Πώς θα πείσω έναν συγγενή μου να επισκεφτεί ψυχολόγο;

Ο αδελφός μου το τελευταίο διάστημα, μετά την απόλυση του από το στρατό, έχει μια περίεργη συμπεριφορά: Είναι επιθετικός προς τους γονείς μας, κάποιες φορές μας λέει κάποιες λέξεις περίεργες και όταν τον ρωτάμε τι εννοείς, μας λέει «ξέρω εγώ;» Προχθές πήραμε με τους γονείς τηλέφωνο να τον πάμε σε ψυχολόγο. Στην αρχή δέχτηκε, αλλά σήμερα το αρνήθηκε και έλεγε ότι θα μας πάει στην αστυνομία. Πώς θα τον πείσω να επισκεφτεί ψυχολόγο;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Από τη μικρή σας  περιγραφή, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά του αδερφού σας. Θα ήταν καλό σε αυτή τη φάση να του μιλήσει το μέλος της οικογένειας που του προκαλεί λιγότερη επιθετικότητα που είστε μάλλον εσείς. Να του εκφράσετε την ανησυχία σας για τη συμπεριφορά του και την πρόθεσή σας να τον βοηθήσετε για να καταλάβει τι του συμβαίνει. Μπορείτε να του πείτε ότι θα τον συνοδέψετε μέχρι την πόρτα του ειδικού με ή χωρίς τους γονείς σας, αν είναι πολύ αρνητικός απέναντι στους γονείς σας.

Εξαιτίας τον χαρακτηριστικών της συμπεριφοράς που περιγράφετε: επιθετικότητα, εριστικότητα, καχυποψία («θα σας πάω στην αστυνομία», «περίεργες λέξεις»), θα πρότεινα η πρώτη επίσκεψη να γίνει σε ψυχίατρο προκειμένου να υπάρχει διάγνωση. Η κατάσταση που περιγράφετε πιθανόν να οφείλετε σε προηγούμενο άγχος ή πίεση κατά τη διάρκεια της θητείας του και να μπορεί να «δουλευτεί» με ψυχοθεραπεία ή να πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής. Μετά την επίσκεψη σε ψυχίατρο, ανάλογα με τη διάγνωση, θα δείτε αν χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο προκειμένου να βοηθηθεί.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

 

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
6945916860
http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα