Αντιμετωπίζεται με χάπια η αρρωστοφοβία;

Αρκετά χρονιά πάσχω από αρρωστοφοβία. Εδώ και ενάμιση χρόνο, όμως, έχει γίνει υπερβολική, με βασανίζει και μου δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά μου. Έχω κάνει παρά πολλές εξετάσεις και ενώ δεν μου βρίσκουν κάτι, έμενα με τρώει η αμφιβολία. Έχω αποταθεί σε δυο ψυχιάτρους και σε έναν ψυχολόγο χωρίς αποτέλεσμα. Έχω κάνει δόκιμες με διάφορα χάπια -είμαι και σε φαρμακευτική αγωγή- αλλά καμία ουσιαστική βελτίωση. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν η φοβία αυτή αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Αν αυτά τα χάπια ssris και τρικυκλικά μπορούν να επιδράσουν πάνω στις σκέψεις της αρρωστοφοβιας. Έχω δοκιμάσει αρκετά. Να επιμείνω κι άλλο ή να το πάρω απόφαση ότι μονό εγώ μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Χρήστος Κακουλίδης:

Γεια σας. Υποθέτω, ότι αν μόνη σας μπορούσατε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, θα το είχατε ήδη καταφέρει. Από εκεί και πέρα, πάντα θεωρώ ότι μόνο τα φάρμακα δεν είναι η λύση. Σίγουρα κάποιες φορές είναι απαραίτητα, αλλά από εκεί και πέρα, δεν είναι το μαγικό ραβδί που θα εξαφανίσει όλα τα εσωτερικά μας θέματα.

Αν δεν προέκυψε βελτίωση ή λύση, στους ειδικούς στους οποίους αποτανθήκατε, ίσως χρειάζεται να συνεχίσετε να ψάχνετε κάτι που ταιριάζει περισσότερο με εσάς. Καλώς ή κακώς, δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι δεν θα ήταν καθόλου χρήσιμο, να κλειστείτε στον εαυτό σας απογοητευμένη με τη σκέψη πως τίποτε και κανείς δεν μπορεί να σας βοηθήσει.

Χρήστος Κακουλίδης,Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Πλατεία Ελευθερίας 1, Κατερίνη, ΤΚ 60100
Τηλ. 2351 10 31 80, Κιν. 6947 93 97 63
Psychiatros Online

Σχετικά άρθρα