«Παρενέργεια» της εξέλιξης του ανθρώπου η σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια μπορεί να προέκυψε σαν μια «ανεπιθύμητη παρενέργεια» της ανάπτυξης του περίπλοκου ανθρώπινου εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές εντόπισαν μεταλλαγμένη γονιδιακή έκφραση σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι η πλέον διαφορετική μεταξύ ανθρώπου και ζώων, περιλαμβανομένων και των πιο κοντινών συγγενικών ειδών με εμάς, των πρωτευόντων θηλαστικών. Οι μείζονες αυτές αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση εντοπίζονται στη μετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου των ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

«Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που εξελίχθηκε τελευταία, μας διαχωρίζει από τα άλλα έμβια όντα», εξηγεί ο καθηγητής Brian Dean.

Σήμερα, πιστεύεται πως η σχιζοφρένεια εκδηλώνεται σε άτομα με γενετική επιρρέπεια μετά από την έκθεσή τους σε επιβλαβείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ο πρόωρος τοκετός ή η κατάχρηση ουσιών.

«Όταν συντρέχουν περιβαλλοντικοί λόγοι προκαλούνται αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Κι ενώ αυτή η διαδικασία δεν είναι πλήρως κατανοητή προς το παρόν, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η μετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου επηρεάζεται καθοριστικές από αυτές τις αλλαγές», εξηγεί ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η επιστημονική ομάδα του Brian Dean μελέτησαν ανθρώπινους εγκεφάλους μετά θάνατον, όπου συνέκριναν τη γονιδιακή έκφραση μεταξύ 15 ατόμων με σχιζοφρένεια και 15 χωρίς.

Στην περίπτωση των ατόμων με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν 566 περιπτώσεις τροποποιημένης γονιδιακής έκφρασης στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου και λιγότερες στις οπίσθιες περιοχές. «Τα τμήματα αυτά είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στα χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας», δηλώνει ο Δρ Dean.

Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα «μονοπάτι» που περιείχε 97 διαφορετικά εκφραζόμενα γονίδια και τα οποία μπορεί να γίνουν πιθανοί θεραπευτικοί στόχοι για την αντιμετώπιση των ασθενών με σχιζοφρένεια.

«Η καλύτερη κατανόηση των αλλαγών στο συγκεκριμένο “μονοπάτι” θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη διαταραχή», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Εικόνα με τεχνητό χρωματισμό του εγκέφαλου ενός ατόμου με σχιζοφρένεια. Φωτό: NIH

Τη σχετική έρευνα πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Ψυχικής Υγείας Florey. Η δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό έντυπο Schizophrenia.

Σχετικά άρθρα