Πώς θα μάθω να λέω «όχι» στους άλλους και να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου;

Αντιμετωπίζω κάποιες δυσκολίες όποτε σχηματίζω σχέσεις οικειότητας. Συνήθως έχω μεγάλη δυσκολία να συγκρούομαι και να υπερασπίζω τα θέλω μου, αποφεύγω να πω ευθεία «όχι» και βρίσκω δικαιολογίες για να κάνω αυτά που θέλω. Με τον τρόπο αυτό ή καταπιέζω αυτά που θέλω και πνίγομαι ή κάνω αυτά που θέλω, χωρίς να το ξεκαθαρίζω στους άλλους και οι άλλοι θυμώνουν. Αναγνωρίζω το πρόβλημά μου, αλλά και πάλι δεν βρίσκω λύσεις παρά μόνο τις στιγμές που απομακρύνομαι από τους ανθρώπους. Τις λίγες φορές που είμαι ειλικρινής – ακόμα και όταν ξέρω ότι θα συγκρουστώ, βιώνω πολύ άγχος και θλίψη και έχει τύχει να τερματίσει μια σχέση μου έτσι. Τι μου προτείνεται να κάνω; Γιατί έχω αρχίσει να πιστεύω πως δεν είμαι ικανή να τα διαχειριστώ χωρίς τη βοήθεια ειδικού.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχολόγος Ζωή Στραβοπόδη, τηλ. 6972462110, email: [email protected], website: www.psychotherapy4all.gr:

Από τη μια θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε καθαρά αυτό που σας συμβαίνει, αλλά από την άλλη, όπως κι εσείς λέτε, αυτό δεν είναι επαρκές για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.

Το γεγονός ότι έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας, αλλά επιλέγετε να τα αποκρύψετε από τους άλλους, δείχνει ότι η δυσκολία σας είναι περισσότερο σε διαπροσωπικό επίπεδο (δηλαδή σε επίπεδο σχέσης) παρά σε προσωπικό επίπεδο (δηλαδή μια αμιγώς ψυχολογική εμπλοκή).

Συμφωνώ μαζί σας ότι είναι δύσκολο να διαχειριστείτε μια τέτοια δυσκολία χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Η θεραπεία εκλογής που θα σας πρότεινα μιας και πρόκειται για θέματα διαπροσωπικής φύσης είναι η ομαδική θεραπεία, όπου μπορείτε παράλληλα με την αυτογνωστική διαδικασία να αποκτήσετε και νέες δεξιότητες όσον αφορά την επικοινωνία σας με τους άλλους!

Σχετικά άρθρα