​Πόσο πρέπει να εμπιστευόμαστε τη «γλώσσα του σώματος»; - Ένα αποκαλυπτικό πείραμα thumbnail
Συνήθως νομίζουµε ότι μας συμβαίνει κάτι ξεχωριστό όταν η καρδιά µας αρχίζει να χτυπάει δυνατά και οι παλάμες μας αρχίζουν να ιδρώνουν.

​Πόσο πρέπει να εμπιστευόμαστε τη «γλώσσα του σώματος»; – Ένα αποκαλυπτικό πείραμα

Συνήθως νομίζουµε ότι μας συμβαίνει κάτι ξεχωριστό όταν η καρδιά µας αρχίζει να χτυπάει δυνατά και οι παλάμες μας αρχίζουν να ιδρώνουν. Υποτίθεται ότι αυτά είναι τα σημάδια της έλξης, και όταν είναι έντονα, έχουμε την εντύπωση ότι µας λένε ότι συμβαίνει κάτι το πολύ ξεχωριστό. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι μπορεί να παραπλανηθούμε, νομίζοντας ότι το σώμα μας μας λέει κάτι σημαντικό για μια σχέση, ενώ μπορεί απλώς να μας ειδοποιεί για την ύπαρξή άγχους ή κινδύνου. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ρέει άφθονα αδρεναλίνη στον οργανισμό μας, και το αποτέλεσμα είναι να σημάνει το σώμα μας γενικό συναγερμό.


Αν ερμηνεύσουμε αυτή τη στιγμή ως ένα ρομαντικό γεγονός, το πιθανότερο είναι, κάτω από τα σαρωτική επήρεια αυτών των ορμονών, να παρασυρθούμε από το σώμα μας και να πιστέψουμε ότι ζήσαμε μια στιγμή "όπου μας πέτυχαν τα βέλη του έρωτα". Το αγαπημένο μου απόκομμα εφημερίδας, σχετικά µε αυτό το θέμα, το έχω κρατήσει εδώ και πολλά χρόνια. Αναφέρεται σε κάποιο διάσημο παίκτη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που μιλούσε για το πώς γνώρισε το γυναίκα του. Ήταν επιβάτης σε μια πτήση εσωτερικού, και το σκάφος έπεσε σε κενά αέρος τη στιγμή ακριβώς που τον σέρβιρε η αεροσυνοδός. Ξαφνικά, το αεροπλάνο αναγκάστηκε να κάνει βουτιά πολλές χιλιάδες πόδια. Ο δίσκος τής έφυγε στον αέρα και n ίδια σωριάστηκε πάνω του. Η πτώση συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά µε την καρδιά τους να χτυπάει σαν τρελή, και, σύμφωνα με τα λόγια του διάσημου ποδοσφαιριστή: "Μόλις σταθεροποιήθηκε, την κοίταξα στα μάτια και ήξερα πως ήταν αυτή". Ναι, καλά. (Παρακολούθησα αυτό τον γάμο – δεν κράτησε πολύ.)


Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο αν κανείς θελήσει να ανιχνεύσει κάποιες ιδιαίτερες ερωτικές προτιμήσεις. Είναι γνωστό το πείραμα που έγινε σ' ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών πανεπιστημίου, στους οποίους μοίρασαν φωτογραφίες από το Playboy. Σε όλους τους νεαρούς έδειξαν κοπέλες από τις κεντρικές σελίδες του περιοδικού: Η μία ήταν μελαχρινή, η άλλη ξανθιά και η τρίτη κοκκινομάλλα. Οι άντρες, όση ώρα κοιτούσαν τις φωτογραφίες, φορούσαν ακουστικά, τα οποία συνδέονταν µε μια συσκευή που τους ενημέρωνε για το σφυγμό τους και τους χτύπους της καρδιάς τους όσο κοιτούσαν την κάθε φωτογραφία. Στο τέλος του πειράματος, είπαν στα αγόρια ότι μπορούσαν να πάρουν μαζί τους όποια φωτογραφία ήθελαν, ως ένα ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους.


Οι περισσότεροι πήραν τη φωτογραφία που έκανε την καρδιά τους να χτυπήσει γρηγορότερα. Η ενδιαφέρουσα πλευρά του πειράματος, ωστόσο, είναι ότι οι άντρες άκουγαν ψεύτικα καρδιοχτύπια, πλαστά καρδιοχτύπια, που προκαλούσε τυχαία εκείνος που διεξήγαγε το πείραμα, και δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική αντίδραση των αγοριών μπροστά στις φωτογραφίες. Παρόλα αυτά, επειδή ο καθένας πίστευε ότι το σώμα του τού έλεγε κάτι βαθύτερο και αληθινό σχετικά με την έλξη που ένιωθε κοιτάζοντας μια συγκεκριμένη φωτογραφία, αυτήν διάλεγε να κρατήσει.


Ηθικό δίδαγμα: Εμπιστευόμαστε το σώμα μας περισσότερο από το μυαλό μας, και όταν πιστεύουμε ότι είμαστε ξετρελαμένοι με κάποιον, το εμπιστευόμαστε πολύ περισσότερο απ' όσο θα 'πρεπε. Αν κάποιος μας πει "Σαν να μου φαίνεσαι ερωτευμένος", μας κάνει να το σκεφτούμε και να το πάρουμε στα σοβαρά. Προφανώς, οι άλλοι βλέπουν κάτι επάνω μας που αποκαλύπτει ότι μας συμβαίνει κάτι πραγματικά σημαντικό και αληθινό! Κι αν ανέβει απότομα η αδρεναλίνη μας, ή αν περνάμε μια περίοδο έντασης στη ζωή μας, μπορεί να θεωρήσουμε, εσφαλμένα, ότι, επειδή νιώθουμε ζωτικότητα και ένταση κάθε φορά που βρισκόμαστε με τον «άνθρωπό μας», η γενική αντίδραση του σώματός μας μάς στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για τη σχέση μας.


 


Απόσπασμα από το βιβλίο «Όσα Ξέρετε για τον Έρωτα και το Σεξ, είναι… Λάθος?» της Schwartz Pepper. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Θυμάρι για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X