«Ο άντρας μου με βρίζει και με μειώνει»: Πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις τη λεκτική κακοποίηση από τον σύζυγο;

Ο άντρας μου θυμώνει εύκολα, παρερμηνεύει οτιδήποτε και να του πω, πολλές φορές με βρίζει και φωνάζει, ακόμα κι όταν είναι στην εργασία του και τον ακούν κι άλλοι να μου μιλάει άσχημα. Δεν είναι ευχαριστημένος από το γάμο μας, έτσι λέει, αλλά και ούτε αποφασίζει να τον διαλύσει. Έμεινα άνεργη και απαιτεί να μοιράσουμε τα έξοδα στα 2. Πάντα είχαμε 1 ταμείο και τόσα χρόνια που εργαζόμουν ό,τι έβγαζα, τα χάλαγα για το σπίτι. Είναι 47 χρονών δεν θέλει να αλλάξει καμία συνήθειά του για οικονομία. Θεωρεί ότι αφού μεγάλωσαν πλέον τα παιδιά μας , είναι η σειρά του να κάνει πράγματα για τον εαυτό του.

Έχει εκρήξεις θυμού, μου προκαλεί τρόμο και άγχος, απειλεί ότι θα φύγει από το σπίτι και δεν θα ξέρει κανείς πού θα βρίσκεται. Κάποια στιγμή ηρεμούμε και μετά πάλι τα ίδια. Μοιάζει λες και τώρα έγινε μάγκας και δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Στους δικούς του όταν πηγαίνουμε, κάτι θα πει για να με μειώσει μπροστά τους σαν να θέλει να τους δείξει «κοίτα δε μου πήρε τον αέρα, εγώ κάνω κουμάντο», κάπως έτσι.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος ΜSc Μαρία Λαΐου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατανοώ απόλυτα τη δυσκολία της κατάστασης που αντιμετωπίζετε. Η λεκτική βία είναι και αυτή κακοποιητική συμπεριφορά και εσείς, πάντα με βάση αυτά που διαβάζω, εσείς απορροφάτε εξ’ ολοκλήρου αυτή τη μορφή βίας. Ο άντρας σας, όπως αναφέρθηκε από εσάς την ίδια, σας ταπεινώνει με κάθε ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο που δεν αναφέρεστε σε κάποια αντίδραση από τη μεριά σας, καθώς ντρέπεστε για τη συμπεριφορά του άντρα σας προς το πρόσωπό σας.

Η έντονη ντροπή που νιώθετε, σας έχει ακινητοποιήσει, στερώντας σας τη δυνατότητα να αντιδράσετε στο βίαιο αυτό παραλήρημα που βιώνετε καθημερινά. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε λόγω της ανεργίας σας, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το τοπίο καθώς έρχεστε αντιμέτωπη με μια ακόμη μορφή ταπείνωσης που αδυνατείτε να αντιμετωπίσετε, καθώς δεν βρίσκεται απόλυτα στο πεδίο του δικού σας ελέγχου. Το άγχος και ο φόβος που σας προκαλούνται συνοδεύουν το συναίσθημα της ντροπής που βιώνετε, θεριεύοντας το. Ντρέπεστε για το πώς εμφανίζεστε στους συναδέρφους του άντρα σας, όπως και στους συγγενείς του.

Είναι σημαντικό όμως να θυμάστε ότι δεν ευθύνεστε εσείς για τη συμπεριφορά του άντρα σας και το αντίκτυπο που αυτή έχει στο περιβάλλον σας. Εσείς όμως ευθύνεστε σε περίπτωση που δεν αναλάβετε την ευθύνη και δεν υπερασπιστείτε τον εαυτόν σας απέναντι σε αυτήν την αδικία που πραγματοποιείται εις βάρος σας.

Η εικόνα που δίνουμε στον περίγυρό μας, καθορίζεται από εμάς τους ίδιους αναφορικά με τη δική μας συμπεριφορά. Η εικόνα μιας γυναίκας που υπερασπίζεται τον εαυτόν της είναι αυτή που πραγματικά σας αξίζει. Σας προτείνω να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον άντρα σας σχετικά με τις προθέσεις του για τον γάμο σας, αν δηλαδή επιθυμεί να τον διαλύσει ή όχι, ή αν θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους κανόνες που έχετε θέσει και οι δύο για τον κοινό σας βίο. Όταν επιτευχθούν τα παραπάνω, σας καλώ να αναλάβετε την ευθύνη μια απόφασης η οποία θα σας δίνει την αξία που σας αναλογεί.

Ελπίζω να βοήθησα.

Μαρία Λαΐου, Ψυχολόγος ΜSc
Τηλέφωνο: 6986823375
e-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα