Το τέλειο τουρλού

<p style="text-align: justify;"><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Μαγειρική των διακριτών γεύσεων – κάθε λαχανικό διατηρεί τη νοστιμιά του και όλα μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο. Το σερβίρουμε ως κανονικό φαγητό, ως πρώτο (για περισσότερα άτομα) ή ως συνοδευτικό ψητού κρέατος.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Υλικά</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 μέτρια κολοκυθάκια, σε μεγάλα κομμάτια των 4-5 εκ.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">τα μπουκετάκια από 1 μπρόκολο</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">τα μπουκετάκια από 1/2 κουνουπίδι</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">4 ραπανάκια, ολόκληρα</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε χοντρές ροδέλες</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">150 γρ. κολοκύθα (καθαρό βάρος), σε κύβους 2-3 εκ.</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1 κυδώνι, χοντροκομμένο</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1/2 σελινόριζα, χοντροκομμένη</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">1/2 μαραθόριζα, χοντροκομμένη</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">4 μικρά καρότα, σε χοντρά μπαστουνάκια</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">το λευκό μέρος από 1 πράσο, σε χοντρές ροδέλες</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">τρυφερά φύλλα από την καρδιά 1 μαρουλιού</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">8 μανιτάρια λευκά, ολόκληρα</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">8 κάστανα, καθαρισμένα</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">8 δαμάσκηνα, αποξηραμένα</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">4 σπαράγγια* κομμένα στη μέση</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, χοντροκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερό</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">40 ml λευκό ξηρό κρασί</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">60 γρ. βούτυρο</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">20 ml ξίδι</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">100 ml ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Διαδικασία</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε τα κολοκυθάκια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα ραπανάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, την κολοκύθα, το κυδώνι, τη σελινόριζα, τη μαραθόριζα, τα καρότα, το σέλερι, το πράσο, το μαρούλι, τα μανιτάρια, τα κάστανα και τα δαμάσκηνα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μελώσουν. Προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπίπερο. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα ραπανάκια, και μαγειρεύουμε όλα τα λαχανικά μαζί για ακόμη 3-4 λεπτά. Στραγγίζουμε τα λαχανικά, τα μοιράζουμε σε 4 πιάτα και κρατάμε τον ζωμό. Βάζουμε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και τον ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το ξίδι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα και σερβίρουμε.</span><br /><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">*Ανάμεσα στα φρέσκα λαχανικά εποχής υπάρχει και ένα… παρείσακτο. Η γεύση του σπαραγγιού, όμως, συμπληρώνει ιδανικά το σύνολο. Μπορεί να μην είναι η εποχή του, όμως το βρίσκουμε εύκολα σε κονσέρβες και σε γυάλινα βάζα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Συνταγή: Σωτήρης Ευαγγέλου</span><br /><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">Φωτογραφία: Jessica Morfis</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small; font-family: verdana,geneva;">http://www.gastronomos.gr</span><br /><br /></p>

Σχετικά άρθρα