Το μωρό μου φοβάται να κοιμηθεί τα βράδια μόνο του. Πώς να το καθησυχάσω;

Έχω ένα αγοράκι 2 ετών. Από μικρός ήταν πολύ ήσυχος και παρόλο που το θήλαζα, από  πολύ γρήγορα έμαθε να κοιμάται μόνο του στην κούνια του. Αρκετές φορές μου έδειχνε σημάδια ότι φοβάται τους δυνατούς ανέμους και το θόρυβο που κάνουν αυτοί αλλά εδώ και λίγες μέρες που πνέουν δυνατοί άνεμοι στο νησί αρνείται να κοιμηθεί στο κρεβατάκι του. Γενικά κάνουμε κάθε μέρα τη ρουτίνα μας.  Όταν πλησιάζει η ώρα του μπάνιου αναφέρομαι στο ότι πλησιάζει η ώρα για μπανάκι και ύπνο,  δεν δείχνει να ταράζεται αλλά όταν πάμε στην κούνια του δεν θέλει με τίποτα να μπει.
 Αυτές τις μέρες είμαι από πάνω του και το χαϊδεύω αλλά μόλις ακουστεί άνεμος σηκώνεται κλαίγοντας και θέλει αγκαλιά !!! Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το φόβο του μικρού μου για τον άνεμο;;;  Απευθύνθηκα σε εσάς καθώς βρίσκομαι σε απομακρυσμένο νησί των Κυκλάδων και δεν υπάρχει άμεση βοήθεια από κάποιο ειδικό!!!

Στο ερώτημά σας απάντησε η συμβουλευτική ψυχολόγος Λουίζα Βογιατζή

Τα παιδιά περνούν κατά την ανάπτυξη τους διάφορες φάσεις φόβου και τότε μπορεί να τα φοβίζει το οτιδήποτε. Συνήθως οι φόβοι αυτοί είναι παροδικοί και κάποια στιγμή περνούν. Μάλλον πρόκειται για “διπλό φόβο”, και του αέρα και του να πάει στο κρεβάτι μόνο του.

Εσείς καθησυχάστε το μένοντας μαζί του ώσπου να κοιμηθεί. Αναγνωρίστε το φόβο του με εκφράσεις του τύπου «πωπω φασαρία που κάνει ο αέρας», «τρομάζεις που τον ακούς, ε;» και μην του λέτε «μη φοβάσαι, δεν είναι τίποτα» γιατί αυτό δεν είναι καθησυχαστικό για τα παιδιά.

Επειδή είναι μικρό ακόμη, μείνετε μαζί του, διαβάστε του ένα παραμυθάκι, πείτε τραγούδια, κρατείστε το αγκαλιά ώσπου να αποκοιμηθεί.

Σχετικά άρθρα