Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: αφιερωμένη στις αγωνίστριες της καθημερινής ζωής

Σε μια εποχή που οι κορσέδες δεν ήταν οι μόνοι που περιόριζαν τις γυναίκες και τις βασικές τους ανάγκες, η Coco Chanel έρχεται να ταράξει τα νερά δίνοντας προτεραιότητα στην άνεση και διδάσκοντας τι όντως είναι θηλυκό, γοητευτικό και σέξι. Ξεκινώντας από ορφανό και καταλήγοντας σε μια από της πιο μεγάλες φυσιογνωμίες της εποχής της, αλλά και ολόκληρου του 20ού αιώνα, η Coco μπορεί δικαίως να μιλήσει για γυναικεία δύναμη, ενδυνάμωση και πείσμα.

Γράφει η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος-Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Ο λόγος για αυτή την ισχυρή γυναίκα επειδή η μόδα ήταν και παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των γυναικών ώστε να εκφράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη σεξουαλικότητα αλλά και τη δυσαρέσκεια τους.
Η ιστορία της μόδας είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα, με το πιο πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα, την 75η απονομή των Golden Globes, κατά την οποία οι γυναίκες αποφασίζουν να φορέσουν μαύρο, ως μια ένδειξη πένθους αλλά παράλληλα και αγανάκτησης για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, κατηγορώντας ισχυρούς άντρες αλλά και διαμαρτυρόμενες για οποιαδήποτε μορφή ανισότητας κατά των γυναικών.

Με αυτή τη θαρραλέα κίνηση και πιο δυνατά από ποτέ, μιλούν έξω από τα δόντια, δείχνουν το τραύμα τους και αναμένουν την επανορθωτική επούλωσή του.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας , αισθάνομαι ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Αναφέρομαι στην επιλογή τους να δουλεύουν και να πορεύονται μόνες και ανεξάρτητες χωρίς αυτό να προκαλεί την κατακραυγή ή όποιες άλλες αναχρονιστικές αντιδράσεις στο κοινωνικό πλαίσιο.

Αναφέρομαι επίσης στην επιλογή τους να μένουν στο σπίτι και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Αναφέρομαι στο δικαίωμα να χρησιμοποιούν αντισύλληψη αλλά και στο δικαίωμα τους να διακόπτουν μια εγκυμοσύνη χωρίς δυσφορικά συναισθήματα όπως η αμαρτία, η ντροπή και ο φόβος, όταν αυτές το αισθάνονται.

Τέλος, αναφέρομαι στο δικαίωμα τους να φορούν οτιδήποτε θέλουν χωρίς αυτό να προκαλεί την υποτίμηση ή/και τη σεξουαλική τους παρενόχληση με όποιον τρόπο.

Στην υγεία λοιπών όλων των ανεξάρτητων, γεμάτων κουράγιο Γυναικών, αγωνιστριών της καθημερινής ζωής!

Σχετικά άρθρα