Τα πρώτα βήματα του μωρού μου. Πώς να το ενθαρρύνω;

Σε λίγες μέρες κλείνει τον πρώτο του χρόνο πάνω στη γη κι εσείς ετοιμάζεστε πυρετωδώς για το πρώτο του πάρτι. Περισσότερη σημασία θα έχει για σας παρά για εκείνο! Το αγγελουδάκι σας έχει τα πρώτα του γενέθλια! Αφορμή για γιορτή! Εκείνο όμως περισσότερο από το πάρτι του -και την τούρτα που δεν έχει ακόμα δοκιμάσει, καθώς μέχρι τα 2 έτη ο παιδίατρος απαγορεύει διά ροπάλου τα γλυκά- νοιάζεται για το πώς θα ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του! Η νονά τού αγόρασε καινούρια παπούτσια και είναι ουσιαστικά τα πρώτα του κανονικά παπούτσια που χρησιμοποιεί για να… περπατάει! Γιατί ναι! Πριν από λίγες μέρες έκανε τα πρώτα του βήματα!

Είχε αρχίσει να στέκεται όρθιος στην κούνια του εδώ και μήνες! Στήριζε το κεφάλι του από μικρό. Και εδώ και κάμποσο καιρό έκανε μικρά βηματάκια στηριζόμενος στα έπιπλα του σπιτιού. Το αγαπημένο του παιχνίδι όλο αυτό το διάστημα; Να τον κρατάς από τα χέρια και να περπατάτε παρέα! Υπήρχαν φάσεις που άφηνες το ένα χέρι αλλά τότε εκείνο φοβόταν και γατζωνόταν από πάνω σου! Δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα του για να κάνει το πρώτο του αληθινό βήμα…

Ώσπου ένα ωραίο απόγευμα, εκεί που παίζατε και χοροπηδούσατε όλοι μαζί, μαμά, μπαμπάς και γιος, αρχίζει να τρέχει προς το μέρος σου! Και έπειτα έπεσε κάτι! Τα πρώτα βήματα και η πρώτη πτώση! Θα ακολουθήσουν κι άλλες, μην αγχώνεσαι! Πρέπει να συνηθίσεις σε αυτές τις πτώσεις και να μην το αποθαρρύνεις! Και φυσικά να το προστατεύεις από διάφορα εμπόδια που θα μπορούσαν να σταθούν στον δρόμο του!

Και αυτό ήταν; Όχι! Υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανύσει μέχρι να αισθάνεται κι εκείνο αλλά και εσείς ότι περπατάει σταθερά και με ασφάλεια! Το περπάτημά του για ένα διάστημα θα μοιάζει λίγο με εκείνο του πιγκουίνου ενώ συχνά πυκνά θα κουράζεται και θα κάθεται με τον πωπό κάτω για να ξεκουραστεί! Θα αισθάνεστε ότι… μπατάρει λίγο και δεν έχει την απόλυτη ισορροπία. Είναι φυσιολογικότατο! Ό,τι και να γίνει όμως, όσο και να φοβάστε, μην του το δείξετε! Αφήστε το να πέσει και να ξαναπέσει! Γιατί έτσι θα μάθει να στέκεται στα πόδια του!

Ν.Κ.
Με πληροφορίες από naitreetgrandir.fr

Σχετικά άρθρα