Αρχική / Ψυχολογία / Δοκιμάστε κι εσείς το τεστ νοητικής εκτίμησης που πέρασε με άριστα ο Τραμπ
Δοκιμάστε κι εσείς το τεστ νοητικής εκτίμησης που πέρασε με άριστα ο Τραμπ thumbnail

Δοκιμάστε κι εσείς το τεστ νοητικής εκτίμησης που πέρασε με άριστα ο Τραμπ

Άριστη φαίνεται πως είναι η νοητική κατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο ένοικος του Λευκού Οίκου πέρασε με "άριστα" το τεστ Νοητικής Εκτίμησης Montreal – Montreal Cognitive Assessment (MoCA). Το τεστ περιλαμβάνει τριάντα ερωτήσεις και ο πλανητάρχης απάντησε σωστά σε όλες, όπως επιβεβαίωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Ρόνι Τζάκσον.


Το τεστ που διαρκεί 10 λεπτά σχεδιάστηκε το 1996 χρησιμοποιείται ευρέως ως σύντομο ανιχνευτικό εργαλείο για την Ήπια Νοητική Διαταραχή, δίνοντας στον εξεταστή μια σφαιρική εικόνα της νοητικής κατάστασης του υποκειμένου. Εξετάζει την επίδοση ενός ατόμου σε πολλές διαφορετικές δοκιμασίες νοητικών ικανοτήτων, όπως αυτές της προσοχής και συγκέντρωσης, τις εκτελεστικές, τις μνημονικές, τις γλωσσικές, τις οπτικο-χωρικές, καθώς και εκείνες τις αφαιρετικής σκέψης, του αριθμητικού υπολογισμού και του προσανατολισμού.


Η μέγιστη δυνατή επίδοση είναι 30 βαθμοί, σκορ που πέτυχε και ο Τραμπ. Ωστόσο, οποιαδήποτε επίδοση μεγαλύτερη ή ίση με 26 βαθμούς θεωρείται φυσιολογική.


Η μέση βαθμολογία είναι 27,4, άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή πετυχαίνουν κάτω από 22,1, ενώ ασθενείς με Αλτσχάιμερ πιάνουν περίπου 16 βαθμούς.


Ο εξεταστής αθροίζει όλα τα υποσύνολα αξιολόγησης, που έχουν καταγραφεί στη δεξιά στήλη του απαντητικού καθ' όλη τη διάρκεια της νοητικής εκτίμησης Montreal.


Δείτε το τεστ Νοητικής Εκτίμησης Montreal – Montreal Cognitive Assessment (MoCA):Διευκρινήσεις:


1. Οπτικο-νοητική ιχνηλάτηση


Τεστ: Ζητείται από τον ασθενή να συνδέσει πέντε αριθμούς και γράμματα (1-5, Α-Ε) στη σειρά (δηλαδή, 1 με Α, 2 με Β, κτλ).


Αποτέλεσμα: Ο ασθενής παίρνει 1 βαθμό για κάθε σωστή σύνδεση: 1-Α, 2-Β, 3-Γ, 4-Δ, 5-Ε.


2. Οπτικο-κατασκευαστικές ικανότητες (κύβος):


Τεστ: Σχεδιάστε δικό σας κύβο δίπλα στο πρωτότυπο. Πρέπει να είναι ίδιος με αυτόν που εμφανίζεται στην εικόνα.


Αποτέλεσμα: Ένας βαθμός εάν ο κύβος σχεδιαστεί σωστά (τρισδιάστατος, με όλες τις γραμμές, χωρίς προσθήκη άλλων, σχετικά παράλληλες ευθείες, παρόμοιο μήκος – βαθμός 0 σε περίπτωση παράλειψης οποιοδήποτε κριτηρίου).


3. Οπτικο-κατασκευαστικές ικανότητες (ρολόι):


Τεστ: Σχεδιάστε ένα ρολόι, με όλους τους αριθμούς των ωρών και ορίστε την ώρα στις 11 και 10.


Αποτέλεσμα:  • Περίγραμμα (1 βαθμός): Το ρολόι πρέπει να είναι κύκλος με ελάχιστες παραμορφώσεις, όπως λ.χ. στο κλείσιμο του κύκλου.

  • Αριθμοί-ώρες (1 βαθμός): Όλοι οι αριθμοί του ρολογιού πρέπει να εμφανίζονται, χωρίς κάποιον επιπλέον. Οι αριθμοί πρέπει να είναι στη σωστή σειρά και να τοποθετηθούν κατά το δυνατόν στο σωστό σημείο του ρολογιού. Επιτρέπεται οι αριθμοί να τοποθετηθούν έξω από την περίμετρο του κύκλου.

  • Δείκτες (1 βαθμός): Πρέπει να υπάρχουν 2 δείκτες που δείχνουν στη σωστή ώρα. Ο δείκτης της ώρας πρέπει να είναι μικρότερος από τον λεπτοδείκτη, καθώς και οι δύο να ξεκινούν από το κέντρο του ρολογιού.


4. Κατονομασία:


Τεστ: Ονοματίστε το κάθε ζώο.


Αποτέλεσμα: Ένας βαθμός για το καθένα:  • Λιοντάρι

  • Ρινόκερος

  • Καμήλα


5. Μνήμη


Τεστ: Ο ειδικός διαβάζει στον εξεταζόμενο τις 5 λέξεις, τις οποίες πρέπει μετά να ανακαλέσει (δεν έχει σημασία η σειρά). Δύο φορές ανάκληση, και άλλη μία μετά από 5 λεπτά (βλ. την περιοχή "Καθυστερημένη ανάκληση").

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X