Δεν μπορώ να εμφανιστώ μπροστά σε κόσμο, πάσχω από κοινωνική φοβία. Πώς αντιμετωπίζεται; thumbnail

Ο 30χρονος αναγνώστης του boro.gr, Κώστας

Τα συμπτώματα που έχω είναι βάρος στο κεφάλι, βοή στα αυτιά, πίεση στο πρόσωπο και στον αυχένα. Εκεί που πραγματικά δυσκολεύομαι πολύ είναι όταν πρέπει να κάνω κάποια παρουσίαση.

Δεν μπορώ να εμφανιστώ μπροστά σε κόσμο, πάσχω από κοινωνική φοβία. Πώς αντιμετωπίζεται;

Είμαι 30 ετών και πάσχω από κοινωνική φοβία. Από φοιτητής είχα συμπτώματα όπως έλλειψη άνεσης στην επικοινωνία, αλλά τα τελευταία χρόνια ως εργαζόμενος η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.


Τα συμπτώματα που έχω είναι βάρος στο κεφάλι, βοή στα αυτιά, πίεση στο πρόσωπο και στον αυχένα. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής μου ζωής, αλλά εκεί που πραγματικά δυσκολεύομαι πάρα πολύ είναι στον χώρο εργασίας μου και πιο συγκεκριμένα σε περιπτώσεις που πρέπει να κάνω κάποια παρουσίαση, να συστηθώ μπροστά σε πολλά άτομα κτλ. Παρακαλώ θερμά για τη βοήθειά σας.


Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:


Αγαπητέ φίλε, πριν από όλα και παρά το γεγονός ότι έχεις συνδέσει τα σωματικά συμπτώματα με την ψυχική σου κατάσταση (ίσως σωστά), θα συμβούλευα να διερευνήσεις και ιατρικά την κατάσταση της σωματικής σου υγείας. Μπορεί όντως τα σωματικά σου συμπτώματα να οφείλονται σε ψυχικούς παράγοντες (άγχος, φόβος, φοβίες) αλλά αυτό που προέχει είναι να μιλήσεις με έναν ιατρό, ο οποίος μέσα από τις κατάλληλες εξετάσεις θα αποφανθεί και θα επιβεβαιώσει ή αποκλείσει την ύπαρξη οποιασδήποτε πάθησης.


Επίσης, αυτό που οφείλω να αναγνωρίσω είναι πως η κατάσταση που βιώνεις πρέπει να είναι συναισθηματικά δύσκολη και πολλές φορές αφόρητη. Ίσως μέχρι σήμερα να έχεις ψάξει για πιθανές λύσεις μέσα από βιβλία, σεμινάρια, πληροφορίες στο internet και αν ναι, δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να βοηθήθηκες.


Πιστεύω πως η κατάσταση που βιώνεις ψυχικά και σωματικά, πιθανόν να σχετίζεται με ένα ή περισσότερα τραυματικά γεγονότα που σου συνέβησαν στο παρελθόν, τα οποία δεν μπόρεσες να τα διαχειριστείς είτε γιατί δεν γνώριζες το πώς και το γιατί, είτε γιατί δεν ήταν εφικτή η αποτελεσματική διαχείριση λόγω ηλικίας ή λόγω έλλειψης υποστηρικτικού περιβάλλοντος.


Θα πρότεινα λοιπόν, με βάση τα παραπάνω, αρχικά να επισκεφτείς έναν ιατρό για να ελεγχθεί η κατάσταση της σωματικής σου υγείας κι έπειτα να εμπιστευτείς τα προσωπικά σου βιώματα και εμπειρίες σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας-ψυχοθεραπευτή.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X