Αντιδραστικό παιδί: πώς να το προσεγγίσω;

Έχω ένα αγοράκι 6,5 χρόνων. Είναι πρώτη δημοτικού και δεν σταματάει να μιλάει στην τάξη και να ενοχλεί τα παιδάκια. Η δασκάλα τον βάζει συνέχεια να κάθεται μόνος του. Εκτός αυτού είναι σε μια μόνιμη άρνηση. Δεν θέλει αγγλικά, δεν θέλει κολυμβητήριο, δεν θέλει να διαβάσει. Είναι γενικώς αντιδραστικό παιδί αυτόν τον καιρό.

Την αδερφή του (4 χρόνων) τη διώχνει συνέχεια και λέει πως δεν την αγαπάει. Του μιλάμε συνέχεια, του εξηγούμε, τον αγκαλιάζουμε, προσπαθούμε να τον πιάσουμε στο φιλότιμο, του βάζουμε τιμωρίες αλλά τίποτα. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Είναι καλό και φιλότιμο παιδί. Μεγαλώνει με πολλή αγάπη. Δεν ξέρω τι έχει πάθει αυτήν την περίοδο και πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαρία Κούκνη, ΜΑ Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος

Όταν ένα παιδί σ’ αυτήν την ηλικία αρχίζει και αντιδρά σε αρχικό στάδιο στο σχολείο και ύστερα στην οικογένειά του, καλό θα ήταν να διερευνήσουμε τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε από αυτά τα δύο επικρατέστερα περιβάλλοντα του παιδιού.

Όσον αφορά το σχολικό περιβάλλον, ενημερωνόμαστε από τη δασκάλα του παιδιού για την προσαρμογή του, την κοινωνικοποίησή του, το προφίλ του παιδιού στην τάξη, τη σχολική του επίδοση , την ικανότητά του να αντεπεξέρχεται στο «άγχος» και τις υποχρεώσεις που αναλογούν σ’ αυτήν την ηλικία.

Όσον αφορά την οικογένειά μας, παρατηρούμε και ανατρέχουμε σε κάποια αλλαγή που μπορεί να έχει συμβεί στην καθημερινότητα του παιδιού και ενδεχομένως να προκαλεί την όποια αναστάτωση.

Εάν η εικόνα του παιδιού μας, σε γενικά πλαίσια, είναι ίδια (σε συναισθηματικό και συμπεριφοριστικό επίπεδο) τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, τότε φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια γενικότερη αιτία που να προκαλεί αναστάτωση και αντίδραση.

Αυτή η αιτία μπορεί και να αποσαφηνιστεί τόσο στα μάτια των γονέων αρχικά όσο και για το ίδιο το παιδί , με τη βοήθεια κάποιου ψυχολόγου- παιδοψυχολόγου.

Ένα υπάρχει σε ένα από τα δύο πλαίσια (σχολείο-οικογένειαα) επικεντρωνόμαστε αντίστοιχα σε ένα από αυτό.

Μαρία Κούκνη
ΜΑ Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
mariakoukni.gr

Σχετικά άρθρα