Ο 10χρονος γιος δεν διαβάζει και έχει πάρει ήδη 3 αποβολές. Πώς να το διαχειριστώ;

Εδώ και πολύ καιρό μεγαλώνω το παιδί μου μόνη μου. Τώρα (10χρόνων το παιδί) ξεκίνησε να αρνείται το διάβασμα. Η συμπεριφορά του στο σχολείο είναι πολύ άσχημη. Μας δώσανε μέχρι τώρα 3 αποβολές. Φοβάμαι ότι χάνω το παιδί μου και δεν ξέρω τι να κάνω. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε; ευχαριστώ πολύ

Στο ερώτημά σας απάντησε η συμβουλευτική ψυχολόγος Λουίζα Βογιατζή

Καλησπέρα. Προσπαθείστε να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, αν έχει αλλάξει κάτι στο σχολείο που το κάνει να μην θέλει το σχολείο, να αρνείται το διάβασμα και να συμπεριφέρεται άσχημα.
Μιλήστε με τους δασκάλους για να δείτε τι είναι η άσχημη συμπεριφορά και σε ποιον απευθύνεται, αν έχει φίλους, αν συμμετέχει στο μάθημα, αν είναι φοβισμένο κλπ. Μιλήστε και με το ίδιο το παιδί -σε μια ήρεμη στιγμή, χωρίς μάλωμα και ένταση- για να μπορέσετε να καταλάβετε αν κάτι το απασχολεί. Ρωτήστε το χωρίς “γιατί” (τα παιδιά δεν ξέρουν ποτέ γιατί κάνουν κάτι και μπερδεύονται όταν τα ρωτάμε π.χ. “γιατί δεν κάνεις τα μαθήματα σου”), και επικυρώστε κάθε φορά που βλέπετε ότι προσπαθεί.
Υπάρχει περίπτωση να παίζει ρόλο και η είσοδος στην προεφηβεία. Και σ΄αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το κάνετε να νιώσει ότι ενδιαφέρεστε γι΄αυτό που του συμβαίνει αλλά και ότι το σχολείο είναι η δική του “εργασία” όπως εσείς έχετε το επάγγελμα σας και ότι δεν διαπραγματεύεστε το αν θα κάνει τα μαθήματα του ή όχι, όχι για άριστα αλλά για να μπορεί να παρακολουθεί την τάξη του.

Σχετικά άρθρα