Τροφές που ΔΕΝ πρέπει να τρως ωμές

Μολονότι η διατροφική… μόδα θέλει τα φαγητά να καταναλώνονται σχεδόν ωμά σε κάποιες περιπτώσεις, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν βασικες κατηγορίες τροφών που καλό θα είναι να μην τρώγονται εάν δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς.

Αυτές είναι οι ακόλουθες:

Κρέας

Η κατανάλωση ωμού κρέατος και κυρίως του κιμά εμπεριέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βακτήρια E-Coli και η σαλμονέλα είναι ψηλά στη λίστα των αιτιών για δηλητηριάσεις και σοβαρές ασθένειες.

Όπως τονίζουν, η αρχική επαφή του κιμά με τη λεπίδα του μαχαιριού είναι η βασική και κύρια πηγή μετάδοσης μικροβίων στο κρέας και στη συνέχεια στον οργανισμό.  Κοτόπουλο και χοιρινό που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά μπορούν, επίσης, να γίνουν εστίες μικροβίων που απειλούν την ανθρώπινη υγεία.

Το κλειδί για την πρόληψη είναι να μαγειρεύεται καλά το κρέας που καταναλώνουμε. Για τον κιμά, το χοιρινό και τα ψητά, το μαγείρεμα πάνω από 71 ° C θα εξαλείψει τα περισσότερα βακτήρια, ενώ οι γαλοπούλες και τα κοτόπουλα απαιτούν χρόνο ψησίματος τουλάχιστον 85 ° C.

Ψάρι

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο σούσι και το σασίμι, που βρίσκονται στις διατροφικές συνήθειες αρκετών ανθρώπων. Όπως συμβαίνει και με το κρέας, έτσι και στην περίπτωση του ψαριού μπορεί να προσβληθεί κανείς από E-Coli, σαλμονέλα αλλά και λιστέρια, βακηρίδιο το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό λοιμώξεις που μπορεί να αποβούν ακόμα και μοιραίες.

Η συνηθέστερη απειλή από ψάρια είναι το βακτήριο Anisakis, το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα, αλλά και αλλεργίες, με πιθανότητες να οδηγήσει ακόμα και σε αλλεργικό σοκ.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, εφόσον επιλέξεις να φας ψάρι, αυτό θα πρέπει να έχει μαγειρευτεί τουλάχιστον για 1 λεπτό στους 60 ° C. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, όπως και το κοτόπουλο, να έχει το ψαχνό του ροζ χρώμα.

Αυγά

Άλλη μια περίπτωση τροφής που δεν πρέπει να καταναλωθεί ωμή, μιας και τα αυγά έχουν υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης σε σαλμονέλα. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά στην περίπτωση αθλητών, που συνθίζουν να καταναλώνουν ωμά αυγά για λόγους πρόσληψης επιπλεόν πρωτεΐνης, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγάλος. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να απαλειφθούν τα βακτήρια που πιθανώς να υπάρχουν στα αυγά είναι το καλό μαγείρεμα, με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί ο καθένας, ενώ δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται 24 ώρες μετά την παρασκευή τους.

Ωμά αυγά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνονται από έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά που έχουν για βάση τους το ακατέργαστο γάλα είναι, επίσης, πολύ επικίνδυνα για την υγεία, αν και στην εποχή μας λόγω του ότι τα περισσότερα γάλατα παστεριώνονται είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση γαλακτοκομικών σπιτικής παρασκευής, όπως τυριά, καλό θα είναι να μην υπάρχει κατανάλωση, λόγω πιθανής ύπαρξης E-Coli, σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίδια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερίτιδες.

Λαχανικά

Υπάρχουν κάποια λαχανικά, όπως το σπανάκι, που πρέπει να μαγειρεύονται καλά πριν καταναλωθούν, λόγω του ότι περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι εμποδίζει την απορρόφηση μαγνησίου και σιδήρου από το σώμα. Είναι, επίσης, επικίνδυνο για άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή πέτρες στα νεφρά.

Επίσης, κάποια λαχανικά, όπως η μελιτζάνα, όταν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό, μιας και περιέχουν σολανίνη, η οποία μπορεί να είναι ελαφρώς τοξική.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από esante.fr

Σχετικά άρθρα