Γιατί οι άντρες θυμώνουν εύκολα; Τα πραγματικά συναισθήματα πίσω από τις εκρήξεις οργής thumbnail

Γιατί οι άντρες θυμώνουν εύκολα; Τα πραγματικά συναισθήματα πίσω από τις εκρήξεις οργής

Οι άντρες όταν νιώσουν συναισθηματικά ευάλωτοι, συνήθως δυσκολεύονται να το εκφράσουν. Έτσι, αντί, να πουν αυτό που τους ενοχλεί, συνηθίζουν να δείχνουν το αίσθημα που τους βγαίνουν πιο εύκολα: τον ΘΥΜΟ!


Ο ψυχολόγος Jeffrey Bernstein, έχει να αφηγηθεί πολλές περιπτώσεις καθόλα αξιοσέβαστων αντρών που χαρακτηρίζονται -και ίσως δικαίως- «κακοί σύζυγοι» και «κακοί πατεράδες» επειδή ο έντονος θυμός τους έρχεται και επισκιάζει τις κατά τα άλλα καλές προθέσεις τους. Παρότι, φυσικά, υπάρχουν περιστατικά αντρών που ασκούν εκφοβισμό στο σπίτι ή κακοποιούν μέλη της οικογένειας, εδώ δεν αναφερόμαστε σε τέτοιους ανθρώπους, αλλά σε αυτούς που ενδεχομένως δεν έχουν κάτσει να σκεφτούν από πού πηγάζει ο θυμός, ποια κρυμμένα συναισθήματα τον προκαλούν και πώς θα τα διαχειριστεί.


Η… εξομολόγηση ενός ανθρώπου που έμαθε να διαχειρίζεται τον θυμό του


Ο ίδιος ψυχολόγος παραδέχεται πόσο θετικό ήταν όταν έμαθε να ελέγχει την οργή του στη σχέση του με το παιδί του. Το σημείο-καμπής ήταν όταν ένα από τα 3 παιδιά του, του είπε μια μέρα: «Μπαμπά, είσαι ψυχολόγος και βοηθάς άλλους ανθρώπους με τα συναισθήματά τους, όμως εσύ δεν μπορείς να ελέγξεις τον ίδιο σου τον θυμό!»


Ο Jeffrey Bernstein εξηγεί την… έκλαμψη που βίωσε τη στιγμή εκείνη που άκουσε την παραπάνω φράση: «Είχα ανασφάλειες σαν ένας ψυχολόγος στην αρχή της καριέρας του και σαν νέος πατέρας που με έκαναν να θυμώνω εύκολα, να χάνω την ψυχραιμία μου και να ανεβάζω τη φωνή μου πολύ συχνά. Δε λέω ότι τώρα διαχειρίζομαι άψογα τον θυμό μου. Έμαθα, όμως, να ελέγχω τις εσωτερικές μου ανασφάλειες, αντί να τις βγάζω προς τα έξω. Προσπαθώ, ακόμη, όπου είναι εφικτό, να έχω κατανόηση και ενσυναίσθηση όταν σχετίζομαι με άλλους. Οι αλλαγές αυτές με βοήθησαν να έχω καλύτερη αυτογνωσία και να αναπτύξω μια αναβαθμισμένη σύνδεση με τους άλλους».


Ποια αισθήματα προκαλούν τον θυμό και η διαχείρισή τους


Από τη θέση του ψυχολόγου, τώρα, ο Bernstein αφηγείται ότι στα 30 χρόνια της καριέρας του, έχει διαπιστώσει πως ο ίδιος ο θυμός, πολύ συχνά «παρεξηγείται». Για την επιτυχημένη διαχείρισή του, όπως λέει, εξαιρετικής σημασίας είναι να γίνει αντιληπτό ποια 'κρυμμένα' συναισθήματα τον προκαλούν και πώς αυτά μπορούν να εκφραστούν. Όπως υπογραμμίζει, άλλωστε, δεν πρόκειται για καμιά καινούργια ιδέα. Ο Αριστοτέλης, ήδη από το 320 π.Χ., έλεγε ότι «Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο».


Τι κρύβεται πίσω από τον θυμό;


Εξαιρετικά σημαντικό είναι να έχουμε κατά νου ότι ο θυμός είναι επιφανειακή αντίδραση. Οι άντρες, στην περίπτωσή μας, βασίζονται στον θυμό για να καλύψουν άλλα αισθήματα. Αυτό οφείλεται βέβαια στο ότι η κουλτούρα μας οδηγεί τους άντρες να νομίζουν ότι είναι «αδύναμοι» εάν παραδεχτούν ότι είναι συναισθηματικά ευάλωτοι.


Στην περίπτωση ενός οργισμένου άντρα, κάτω από την επιφάνεια, ενδέχεται να κρύβονται κάποιες ανείπωτες εκφράσεις, όπως:  • Φοβάμαι

  • Είμαι πληγωμένος

  • Είμαι αγανακτισμένος

  • Νιώθω απόρριψη

  • Νιώθω ανασφάλεια

  • Νιώθω μοναξιά


Όταν ο άντρας μπορεί να ηρεμεί και να αναλογίζεται τα συναισθήματα που συχνά βγαίνουν στην επιφάνεια σαν θυμός και οργή, τότε έχει επιτύχει τον συναισθηματικό αυτοέλεγχο. Με άλλα λόγια, όταν οι άντρες μαθαίνουν πώς να αντιλαμβάνονται τα κρυμμένα συναισθήματα και τον θυμό, διδάσκονται, παράλληλα, να αντιδρούν με πιο ήρεμο τρόπο.


 


Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X