Είναι πρόβλημα να μην έχω φίλους; Μόνο κουτσομπολιό και μπελάδες φέρνει η επαφή με ανθρώπους…

Είμαι 44 ετών. Αναρωτιέμαι συχνά αν είμαι φυσιολογική που δεν έχω φίλους και γνωστούς. Δεν εργάζομαι και γενικά έχω εργαστεί πολύ λίγο στη ζωή μου. Ακόμα και το διάστημα αυτό, δεν επιδίωκα φιλίες. Έκανα τη δουλεία μου και έφευγα. Στο σχολείο τα ίδια και γενικά στη ζωή μου δεν επιδίωκα φιλίες. Θέλω την ησυχία μου με λίγα λόγια. Είμαι 44 και δεν έχω ούτε γνωστούς, ούτε φίλους και δεν θέλω επαφές με συγγενείς, γείτονες κλπ.

Η ερώτηση μου είναι αν είναι κακό αυτό; Είναι κακό κάποιος να μην θέλει πολλά-πολλά; Είναι κακό να μην έχεις φίλους και γνωστούς; Γιατί βάσει των προτύπων που θέλουν να περιστοιχίζεσαι από κόσμο για να είσαι “in”, εγώ να είμαι η προβληματική; Μονό μπελάδες σου φέρνει η επαφή με ανθρώπους και κουτσομπολιό. Ζω με τον άντρα μου, παιδιά δεν έχουμε και προσπαθώ και αυτόν να τον πείσω ότι μόνοι μας είμαστε καλύτερα.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πρώτα απ’ όλα κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει και να κρίνει αν είναι καλό ή κακό κάποιος να μην επιθυμεί τη συχνή ή και καθόλου αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Ο μόνος και μοναδικός που μπορεί να κρίνει τη συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά είναι ο κάθε άνθρωπος που κάνει αυτό το ερώτημα στον εαυτό του. Η απάντηση που θα δώσει ο καθένας θα εξαρτηθεί από έναν και καταλυτικό παράγοντα που είναι το πώς αισθάνεται ο κάθε ένας από μας σε σχέση με τις κοινωνικές επαφές. Αν δηλαδή εσύ αισθάνεσαι καλύτερα όταν δεν έχεις «πολλά-πολλά» με το κοινωνικό σου περιβάλλον, τότε κανένα θέμα και καμία κρίση δεν υφίσταται.

Από την άλλη μεριά, οφείλω να παρατηρήσω πώς δεν φέρνει σε όλους τους ανθρώπους «μόνο μπελάδες και κουτσομπολιό» η επαφή και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Ο κάθε άνθρωπος βιώνει τη σχέση του με τους άλλους με τον δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο και εισπράττει διαφορετικά την κάθε αλληλεπίδραση.

Πολλές φορές, βέβαια, η άποψή μας για την εμπειρία των σχέσεων προέρχεται από τον τρόπο που είδαμε να σχετίζονται οι γονείς μας με το κοινωνικό περιβάλλον καθώς και οι πιθανόν τραυματικές εμπειρίες που μπορεί κάποιος να βίωσε από μια σχέση και τον οδήγησαν να προστατεύεται ασυνείδητα από κάθε μελλοντική πιθανή σχέση.

Τέλος, θα πρότεινα να συζητήσεις και με τον σύζυγό σου (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) την απορία σου και τις απόψεις σου σχετικά με την κοινωνική επαφή και αλληλεπίδραση ούτως ώστε να δεις και τη δική του θέση και επιθυμία σχετικά με το θέμα αυτό.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα