Αυνανισμός στην εφηβεία: συμβουλές για τους γονείς

Εδώ και 20 ημέρες ο γιος μου που είναι στην ηλικία των 12,5  διαπίστωσα ότι εκσπερματώνει στο μπάνιο. Υπάρχει μπιντές μέσα στο μπάνιο και είδα εκεί. Το βλέπω καθημερινά. Είναι φυσιολογικό; Θα μπορούσαμε να του μιλήσουμε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Σμαρούλα Κυριαζίδη, ψυχολόγος – σεξολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητή αναγνώστρια,
Αρχικά να σας πληροφορήσω ότι ο αυνανισμός και στα δυο φύλα, ειδικά στα πρώτα χρόνια της εφηβείας είναι κάτι φυσικό και απόλυτα υγιές, το οποίο οφείλουμε να ενθαρρύνουμε έμμεσα αλλά και προσεχτικά.

Ο αυνανισμός είναι μια φυσική και υγιής λειτουργία για τον/την έφηβο/η ώστε να έρθει σε επαφή με το σώμα του να το γνωρίσει να το νιώσει να το επεξεργαστεί και να πάρει ευχαρίστηση από αυτό. Επίσης είναι μια διαδικασία ψυχικής αποφόρτισης. Το σώμα στην εφηβεία είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ορμονών. Αυτή λοιπόν η ψυχοσωματική έκρηξη βρίσκει δίοδο μέσω του αυνανισμού. Ο/Η έφηβος/η ωστόσο, τείνουν να εθιστούν στη διαδικασία του αυνανισμού ακριβώς λόγω της αποφόρτισης που αυτός προσφέρει.

Ο γιος σας έρχεται σε επαφή με το σώμα του, το γνωρίζει και το επεξεργάζεται. Φυσικό επακόλουθο της όλης διαδικασίας είναι η εκσπερμάτιση.

Σαφώς, κατανοώ απόλυτα τη δυσφορία σας αναφορικά με το χώρο εκσπερμάτισης και τον τρόπο. Ξέρετε αυτό μερικές φορές είναι θέμα πρακτικό. Αναρωτιέμαι αν έχει δικό του δωμάτιο ή αν το μοιράζεται με κάποιο από τα αδέλφια του. Συνήθως ο αυνανισμός είναι μια απόλυτα προσωπική διαδικασία και το άτομο τείνει να αναζητά την απομόνωση και την ιδιωτικότητα ώστε να συγκεντρωθεί και να το απολαύσει.

Ωστόσο, απαντώντας στο ερωτημά σας, θα μπορούσε να του μιλήσει ο γονέας του ιδίου φύλου και μόνο, δηλαδή ό πατέρας του, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ.
Να τον ενθαρρύνει να συνεχίσει να το κάνει αλλά παράλληλα να τον ενημερώσει για τις συνθήκες υγιεινής και τι ενδεχομένως χρειάζεται ο γιος σας να ξέρει για το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο εισέρχεται, αυτό της εφηβείας.

Πιο συγκεκριμένα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τον πατέρα του, εξηγώντας του και ενθαρρύνοντας τον για τη λειτουργία του οργασμού, την επαφή με το άλλο φύλο, αλλά και τις απαιτούμενες προφυλάξεις που θα χρειαστεί να πάρει για την αποφυγή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) αλλά και την πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στην εκάστοτε σύντροφο του, αργότερα.

Αναφορικά με το διάστημα που παρατηρείτε αυτή τη συμπεριφόρά, αναρωτιέμαι αν έχει πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή στη ζωή του γιου σας (ζήτημα ενδοσχολικό ή με κάποιο συμμαθητή). Επιπλέον, αν έχει «ερεθιστεί» από κάποια συνθήκη, όπως σχέση μα κάποια συμμαθήτρια κλπ.
Τέλος, αν έχει πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή ή το οτιδήποτε στη σύσταση της οικογένειας που μπορεί να τον έχει επηρεάσει ώστε να αντιδρά έτσι προκαλώντας σας να του το συζητήσετε. Σκεφτείτε λοιπόν αν έχει προηγηθεί κάτι από τα παραπάνω που ενδεχομένως ευθύνεται για την εκάστοτε συμπεριφορά του γιου σας, πέραν του φυσικού-φυσιολογικού γεγονότος ότι είναι στις αρχές της εφηβείας και ίσως έχει εθιστεί με την εν λόγω διαδικασία.

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: [email protected]

Σχετικά άρθρα