Ο 4χρονος γιος μου τρέφεται μόνο με γάλα και ψωμί! Πώς να τον πείσω να φάει;

Έχω ένα 4χρονο γιο που έχει πεισμώσει και δεν λέει να φάει τίποτα! Τρέφεται μόνο με γάλα και ψωμί! Του έχω στερήσει πράγματα, του τάζω πράγματα, τον έχω πιέσει να φάει, αλλά πάντα έχω το αντίθετο αποτέλεσμα. Την τελευταία φορά που πήγα να τον πιέσω έκανε μια εβδομάδα να φάει το οτιδήποτε και ήταν μόνο με το γάλα. Έχω αγχωθεί και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Στο ερώτημά σας απάντησε η διαιτολόγος – διατροφολόγος Σοφία Μπάμπου

Κάνατε επομένως τα πάντα εκτός από το να παίξετε! Εφόσον έχετε παρατηρήσει πως όταν χρησιμοποιείτε αντιπαιδαγωγικές μεθόδους (στέρηση, ανταλλάγματα, πίεση), εκείνο πεισμώνει γιατί επιμένετε και αγχώνεστε και από πάνω; Καταλαβαίνω την ανησυχία σας και σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο όταν τα παιδιά πεισμώνουν με το φαγητό…  Ωστόσο,  ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ και ας μη μας αρέσει εμάς τους μεγάλους.

Βγάλτε τελείως από το μυαλό σας ότι ένα 4χρονο εκτελεί εντολές και σεβαστείτε το. Σκεφτείτε λίγο «έξω από το κουτί». Αρχικά αποδεχτείτε την κατάσταση ως έχει. Δείξτε στο παιδί ότι ακόμα και αν διαφωνείτε με αυτό που κάνει, εσείς το αποδέχεστε. Παίξτε μαζί του, κάντε έναν περίπατο και μόλις «χορτάσει» την παρέα σας και το παιχνίδι, προσφέρετέ του φαγητό. Είτε το φάει είτε όχι, δείξτε κατανόηση. Δοκιμάστε να του διαβάζετε ωραία βιβλία και παραμυθάκια για το φαγητό. Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου «Διατροφοζουζουνίσματα: Φάε, Παίξε Χαμογέλα»,  το πρώτο βήμα της διατροφικής εκπαίδευσης των παιδιών είναι να τους καλλιεργήσετε την καλή διατροφή σαν «ιδέα».

Κάντε το λοιπόν όσο πιο διασκεδαστικό γίνεται! Και προς θεού μην κάνετε την ώρα του φαγητού πεδίο μάχης! Του το χρωστάτε άλλωστε!

Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Master Practitioner on Eating Disorders and Obesity
Συγγραφέας “Διατροφοζουζουνίσματα: Φάε- Παίξε- Χαμογέλα”(εκδ ΚΕΑΔΔ & Μεταίχμιο)

Σχετικά άρθρα