Ματαίωση: Κατάφερα να κάνω καριέρα στο εξωτερικό, αλλά δε νιώθω ικανοποίηση. Πού έκανα λάθος;

Και τώρα που τελικά κατάφερα να εκπληρώσω τον μεγάλο πόθο μου για καριέρα στο εξωτερικό (Αμερική), και ζω από κοντά το ‘όνειρο’, θέλω να γυρίσω πίσω, στην οικογένειά μου (γυναίκα και 2 παιδιά), στην πατρίδα μου, στο σπίτι μου… Απομυθοποίηση όλων αυτών που πίστευα ότι θα με/μας έκαναν ευτυχισμένους, και θα μας γλύτωναν από την μιζέρια της Ελλάδας.

Τα παιδιά δεν άντεχαν μακριά (ούτε εγώ χωρίς αυτά), αν και το Πάσχα ήταν κοντά για την πρώτη επιστροφή. Η σύζυγος δεν άντεχε το ‘τρέξιμο’ μόνη της, οι παππούδες/γιαγιάδες στεναχώρια μεγάλη.

Και τώρα; Τι; Επιστροφή στα ίδια, στα καθημερινά, στα ‘Ελληνικά’ δεδομένα… Τουλάχιστον θα είναι πιο φιλικά, πιο ζεστά, πιο ανθρώπινα, πιο ταπεινά, πιο οικογενειακά…

Πού έκανα λάθος λοιπόν; Μήπως ότι στα 45 έτη μου ακόμα δεν έχω σταματήσει να αναζητώ την αναγνώριση (επαγγελματικά); Μήπως ότι έχω κάποιο μεγάλο κόμπλεξ (που δουλεύω ακόμα στο δημόσιο και δεν έχω καταφέρει να γίνω αυτό που απλόχερα μου έδωσε το εξωτερικό); Μήπως δεν έχω ιεραρχήσει σωστά τις αξίες της ζωής; Μήπως χρειάζομαι ψυχολόγο; (η γυναίκα μου πάντως αυτό πιστεύει…)

Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Νίκος Βαμβακάρης:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Είναι κατανοητό ότι κάνατε μία επιλογή ουσιαστικά για να καλύψετε ένα δικό σας απωθημένο.

Στη συνέχεια παρατηρήσατε ότι η επιλογή αυτή δεν καλύπτει στην πραγματικότητα την ποιότητα ζωής την οποία επιθυμείτε. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τις προτεραιότητες στη ζωή σας, όπως για παράδειγμα αναφέρατε την οικογένειά σας και να προσπαθήσετε πάνω σε αυτή τη βάση να είστε δημιουργικός εφόσον αυτό σας γαληνεύει και σας βοηθάει να νιώθετε όμορφα σε κάθε σας βήμα.

Θα ήταν πολύ βοηθητικό να καταγράψετε μία λίστα με τα πράγματα που σας προσφέρουν εσωτερική γαλήνη κι ηρεμία και αφού αξιολογήσετε με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό σας, θα έχετε σίγουρα απαντήσεις για το πώς θα κινηθείτε.

Εάν πάλι δυσκολεύεστε, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού ο οποίος με την επιστημονική του κατάρτιση θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε το τοπίο στην ζωή σας, καθώς και να διαπιστώσετε πού έχετε κάνει κάποιο λάθος μέσα σας.

Σχετικά άρθρα