Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Ψυχαναγκασμός / ΙΨΔ και σχέσεις: Ο σύντροφός μου έχει εμμονή με γυναίκες, τις καταγράφει κρυφά σε βίντεο. Τι να κάνω;
ΙΨΔ και σχέσεις: Ο σύντροφός μου έχει εμμονή με γυναίκες, τις καταγράφει κρυφά σε βίντεο. Τι να κάνω;  thumbnail

Η 28χρονη Ιουλία, αναγνώστρια του boro.gr,

ΙΨΔ και σχέσεις: Ο σύντροφός μου έχει εμμονή με γυναίκες, τις καταγράφει κρυφά σε βίντεο. Τι να κάνω;

Είμαι σε μια σχέση 6 χρόνια. Ο αρραβωνιαστικός μου είναι 31 χρονών. Αποφάσισα να φύγω για λίγο καιρό, να μείνω μακριά του και τότε εκείνος, έμεινε μόνος στο σπίτι που μοιραζόμασταν με ενοίκιο και αποφάσισε να μου πει κάποια πράγματα που -όπως είπε ο ίδιος- εμφάνισε τους τελευταίους τρεις μήνες.


Κοιτάζει γυναίκες και σκέφτεται ότι θέλει να είναι μαζί τους, έχει αγγίξει μια κοπέλα, τραβούσε βίντεο γυναίκες κρυφά σε δημόσιο χώρο. Γενικά κολλούσε με ένα συγκεκριμένο πράγμα, όπως έναν θόρυβο στο πλυντήριο. Μπορεί να καθόταν και ώρες μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι χαλασμένο, ελέγχει πράγματα, όπως την κουζίνα, τις πόρτες και άλλα αντικείμενα πολλές φορές. Έλεγα πως δεν είναι τίποτα. Δεν ήξερα ότι θα καταλήξει έτσι.


Παλιότερα κοίταζε γυναίκες και μερικές φορές επίμονα. Ειδικά αυτές που ήταν προκλητικά ντυμένες. Του είχα κάνει παρατήρηση και το σταμάτησε. Αν και μερικές φορές παρατηρούσα ότι κοίταζε. Θεώρησα ότι είναι φυσιολογικό. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο. Επίσης αλλάζει συνεχώς γνώμη. Μια μου λέει ότι θέλει να γυρίσω πίσω κι όταν του λέω ότι θα πάω, αρχίζει να λέει πάλι για τις σκέψεις του κι εκεί καταλαβαίνω ότι δεν θέλω να πάω. Όλο αυτό με έχει ταλαιπωρήσει. Παρόλα αυτά δεν έχω σταματήσει να τον αγαπάω. Του είπα να χωρίσουμε και δέχτηκε αν και άρχισε πάλι να μου λέει για τις σκέψεις του. Δηλαδή είτε μιλάμε καλά είτε λέμε "τέλος", οι σκέψεις θα υπάρχουν. Αν και δεν είμαι σίγουρη για τον χωρισμό, αφού βλέπω αδιαφορία από εκείνον δεν έχω άλλη επιλογή…


Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:


Περιγράφετε ένα άτομο που παρουσιάζει ιδεοψυχαναγκαστικά στοιχεία. Συνήθως τα άτομα αυτά, εμφανίζουν και μόνωση συναισθήματος, δηλαδή αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων και παραδοχής τους. Τα κυριότερα συναισθήματα που προκαλούν αυτή τη διαταραχή είναι ο θυμός και η ντροπή ότι το άτομο είναι βρώμικο και ανήθικο και τα συμπτώματα αποτελούν μια δυσλειτουργική προσπάθεια να ελέγξουν αυτά τα μη αποδεκτά συναισθήματα.


Αυτό που κυρίως ενοχλεί και εκνευρίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους είναι η ανυπομονησία τους και η επιθυμία να τους ταρακουνήσουν. Από τη μια μπορεί να παρουσιάσουν υπέρμετρη υποταγή και από την άλλη, ασυνείδητη ανυπακοή.


Φαίνεται λοιπόν αυτός ο άνθρωπος να ζητάει βοήθειά, αλλά αυτό δεν είναι θετικό για εσάς. Σχετίζεται άμεσα με το πόσο μπορείτε να επενδύσετε μιας και αυτές οι καταστάσεις είναι πολύπλοκες και εξαιρετικά χρονοβόρες και απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.


Το ότι εντάσσει και αμύνεται από αυτά, με τον ίδιο ιδεοψυχαναγκαστικό τρόπο, ερωτικά και σεξουαλικά ζητήματα, κάνει την ως τώρα στάση σας, απολύτως κατανοητή. Υπάρχει δε το ενδεχόμενο τα παραπάνω συμπτώματα να αυξηθούν και ποσοτικά και ποιοτικά. Ξεκάθαρα, το μόνο που εσείς μπορείτε να κάνετε είναι να τον παραπέμψετε σε κάποιον ειδικό.


Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: seferiadis.dimitris@yahoo.gr
www.dimseferiadis.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X