Είναι κληρονομική η σχιζοφρένεια;

Πριν λίγο καιρό διαγνώστηκε η πεθερά μου με σχιζοφρένεια. Έχω έναν γιο 2 ετών και θα ήθελα να ρωτήσω πόσες είναι οι πιθανότητες να αρρωστήσει το παιδί μου κάποια στιγμή στη ζωή του. Επίσης, ενώ θέλαμε να κάνουμε δεύτερο παιδάκι, τώρα πιάνω τον εαυτό μου να φοβάται λόγω της κατάστασης της πεθεράς μου. Δυσκολεύομαι να διαχειριστώ την κατάσταση αυτή και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Η πεθερά μου απ’ ό,τι μου λένε, έζησε σε πολύ δύσκολο περιβάλλον και με τον άντρα της έζησε πολύ δύσκολα. Είναι πολύ ζηλιάρης και στην ουσία ζει αρκετά απομονωμένη και συνεχεία κλειδωμένη μέσα στο σπίτι. Υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει κάποιος άνθρωπος αυτή τη νόσο λόγω άσχημων καταστάσεων χωρίς να υπάρχει κάποιο γονίδιο; Να σας πω ότι και ο αδελφός της αυτοκτόνησε.

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:

Γεια σας. Δε θα μπορούσα να αποκλείσω το ενδεχόμενο να υπάρχει κληρονομικότητα, καθώς όντως η σχιζοφρένεια μπορεί κατά περίπτωση να σχετίζεται με κληρονομικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στη δική σας περίπτωση θα συμβεί κάτι ανάλογο.

Και επίσης θεωρώ, ότι ναι. Μπορεί κάποιος λόγω ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών να αναπτύξει κάποια ψυχωσική διαταραχή.

Οπότε, από εκεί και πέρα, θα σας έλεγα να μη ζείτε με αυτό το φόβο. Ζήστε τη ζωή σας σαν οικογένεια, όσο πιο καλά και ισορροπημένα μπορείτε, εξασφαλίστε στο παιδί σας, ένα ασφαλές περιβάλλον γεμάτο αγάπη και αποδοχή και δεν έχετε να φοβάστε τίποτε!

Χρήστος Κακουλίδης,Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Πλατεία Ελευθερίας 1, Κατερίνη, ΤΚ 60100
Τηλ. 2351 10 31 80, Κιν. 6947 93 97 63
Psychiatros Online

Σχετικά άρθρα