Έπιασα τον έφηβο γιο μου να βλέπει πορνό. Πώς να το διαχειριστώ;

Ήταν ένα απόγευμα σαν όλα τα άλλα. Εγώ είχα επιστρέψει από τη δουλειά και ετοίμαζα το βραδινό, ο άντρας μου ήταν ακόμα στο γραφείο και ο Αλέξανδρος, ο γιος μου, ήταν στο δωμάτιό του. Ο καθένας στο χώρο του… Ώσπου μπαίνω στο  δωμάτιό του και συνειδητοποιώ ότι παρακολουθούσε βίντεο με πορνογραφικό υλικό και μάλιστα από το κινητό του! Ο γιος μου είναι μόλις 13 ετών! Την ώρα που μπήκα στο δωμάτιό του, δεν με κατάλαβε. Ευτυχώς διότι είναι κάτι που δεν μπορώ εύκολα να διαχειριστώ!

Δεν είναι πολύ μικρός για να βλέπει βίντεο με πορνογραφικό υλικό;

Σύμφωνα με έρευνα, το 14% των παιδιών 11-12 ετών έχουν παρακολουθήσει ανάλογα βίντεο ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται πάνω από το 50% στις ηλικίες 15-17 ετών.

Ποιες οι συνέπειες του πορνό στους εφήβους;

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Emmanuelle Piquet, ένας νέος που παρακολουθεί συχνά πορνογραφικό υλικό μπορεί να ταυτίσει το βίντεο με την πραγματικότητα. Τη βιαιότητα και την ωμότητα των σκηνών που παρακολουθεί να θελήσει να τις εφαρμόσει και στην προσωπική του ζωή. Από την άλλη, τέτοιες σκηνές μπορούν να τρομάξουν κάποιους έφηβους που δεν είναι ακόμα έτοιμοι να τις παρακολουθήσουν και κατά προέκταση να επηρεάσουν αρνητικά τη μετέπειτα σεξουαλική τους ζωή.

Μπορεί να προκληθεί εξάρτηση από το πορνό;

Το πορνό είναι η εύκολη λύση όπως μαρτυρά ένας έφηβος. Η λύση για να κατευνάσει τις σεξουαλικές του ορμές που είναι στο κόκκινο την περίοδο της εφηβείας. Επειδή η πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό είναι πιο εύκολη πλέον, ρισκάρει να εθιστεί αν συνδέσει τη διαδικασία του αυνανισμού με τέτοια βίντεο. Ωστόσο οι ειδικοί λένε: “δε χρειάζεται να δαιμονοποιήσουμε το πορνό αν ο έφηβος το χρησιμοποιεί περιστασιακά για να αυτοικανοποιηθεί.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Οι γονείς πρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά τους σχετικά με το πορνογραφικό υλικό και να βάλουν κάποια όρια στη χρήση του, χωρίς ωστόσο να προβούν σε απαγορεύσεις που θα κάνουν τα βίντεο πιο θελκτικά, καθότι απογορευμένα. Αυτό που οφείλουν να εξηγήσουν είναι ότι οι ταινίες πορνό είναι το αντίθετο της πραγματικότητας. Φυσικά θα πρέπει να μιλήσουν για το σεξ, για την ηδονή αλλά και για τα συναισθήματα της συνεύρεσης, για το πόσο έτοιμος πρέπει να αισθάνεται κάποιος όταν το κάνει…

Δύσκολο να μιλήσετε στα παιδιά σας γι’ αυτά. Το έχουν αντιμετωπίσει και οι γονείς σας. Θυμάστε πόσο αμήχανα ένιωθαν. Αν το έκαναν… Θυμάστε πόσες απορίες είχατε αλλά ντρεπόσασταν να ρωτήσετε. Είναι καλύτερο να τα μάθουν από εσάς παρά από τα βίντεο… Κι επίσης διδάξτε τους για την αγάπη και τον έρωτα αλλά και πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική επαφή -η υγιής σεξουαλική επαφή- στη ζωή ενός ζευγαριού.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από psychologies.com

 

Σχετικά άρθρα