Επιθυμείτε μια σταθερή ζωή.


Μωβ


Το μωβ συνδυάζει τη σταθερότητα του μπλε και την ενέργεια του κόκκινου. Συμβολίζει την εξουσία, την ευγένεια και την πολυτέλεια, ενώ «μεταφράζεται» ως χρώμα της υπερβολής.


Λευκό


Το λευκό συνδέεται με χαρακτηριστικά, όπως η καλοσύνη, η αθωότητα και η αγνότητα. Πρόκειται για το χρώμα της τελειότητας, καθώς σημαίνει ασφάλεια και καθαρότητα.


Μαύρο


Το μαύρο επιλέγουν άτομα με δύναμη και εξουσία, τα οποία είναι μυστηριώδη. Ορισμένες φορές το μαύρο θεωρείται το σύμβολο της θλίψης.


Οι άνθρωποι που προτιμούν το μαύρος ενδέχεται να χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους, όταν ο στόχος τους δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Με πληροφορίες από colorpsychology.org, psychologytoday.com


 


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X