Φόβος της μοναξιάς: Πώς θα αποκτήσω φίλους;

Είχα μια κολλητή που έκανε τα πάντα για εμένα και εγώ της έλεγα ψέματα για να την κρατήσω κοντά μου γιατί είχα πληγωθεί από πολλούς. Δε με θέλει πίσω πλέον. Τι να κάνω; Φοβάμαι πως θα μείνω μόνη μου…

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το ερώτημα σας είναι αρκετά σύνθετο. Με ποιον τρόπο έχετε πληγωθεί στο παρελθόν; Τώρα με τη φίλη σας τι έχει γίνει; Υπάρχει κάποιος κοινός παράγοντας στο παρελθόν και το παρόν σας; Έχω την αίσθηση ότι κάπου εκεί βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα σας.

Αν βρείτε τι είναι αυτό που έχει σταθεί εμπόδιο στο παρελθόν, αλλά και τώρα, θα είστε σε θέση να βρείτε και τρόπο να βγείτε από την κατάσταση που περιγράφετε.

Μήπως ο φόβος της μοναξιάς (ή ίσως της εγκατάλειψης) σάς δημιουργεί ανασφάλειες και αυτές με τη σειρά τους σας οδηγούν στο να λέτε ψέματα για να κρατήσετε τους φίλους σας κοντά σας; Με μία ειλικρινή ενδοσκόπηση θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας πληγώνει.

Σας εύχομαι να βρείτε σύντομα τις απαντήσεις που χρειάζεστε!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

 

Διαβάστε κι αυτό:

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να προσεγγίσεις άλλους ανθρώπους

Ξεκινήστε εσωτερικά: Εξετάστε τις πεποιθήσεις σας πάνω στο ζήτημα της φιλίας. Θα πρέπει καταρχήν να πιστεύετε στην έννοια της φιλίας και ταυτόχρονα στο ότι κι εσείς οι ίδιοι αξίζετε να έχετε μια γερή, σταθερή φιλία. Ρίξτε μια ματιά στην ψυχή σας και αξιολογήστε τι είναι αυτό που καταρχήν εσείς έχετε να προσφέρετε σε μια φιλία (και στη συνέχεια θα δηλώσετε τι είναι αυτό που θα θέλατε από μια φιλία). Είστε καλός συνομιλητής; Είστε καλός ακροατής; Έχετε χιούμορ; Τι ενδιαφέροντα έχετε; Μπορείτε να μιλήσετε για ποικίλα θέματα ή μόνο για συγκεκριμένα; Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία; Ανακαλύψτε τα και αξιοποιήστέ τα!

Προχωρήστε εξωτερικά: Πού και πώς θα γνωρίσετε νέα άτομα, αν δεν βρίσκεστε μέσα σε κόσμο; Το μυαλό του ανθρώπου κολλάει πολύ εύκολα όταν φτάνει στο θέμα της γνωριμίας νέων ατόμων και το πρώτο που σκέφτεται είναι ‘σε ένα μπαρ’. Βέβαια, είναι και αυτό ένα μέρος προσέγγισης ανθρώπων, αλλά αν κανείς θέλει να κάνει φιλίες, μάλλον δεν έχει επιλέξει το σωστό μέρος (οπότε οι προσδοκίες του δεν πραγματοποιούνται, νιώθει απογοητευμένος και αφήνει την προσπάθεια και μένει πικραμένος). Κάντε έναν κατάλογο με τα άτομα που γνωρίζετε, είναι στην ηλικία σας, από το φιλικό και συγγενικό σας περιβάλλον, το παρόν και το παρελθόν σας. Κάντε τους ένα τηλεφώνημα για να επανασυνδεθείτε κι επιδιώξτε μια συνάντηση. Ο στόχος σας δεν θα πρέπει να είναι ότι θα κάνετε υποχρεωτικά μια νέα φιλία, αλλά ότι θα βγείτε από το σπίτι και θα διασκεδάσετε. Θέτοντας αυτό ως στόχο θα είστε πολύ πιο χαλαροί και δεκτικοί στο νέο άτομο (χωρίς την αγωνία της υπερβολικής προσπάθειας να το κερδίσετε), οπότε θα το κερδίσετε! Πέρα από αυτό, με γνώμονα τα ενδιαφέροντά σας, επιλέξτε δραστηριότητες που θα σας κάνουν να βγείτε από το σπίτι και να γνωρίσετε νέο κόσμο. Το γυμναστήριο, ένα νέο χόμπυ, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εγγραφή σε κύκλο διαλέξεων ή σε έναν σύλλογο που οργανώνει εκδρομές, εθελοντισμός, αποτελούν καλές ευκαιρίες καταρχήν για γνωριμία με άτομα τα οποία έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Κάντε την πρώτη κίνηση: Μη διστάσετε να δείξετε σε κάποιο άτομο ότι το συμπαθείτε και κάντε εσείς την πρώτη κίνηση. Ξεκινήστε την κουβέντα από κάτι τόσο απλό όσο ένα σχόλιο για τον καιρό! Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν -εντελώς λανθασμένα- ότι θα πρέπει να έχουν κάτι τρομερά έξυπνο ή πρωτότυπο να πουν για να ξεκινήσουν μια συζήτηση. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά, αν το άλλο άτομο αιφνιδιαστεί ή το θεωρήσει υπερβολικό και εξεζητημένο. Το απλό είναι καλό!

Δώστε συνέχεια: Μην αφήσετε τη θεά τύχη να παρέμβει, γιατί μπορεί να είναι απασχολημένη κάπου αλλού! Αν σας άρεσε κάποιο άτομο που γνωρίσατε, ξεκινήστε με ανταλλαγή τηλεφώνων και κάντε την πρόταση να ξαναβρεθείτε. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να ξεπεράσετε το φόβο σας και να κάνετε το πρώτο τηλεφώνημα!

Σχετικά άρθρα