Προβλήματα εμπιστοσύνης: Πώς θα βοηθήσεις ένα εσωστρεφές άτομο;

Η επικοινωνία μου με την αδερφή μου έχει γίνει ανυπόφορη. Όταν ήμασταν παιδάκια είχαμε πολύ καλή σχέση, παίζαμε, μιλούσαμε, κάναμε πολλά πράγματα μαζί. Μεγαλώνοντας, εκείνη όντας έφηβη, άρχισε να κλείνεται στον εαυτό της, από τότε που μετακομίσαμε σε άλλο μέρος. Ήταν σαν να είχε κατάθλιψη. Πρέπει να βίωνε δυσκολίες στο σχολείο γιατί δεν είχε φίλους και δεν μίλαγε σε κανέναν. Είχε αρχίσει να γίνεται απότομη με μένα και με τους γονείς μου. Εγώ τότε ήμουν ακόμα στο δημοτικό οπότε δεν ήξερα σε τι κατάσταση ακριβώς βρισκόταν.

Όταν ήμουν στο λύκειο, συνέχεια τσακωνόμασταν για βλακείες. Εγώ είχα φίλους, εξωσχολικές δραστηριότητες, πρόγραμμα και όνειρα για το μέλλον. Αργότερα έκανα σχέσεις, η αδερφή μου δεν είχε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είναι αρκετά εσωστρεφής, δεν έχει δουλειά, δεν είχε ποτέ σχέση. Για δύο χρόνια έμεινε μόνη της σε ένα άλλο σπίτι, αλλά επειδή δεν μπορούσαν να το πληρώνουν οι γονείς μου, επέστρεψε στο πατρικό και έκτοτε όλο εγώ της φταίω για καθετί που συμβαίνει και συνέχεια κλαίει. Δεν της αρέσει να μοιράζεται τίποτα και κάνει καβγά συνέχεια για το πιο απλό πράγμα. Είναι οδυνηρό που είμαστε έτσι και εγώ δεν ξέρω τι να κάνω. Με έχει κουράσει αυτή η κατάσταση γιατί με φτάνει και μένα στα όριά μου πολλές φορές. Το μόνο που μου λέει συνέχεια είναι ότι εγώ την κατηγορώ για όλα, ενώ στην πραγματικότητα εκείνης της φταίνε όλα! Στεναχωριέμαι, πάντα εγώ κάνω κίνηση να τα βρούμε, αλλά έχω φτάσει σε ένα σημείο να μην θέλω να της μιλάω.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός:

Αγαπητή αναγνώστρια:

Από την αφήγησή σας φαίνεται πως η αδελφή σας δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες να σχετίζεται, πράγμα που μπορεί όταν το παρατηρεί να της είναι οδυνηρό και να το εκφράζει με θυμό. Η λύση δεν είναι, όταν τσακώνεστε, να κάνετε το πρώτο βήμα πάντα εσείς, μιας και απ’ ό,τι φαίνεται δε δούλεψε αποτελεσματικά ως τώρα.

Όμως υπάρχει λύση: Να βρει τι είναι αυτό που την αναγκάζει να είναι κλεισμένη στον εαυτό της. Αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνο. Μπορείτε να τη βοηθήσετε να κάνει ένα βήμα προς την ψυχοθεραπεία και να συζητήσει όλα αυτά που την απασχολούν τα οποία προφανώς δεν έχουν να κάνουν με εσάς, αλλά με δικά της θέματα.

Τα θέματα αυτά είναι μάλλον θέματα εμπιστοσύνης. Εσάς σας εμπιστεύεται ήδη σε κάποιο μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, για να εμπιστευτεί και άτομα εκτός οικογενείας θα πρέπει να έρθει σε επαφή και να δουλέψει το πώς σχετίζεται έτσι ώστε να βρει τι πάει στραβά και αναγκάζεται να μένει κλεισμένη στον εαυτό της.

Σχετικά άρθρα