Ο γιος μου είναι 2 και έχει «κολλήσει» σε λεξιλόγιο 20 λέξεων. Είναι ανησυχητικό;

Ο μικρός μου, 25 μηνών, έχει κολλήσει σε λεξιλόγιο 20 λέξεων. Είναι σαν να πάτησε φρένο. Ακούει εντολές (όχι όλες βέβαια). Μου δείχνει και με τραβάει για να μου δείξει αυτό που θέλει αλλά δεν εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό του. Θεωρείτε ότι είναι ανησυχητικό;

Στο ερώτημά σας απάντησε η λογοθεραπεύτρια Κατερίνα Σακελλαρίου

Καταρχήν είναι πολύ θετικό το ότι παρακολουθείτε την ανάπτυξη του μικρού σας. Όπως σωστά έχετε παρατηρήσει, το εκφραστικό του λεξιλόγιο υπολείπεται σύμφωνα με την ηλικία του, καθώς ένα παιδάκι έως δυο ετών συνήθως έχει εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100 λέξεις. Οι λόγοι για τους οποίους προέκυψε αυτή η δυσκολία μπορεί να είναι πάρα πολλοί και για αυτό το λόγο θα πρότεινα μια λογοθεραπευτική αξιολόγηση. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται διάγνωση και αντιμετώπιση των δυσκολιών του παιδιού σε πρώιμο στάδιο, για να αποφευχθούν μεγάλα αναπτυξιακά κενά.
Έως τότε θα πρότεινα να παίζετε μαζί του παιχνίδια αλληλεπίδρασης χωρίς διδακτικό ύφος, ώστε να δημιουργήσετε ευκαιρίες για επικοινωνία και μίμηση. Βοηθήστε τον να επικοινωνήσει ζητώντας του να δείξει αυτό που θέλει και αποφύγετε την έμμεση επικοινωνιακή πίεση με εκφράσεις όπως “πες” .

Σχετικά άρθρα